Smadret søvnrytme
SPONSORERET indhold

Smadret søvnrytme

Af:: Redaktionen
01. nov. 2010 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Min etårige datter har haft en god søvnrytme, hvor hun sov igennem. Så fik hun lungebetændelse og siden influenza, efter at være startet i dagpleje. Nu sover hun et par timer, hvorefter hun vågner med skrig og skrål. Hun skriger hysterisk i både lange og korte perioder frem til næste morgen ved sekstiden. Hvad gør jeg?

Mange hilsner en træt far

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side>>

alt

Svar:

Kære trætte far,

Jeg tror, at det er sygdom, drømme og start i dagpleje, der har lavet kuk i rytmen. For at være helt sikker på, at det ikke er, fordi hun har ondt i ørerne, skal I lige få lægen til at kigge på dem. Øresmerter viser sig ofte ved, at barnet vågner og græder efter at have sovet nogle timer om natten. Mange børn i den alder vågner også og skriger, fordi de drømmer. Drømmene er blevet mere livagtige for dem, og derfor bliver de meget forskrækkede og ulykkelige. Det er en periode, som godt kan vare et par måneder. Barnet har brug for omsorg og tryghed, indtil det har vænnet sig til drømmene. Det kan godt have brug for at sove hos far og mor i en periode, eller at far/mor sover på en madras i børneværelset.

Sygdomme hos børn i den alder kan ødelægge alle gode vaner. Hvis det er derfor, hendes soverytme har ændret sig, og hun nu er rask og frisk, kan I godt arbejde på at komme tilbage til de gode gamle rytmer. I kan gøre det ved at gå ind til hende, hver gang hun vågner, tale til hende og nusse hende. Eventuelt sidde lidt hos hende. Gå ud igen. Vent lidt – og gå ind igen. Det plejer som regel at tage tre-otte dage. Så er der nogle få børn, hvor man indimellem må tage dem med ind I dobbeltsengen, fordi de ikke vil give sig hen til søvnen. Hvis alle sover godt i samme seng, kan det være en god løsning for hele familien i en periode.

Venlig hilsen og sov godt, Dorte Fischer