Sundhed
Spørgsmål:
Må min søn løbetræne?
Kære Liselotte Hergel Min søn på ni år vil gerne løbetræne ligesom sin far. Og umiddelbart synes jeg, det er en sund interesse, og godt at han har lyst til at dyrke motion.
Men jeg mener at have læst noget om, at børn ikke må træne som voksne. Han går til svømning en gang om ugen og spiller fodbold, når han kan komme til det. Nu vil han gerne løbe ture med sin far hver anden dag. Må han det? Og hvor langt må han så løbe?
Hvor er det skønt, at I har en søn, der er så glad for at røre sig. Børn har en naturlig lyst til at bruge deres krop, og hvis den lyst bliver stimuleret som jeres søns gør, giver I ham en gave for livet. Hvis man, når man er ni år, har sådan en trang til bruge sin krop, så vil han helt naturligt have det bedst resten af sit liv, når han får regelmæssig motion og det vil ikke blive en sur forpligtelse, men en naturlig ting, han gør for at føle sig godt tilpas. Det er typisk at de børn der vokser op med en mor og far, der er aktive motionister og kan lide det, får motion ind som et dejligt pusterum og ikke som en belastning eller en sur forpligtelse. Så det har I allerede givet ham til fulde.
Normalt kan børn træne det, de har lyst til. Det vil sige, at når man accepterer, hvis de ikke gider eller orker mere, så finder de selv et leje, der er fornuftigt og sundt. Kig på et hold unger, der bliver sendt afsted på det årlige løb op til efterårsferien, som de fleste skoler deltager i. De stæser afsted de første 400 meter, hvorefter en stor del går kolde og spadserer resten af turen. Nogle af dem, der som jeres søn er i noget bedre form, vil løbe fint afsted, men vil naturligt holde pauser, når de har brug for det. Hvis de har brug for det.
Risikoen ved træning, når man er ung eller barn, er den intensive, vedholdende træning, elite-træning, som jo netop går ud på, at børnene eller de unge presses udover deres normale grænser og derved opnår en styrke og træningsintensitet, der ikke nødvendigvis er sund for en normal krop i rivende udvikling. Man siger lidt generelt, at hvis man træner mere end 15 timer om ugen som barn eller ung, skal man være opmærksom på, at barnet bliver ved med at vokse efter den kurve, barnet hidtil har fulgt og man skal for pigers vedkommende være opmærksom på, om de udvikler tegn på pubertet og får deres menstruation.
Så hvis jeres søn har lyst til løbetræne med sin far nogle gange om ugen, og han får lov til at løbe i sit eget tempo med de pauser, han har brug for, og distancen tilpasses, så han uden større besvær kan gennemføre det, så lyder det som en god idé og ikke mindst en dejlig stund for far og søn.
Har dit barn hovedpine?
Verdens første hovedpineklinik for børn og unge er åbnet her i Danmark på Amtssygehuset i Glostrup. Hovedpine er nemlig ikke noget, der er forbeholdt os voksne. Nye undersøgelser viser, at hvert andet barn plages af hovedpine i en mild grad. Og cirka hvert tyvende barn mellem tre-11 år er plaget af voldsom spændingshovedpine eller migræne i en sådan grad, at det indvirker på deres indlæring, deres fravær i skolen og deres sociale kompetencer.
Afdelingsdelingslæge Susanne Holst Ravn, der står i spidsen for klinikken, vil sammen med et hold af specialeksperter undersøge deres små patienters trivsel hjemme og i skolen, deres levevis, søvn, mad- og drikkevaner, siddestilling og bidfunktion. For det er ofte de ydre omstændigheder – ikke mindst tv-skærmen – der er skyld i hovedpinen, mener eksperterne. Og ofte er det små banale ændringer i hverdagen, der skal til.
Børn skal røre sig
Ikke kun for vægtens skyld
Vi får tudet ørerne fulde om, at overvægt blandt børn er et stigende problem, og at det bare er om at få børnene til at tage løbeskoene på. Men at motion er godt, handler om langt mere end vægt. Motion er afgørende for en normal udvikling af barnets motoriske færdigheder og for barnets generelle og muskulære udholdenhed og muskelstyrke. Desuden gavner motion opbygning af knogler, sener og ledbånd, mens barnet vokser.
Husk på, at den daglige times motion godt kan stykkes sammen af flere korte perioder, og så kan den være ”skjult” i dagens almindelige gøremål. Det kan for eksempel være 2 gange 15 minutters cykeltur til og fra skole i stedet for bussen, de fem minutters trappeture dagligt i stedet for elevatoren eller eftermiddagsturen med familiens Fido i stedet for opvasken.
Hukommelsen ryger med tænderne…
Nordisk forskning viser, at jo flere tænder du har tilbage i munden, jo bedre husker du! Det skyldes, at når en tand fjernes, så er der nerver, der dør, og det kan påvirke områder i hovedet. Så måske er der alligevel noget om det der med visdomstænder …
Det er aldrig for sent!
Læg cigaretterne på hylden. Selv om dine børn er store, er det aldrig for sent at kvitte smøgerne. Men motivationen mangler måske efter flere mislykkede og seje forsøg? Der er nu håb forude, for en ny pille, Champix, har vist gode resultater. I modsætning til andre rygestopbehandlinger indeholder pillen ikke nikotin, men blokerer simpelthen nikotinmodtagerne i hjernen, så man mister rygetrangen. Samtidig får pillen nikotonmodtagerne til at afgive dopamin, som er det stof, der giver den tilfredsstillende følelse ved rygning.
12 ugers behandling koster 2.400 kr.
Læs mere om rygestop på
Vidste du,
at en dansker i gennemsnit bruger otte – ni år af sit liv på at se fjernsyn?
Selvhjælp – Så stress dog ned
Stress kan kureres – af dig selv. Det såkaldte Selfcare-program er en helt ny metode, der gør dig i stand til at måle dit eget stressniveau – og komme den til livs. Ved et simpelt tryk med din finger på udvalgte steder på kroppen kan du ganske enkelt sætte din stressreaktion ud af funktion.
Bogen ”Sæt en finger på din stress” beskriver et 10-ugers-program, som skridt for skridt indfører dig i metoden, der bygger på mere end 20 års forskning og har forbedret livskvaliteten for mange mennesker og givet hjertepatienter en lavere dødelighed end den normale danske befolkning.
”Sæt en finger på dit stress”
Af Søren Ballegaard og Ole Pedersen
Borgen, 179,95 kr.