Tid til en lur

Tid til en lur

På barselsgangen sov din nyfødte måske hele tiden. Men pludselig ændres mønstret, og så er dagens altoverskyggende mission: at få baby til at sove. Her får du en gennemgang af babys søvnbehov samt de enkle, men vigtige råd til at lære babys træthedstegn at kende og hjælpe den lille til ro om dagen.

Sove, amme, kigge lidt – og sove igen. De første par uger af din nyfødtes liv går med at spise, sove, blive skiftet og hygge en lille smule. Det hele går måske slag i slag, og du følger bare babys mønster.

Men efter et stykke tid hjemme begynder den lille måske at være mere vågen, have svært ved at falde i søvn i liften eller at vågne hele tiden. Pludselig går din dag med at vugge, nusse og trave rundt med baby for at lulle den lille i søvn.

Alle dine tanker kredser om, hvordan du får baby til at sove, og det trick, der virkede i går, virker måske ikke i dag. Måske skal du ‘hjælpe’ baby med at falde i søvn, eller du oplever at stå med et barn, der har været vågen en halv dag og slet ikke kan finde ro.

Selv er du desperat efter hvile oven på utallige natamninger og omvæltningen generelt. ‘Sov nu, lille skat,’ tænker du bønfaldende, mens du svinger liften, slår op i bøger om søvnmetoder og bliver mere og mere desperat. Men du er heldigvis ikke alene. De fleste nybagte mødre har prøvet at stå med et vågent barn uden løsninger på, hvordan man får den bette til ro.

Men faktisk er det nok for en nyfødt baby at være vågen en times tid ad gangen. Typisk lige efter at du har ammet eller givet flaske, det vil sige hver tredje-fjerde time. Efter mad, bleskift og lidt nusse- og snakketid vil din baby typisk være træt igen. Træthedstegn hos helt små børn kan være, at de lukker øjnene, vender hovedet væk, bliver slappe i kroppen eller klynker. Og så er det tid til at hjælpe barnet til ro.

“Det er vigtigere at se på barnet end på klokken, men efter en time vil de fleste børn være trætte, og så skal de lægges til at sove,” fastslår Benedikte Hertel.

Hjælp baby til ro

Når baby skal sove, skal du først og fremmest skabe ro omkring hende, og det starter hos dig selv.

“Her gælder det om ikke at gå alt for meget rundt og være fysisk aktiv, men i stedet finde roen i dig selv. Du kan for eksempel sætte dig ned, spille noget stille musik og tale beroligende til dit barn,” foreslår Benedikte Hertel.

“Eller du kan lægge dig ned og trække vejret tungt og roligt. Så begynder babyen at gøre det samme.” Du kan også stryge den lille over kinden, ae hende på ryggen eller vugge hende blidt i armene. I det hele taget er det vigtigt, at du selv virker afslappet og udstråler ro, så du giver baby mulighed for at synke ind i sig selv, så at sige.

Nogle børn vil gerne svøbes i et klæde, fordi det minder om det faste greb i livmoderen. For andre børn kan det være nødvendigt at sutte for at berolige sig selv, når de skal falde i søvn. Som ammende mor føles det måske hårdt at være den, der lægger bryster til, og derfor kan det være en løsning at give baby en sut. Har du svært ved at skelne mellem, hvornår baby er sulten, og hvornår hun blot sutter for at sutte, så brug en tommelfingerregel:

“Hvis din baby har suttet 20 minutter ved hvert bryst, kan du nogenlunde regne med, at hun er mæt. Og så er det fint at give en sut at falde i søvn på,” siger Benedikte Hertel og tilføjer, at sutten skal passe til dit barn. Nogle børn får kvalme af store sutter, andre kan ikke få fat på en lille sut. For at få baby til at tage sutten kan du kilde hende lidt i ganen, hvor sutterefleksen sidder.

Overtrætte børn sover ikke

Prøv dig frem, men lad være med at prøve det hele på én gang. Det kan nemlig have den modsatte virkning, og så står du pludselig med en overtræt og pylret baby, der har været vågen i flere timer, og det er ikke spor sjovt.

“Hvis det sker, så tænk på en løsning, der har virket før, for eksempel at synge, og bliv ved med at prøve den i mindst 20 minutter,” råder Benedikte Hertel. Hvis tricket ikke virker denne gang, må du prøve et andet, og igen er det vigtigt, at du har tålmodighed og giver dig god tid til at få det til at virke.

Når baby så er faldet i søvn, vil hun glide ind og ud af dyb og let søvn med 20-30 minutters intervaller. Du oplever det måske, som om hun powernapper. Det skyldes, at hun vågner en lille smule, når hun befinder sig i den lette søvn. I det tilfælde skal du ikke straks tage hende op, men i stedet hjælpe hende ned i den dybe søvn igen.

“Hvis baby sover i en barnevogn, kan du trille lidt med den, eller du kan svinge med liften. Ligger baby i sengen, så stryg hende blidt over ryggen,” råder Benedikte Hertel.

Lad baby falde i søvn på dig

Om du vælger at lade baby sove i barnevogn, seng, lift eller på skødet, er hip som hap. Men du vil hurtigt finde ud af, at dit barn har nogle præferencer. “Nogle børn vil gerne ligge for sig selv i starten, andre vil græde, hvis de bliver lagt for sig selv. Barnet har jo lige ligget inde i maven og hørt mors hjerte banke,” siger Benedikte Hertel.

“Efter at barnet er blevet født, lægger vi det for sig selv, hvor det ikke kan høre den velkendte hjertelyd. Det er en stor omvæltning. For nogle er det fint, mens andre bliver utrygge.”

Vil baby gerne sove hos dig, behøver du dog ikke sidde med hende i armene hele dagen. Det er nok at gøre det, mens hun falder i søvn. “Når hun kommer ned i den dybe søvn, kan du lægge hende over, hvor hun skal sove, gerne med den samme dyne omkring sig, som mens hun faldt i søvn,” siger Benedikte Hertel. Vågner hun alligevel, når du lægger hende over, så lad hende ligge, og brug eventuelt et lille overgangsritual som at stryge hende over ryggen eller kinden.

En god rytme uden stress

I starten handler det rigtig meget om at give tryghed og lære hinanden at kende. En form for rytme kan dog være godt for dig som mor. Livet på barsel kan føles kaotisk, og du kan blive stresset over det, du ikke når. Kommer rytmen ikke af sig selv, så tag din sundhedsplejerske til hjælp.

“Hun kan hjælpe med at få dagen inddelt i intervaller, hvor baby skal sove, ligge lidt i kravlegården og så videre. Sådan en rytme kan du godt skabe for dit barn, og det vil mange børn trives med,” siger Benedikte Hertel.

Du skal dog ikke forvente, at rytmen holder mere end nogle måneder. I takt med at livet kommer til at handle om andet end mad og søvn, ændres søvnmønstret igen, og I skal til at finde nye rytmer. Og sådan vil det være i lang tid fremover.

Faktaboks

SÅ MEGET SKAL BABY SOVE:

1-6 mdr.: 15-17 timer pr. døgn.

6-12 mdr: 13-15 timer pr. døgn.

1-6 år: 11-14 timer pr. døgn.

6-10 år: 9-12 timer pr. døgn.

Kilde: Godnat min skat – en guide til rolige nætter af Benedikte Hertel, Politikens Forlag 2008.

Faktaboks

HJÆLP BABY TIL RO:

→ Spil blid musik

→ Tal beroligende

→ Læg dig ved siden af baby, og træk vejret roligt

→ Stryg baby over ryggen eller på kinden

→ Tilbyd en sut

→ Svøb baby fast i et klæde

→ Vug baby i armene, liften eller en vugge

→ Læg et stykke stof, f.eks. en stofble eller et tørklæde, over babys øjne

Faktaboks

HVOR OG HVORDAN SKAL BABY SOVE?

Inde eller ude

Det er friskt og sundt for din baby at sove udenfor. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du lader din baby sove inde, hvis det fryser mere end otte-ti grader. Er det meget fugtigt i vejret, bør du også holde baby indendøre. Som tommelfingerregel kan du bruge, at du ikke skal stille børn ud i vejr, du ikke selv har lyst til at være ude i. Det gælder både kulde, regn, blæst, varme og luftfugt.

Stilhed eller støj

De fleste børn kan godt lide at høre lyde, mens de sover, for det er baby vant til fra livmoderen. Der er altså ingen grund til at være musestille, blot fordi dit spædbarn sover, bare du undgår meget høje og skarpe lyde. Nogle børn er dog lydfølsomme, og dem skal der tages hensyn til. Stil barnet, hvor der er mest stille, for eksempel i børneværelset frem for stuen.

Lys eller mørke

Baby skal selvfølgelig ikke sove i direkte sol eller lige under en elektrisk lampe. Men der er ingen grund til at stille den lille mørkt om dagen. Brug i stedet mørket til at lære baby, at der er forskel på nat og dag. Det ved hun ikke fra starten, men hun kan godt lære, at når det er mørkt, så er det nat.