Navne til babyer
SPONSORERET indhold

Babynavne i 2020’erne: Her er den nye navnetrend (du ikke havde set komme)

Næste generation af oldeforældrenavne er på vej, William og Emma fortsætter i toppen af listen, og så er der en ny navnetrend på vej, som vil overraske de fleste. Læs med her, når navneforskeren giver sit bud på det nye årti - 2020’ernes - mest populære navne.

Af: Amalie Nebelong Foto: Getty Images
04. feb. 2020 | Børn | Vores Børn

Danskerne er konservative, når det kommer til at vælge navn til deres poder, ifølge lektor ved Institut for Nordiske Studier & Sprogvidenskab og personnavnekonsulent, Michael Lerche Nielsen. For ifølge statistikken foretrækker du og jeg stadig solide danske navne, der klinger på oldeforældre, frikadeller og de gode gamle dage, før verden gik af lave.

Oldeforældrenavne-trenden, der opstod i 1980’erne, er kommet for at blive ifølge Michael Lerche Nielsen. Men navnene skifter i takt med, at en ny generation af oldeforældre kommer til. Og vi vil i det kommende årti se, hvordan navne fra den generation, der er født omkring 1930, vinder indpas.

Så hvis du skal være med på noderne og være blandt de første, så skal du give dit barn navne såsom:

Flemming, Erik, Preben, Ole, Jørgen, Per, Lise, Inger, Birthe, Bente, Torben, Niels, Margrethe, Harry, Henry, Knud, Hans, Jens, Else, Edith, Grethe, Rigmor, Ruth eller Tove.

For det er navne, som har en god chance for at blive moderne.

SoMe’s indflydelse på navnevalg

Men der er et men. For ifølge personnavnekonsulenten, så er der sket en stor påvirkning af vores valg af navne de sidste 10-20 år.

Oldeforældrenavne-trenden bliver as we speak halet indenom af de internationalt klingende navne – en trend vi til dels kan takke de sociale medier for.

”De sociale medier har haft en stor betydning for idédelingen af navne. Og det har rykket ved vores grænser for, hvad man kan tillade sig og ikke tillade sig, når det gælder navnevalg. Grænserne er blevet mere flydende, hvor de tidligere var meget tydeligere,” siger Michael Lerche Nielsen.

Læs også

Men det betyder langt fra, at navne som Bob, Elton, Apple, Liam, Noam, Levi, Rebecca, Merle, Ethan, Finley, Jayden, Leo, Logan, Mason, Teddy, Finley, Ryan, Chloe, Evelyn, Harper, Myla, Penny, Rosie, Robyn og Ruby automatisk stryger ind på top 50-listen. Tværtimod er det stadig kun få af de ”fremmede” navne, der når ind på top 50, som fx Emily (der ligger på en 30. plads). Men når et navn til gengæld kommer ind på listen, er der en tendens til, at det vil ligge der i lang tid. Og det skyldes ifølge Michael Lerche Nielsen, at selv de to mest populære navne lige nu; William og Emma kun dækker over henholdsvis 1,8 % og 1,9 % af en årgang, hvor de mest populære navne i 1985; Martin og Louise dækkede over hele 4,4 % og 3,6 % af en årgang.

Ud fra det kan vi konkludere, at der i dag er rigtig mange forskellige navne i spil derude, og der derfor ikke er så mange, der hedder det samme, hvor vi tidligere ikke var helt lige så ”kreative”, men nærmere valgte imellem færre navne.

Emma kan jeg ikke forklare

Top 50 er stadig repræsenteret ved de ”klassiske navne” som William, Ida og Emma. Men hvorfor bliver nogle navne ved med at være de foretrukne?

”Navne, vi ser som klassiske, er på en eller anden måde neutrale i forhold til modestrømninger, selvom det er svært at forklare hvorfor,” siger Michael Lerche Nielsen.

Læs også

At et navn som Ida fra 2017 til 2019 er gået fra at bryste sig af en 1. plads til en ”sølle” 10. plads, kan personnavnekonsulenten ikke forklare med andet end, at Ida har ligget i toppen i to år, og så bliver markedet mættet, hvilket folk med det samme opfatter.

”Men hvorfor et engelskklingende navn som Emma kan blive ved med at være lige populært år efter år, kan jeg ikke forklare,” siger Michael Lerche Nielsen.

Navnet William har på forunderlig vis også mestret at ligge i toppen i lang tid. Ja faktisk har William stort set været det mest populære drengenavn siden 2010. Så måske der er nogle mødre derude, der har sukket over karakteren ”William” fra tv-serien SKAM, og dermed været med til at puste nyt liv i William? Michael Lerche Nielsen er i hvert fald ikke i tvivl om, at forældre er meget følsomme over for input fra omverdenen, når det kommer til navnevalg.

De umoderne navne

Som sagt er der navne, der får lov at blive på top 50 i meget langt tid. Men så er der også de navne, der har en storhedstid for derefter at blive umoderne.

De mest populære pigenavne fra slutfirserne og op igennem 1990’erne var ifølge Danmarks Statistik og Michael Lerche Nielsen blandt andet Laura, Mille, Sara, Alberte, Emilie, Caroline, Nanna, Maja, Mathilde, Sofie og Filippa – men flere af disse er nu røget helt ud af listen over de 50 mest populære pigenavne. Det skyldes ifølge Michael Lerche Nielsen, at disse kvinder nu selv tilhører forældregenerationen, og at forældre sjældent vælger navne til deres børn, der har været populære i deres egen generation. Du ville sikkert heller aldrig drømme om at give dit barn det samme navn som én af dine jævnaldrende, vel?

Nogle gange er der en oplagt grund til, hvorfor et navn pludselig ikke klinger så godt mere. Et eksempel er undertegnedes navn:

”Et navn som Amalie røg meget langt ned på listen for nogle år siden, og det hang helt klart sammen med realitystjernen, Amalie, som ingen havde lyst til, at deres barn skulle associeres med. Så kendte kan helt klart have en stor indflydelse på, om et navn bliver populært eller ej,” siger Michael Lerche Nielsen.

Ny navnetrend: Hej Kim og Robin

Men når det kommer til navne, er det ikke bare ”business as usual”. For med seneste statistik kan vi se, at der er sket en større forskydning, når det kommer til navnevalg, end vi har set i længere tid. Blandt andet er vi så småt i gang med at gøre op med tanken om, at et navn skal være entydigt drenge- eller pigenavn, og det har medført, at antallet af kønsneutrale navne er stigende.

Udviklingen er, ifølge Michael Lerche Nielsen, skudt i gang af de mange eksotiske og spændende navne, vi møder i vores samfund og på de sociale medier. Du har måske – helt uden at tænke over det – mere eller mindre vænnet dig til, at du ikke altid alene ud fra navnet kan konkludere, hvilket køn der er tale om?

”Mange af de udenlandske navne er tvekønnede, og det, tror jeg, vil manifestere sig endnu tydeligere i løbet af de næste 20 år. Så idealismen omkring gode danske navne, der tydeligt differentierer mellem kønnene, tror jeg, vi vil bevæge os væk fra,” siger Michael Lerche Nielsen.

Tvekønnede navne, som Michael Lerche Nielsen tror har en god chance i fremtiden, kunne være: Charlie, Eli, Kim, Kaya og Robin.

Så måske du skal være forælder til en lille Robin eller Kim? Højst sandsynligt ligger det meget langt nede på DIN navneliste. Men sådan er det netop med navne; de er upopulære, indtil de pludselig ikke er det mere.

Anbefalet til dig