Udendørslege
SPONSORERET indhold

Udendørslege: Hvad skal vi lave?

Foråret er over os, og det er for alvor tid til udendørslege. Her er nogle af de klassiske lege, der bare stadig holder. Nogle af dem kan også leges inde i stuen.

Af:: Tekst fra bogen 'Sjove lege, glade børn' af Helle Lindahl Foto: Istock
22. okt. 2016 | Børn | Vores Børn

Dåseskjul

Én (finderen) skal stå med en fod på en dåse, et stykke træ eller lignende, og tælle til 30, mens de andre gemmer sig. Så skal hun finde de andre. Når hun har fundet en, løber hun tilbage til dåsen, sætter foden på den og råber navnet på barnet, fx ’Rasmus i dåsen.’ Hvis hun når hen til dåsen før Rasmus, er Rasmus ude, og hun prøver at finde de andre. Hvis Rasmus kommer først, er han ikke ude. Han skal så sparke til dåsen og råbe ’Rasmus i dåsen’. Rasmus kan befri dem, der er ude, ved at råbe ’alle ud af dåsen’. Først når alle er ude, skifter man finder.

LÆS OGSÅ: Tag de små med på museum

Smørklat

Man skal være minimum tre til denne leg. To børn kaster en bold til hinanden, mens den tredje står i midten. Den, som står i midten, skal forsøge at gribe bolden. Lykkes det for ham at gribe bolden, skal den, som kastede, ind i midten og er nu smørklatten. Til mindre børn er det en god ide at bruge en badebold eller en anden stor bold, mens større børn kan bruge en mindre bold. Man kan også være to og to sammen.

Banke bøf

Man skal stå i en rundkreds med næsen ind mod midten og hænderne på ryggen. En deltager er uden for kredsen og går rundt om kredsen og banker på de andres ryg med en knyttet hånd. Når han banker på en ryg, siger han ’banke’. Dvs. han går rundt og siger ’banke, banke, banke’, indtil han pludselig råber ’banke bøf’. Han og den, som han siger banke bøf til, løber nu hver sin vej rundt om kredsen. Når de mødes, krydser de hænder og laver en svingtur, mens de siger ’god morgen, god middag, god aften’. Det gælder nu om at komme hen på den ledige plads først. Den, der kommer sidst, skal nu gå rundt og banke bøf.

Kluddermor

Børnene står i en rundkreds og holder hinanden i hænderne. Én er kluddermor og går udenfor. Børnene kludrer sig sammen, måske med voksenhjælp. Man må ikke slippe hinandens hænder, mens man kludrer sig sammen. Når børnene er kludret sammen, kalder de på Kludder-mor, så hun kan komme og kludre dem op.

Alle mine kyllinger

Vælg en ulv og en høne, resten er kyllinger. Hønen står i den ene ende af banen, og kyllingerne i den anden ende, mens ulven står i midten. Hønen og kyllingerne skal skiftevis råbe til hinanden:

Høne: Alle mine kyllinger, kom hjem!
Kyllinger: Vi tør ikke!
Høne: Hvorfor?
Kyllinger: For ulven!
Høne: Kom nu!

Når hønen har råbt det sidste, skal alle kyllingerne løbe ned til hønen, og ulven skal forsøge at fange så mange som muligt ved at røre dem og sige ’fanget’. Når man er fanget, bliver man ulveunge i næste omgang. Hønen går ned i den anden ende og kalder på de sidste kyllinger. Når alle kyllingerne er fanget og er blevet til ulveunger, starter man forfra. De to, som blev fanget sidst, er nu høne og ulv.

Ballondans

Børnene danser to og to sammen, og et af børnene har en ballon bundet rundt om benet. Det gælder om – mens man danser – at træde på de andres balloner og samtidig passe på, at ens egen ikke går i stykker. Når holdets ballon er trådt i stykker, er man ude af legen.

Haleleg

Hvert barn har en stofstrimmel – en hale – som sættes fast i buksekanten. Alle skal derefter forsøge at tage hinandens haler. De haler, man får fat på, sætter man fast i buksekanten, og det gælder om at få så mange haler som muligt.Variant: Alle får en hale og en tøjklemme. Halen sættes fast i buksekanten, og klemmen sætter man, hvor man vil, fx på sin bluse, strømpe eller et andet sted. Så længe man har en hale, må man tage de andres klemmer. Det gælder om at få så mange haler og klemmer som muligt.

Ståtrold

Et af børnene bliver valgt til at være trold. Trolden skal fange de andre børn ved at røre dem. Når et barn bliver rørt af trolden, skal han stå helt stille, for han er nu en ståtrold. Ståtrolden kan blive befriet, hvis han bliver rørt af en, som endnu ikke er ståtrold.

Variant: Når man bliver rørt af trolden, skal man stille sig med spredte ben, og man bliver befriet, hvis en, der  endnu ikke er ståtrold, kravler igennem ens ben.

LÆS OGSÅ: Babysvømning: Få en lille vandhund

LÆS OGSÅ: 8 (næsten) gratis aktiviteter til påsken

LÆS OGSÅ: Barselsaktiviteter: Popcorn, vandhunde og salmesang