Brændeovn
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan finder du den rigtige brændeovn

Skal I til at investere i en ny brændeovn denne vinter, kommer her et par gode råd.

Af:: Julie Svarrer Foto: Getty Images
28. sep. 2019 | Bolig | Hjemmet

Når vinteren og de kolde aftener sætter ind, er det rart at kunne fyre op i en brændeovn. Men hvad skal man tænke på når man køber en brændeovn.

Læs vores guide her.

Størrelsen

Størrelsen på brændeovnen er vigtig. Hvis du kun skal bruge brændeovnen som supplement til opvarmning af huset, bør du vælge en brændeovn i den mindste KW-størrelse, som typisk i dag er 3 KW. Hvis brændeovnen er den primære opvarmningsform, skal den passe til rummets/boligens reelle opvarmningsbehov. Du kan beregne den rigtige størrelse af din brændeovn med det gratis program Dimensionering af brændeovne, som er udviklet af Teknologisk Institut.

LÆS OGSÅ: Byg din egen stilfulde og moderne brændeholder

Skorsten

Skorsten og brændovn skal passe sammen. Skorstenen er brændeovnens "motor", som sikrer, at der kommer nok luft ind i ovnen til forbrænding. Hvis skorstenen er for lav, giver den et dårligt skorstenstræk og hermed en dårligere forbrænding, som forurener miljøet mere. Hvis det er svært at tænde op i din brændeovn, eller hvis du får røg ind i stuen, når du åbner ovnen, er der sandsynligvis noget galt med din skorsten.

Højde

Højden på skorstenen er også afgørende for optimal forbrænding - og ingen sure naboer. Der er ingen målfaste krav til, hvor høj en skorsten skal være, men der er et såkaldt funktionskrav om, at skorstenen skal være så høj, at den giver tilstrækkelig skorstenstræk og spredning af røg, så det ikke ender hos naboejendommene. Hvis skorstenen ikke er høj nok, kan kommunen stille krav om, at den skal være højere.

Miljørigtig

Vælg en miljørigtig brændeovn. Herhjemme er der lovgivning om, at brændeovne skal opfylde en række krav i forhold til udledning af sundhedsskadelige stoffer. Der findes en række miljømærkningsordninger af brændeovne, som kan hjælpe dig til at finde de mest effektive og miljøvenlige brændeovne. Fælles for dem er, at de er frivillige for producenterne, så hvis en brændeovn ikke er miljømærket, betyder det ikke nødvendigvis, at den er dårlig. Her må forhandleren fremlægge dokumentation for ovnens effektivitet og forurening.

Kilde: Energitjenesten.dk

Anbefalet til dig