Krydderurter i haven

Foto: Pia Aas Degn og Kira Brandt Plant dine egne krydderurter i haven.

17 dejlige krydderurter til haven

Krydderurter er smukke og duftende planter, som det er en fornøjelse at dyrke i haven. Her viser vi en stribe af de dejlige planter, så du selv kan finde dine favoritter.

Krydderurter er kendetegnede ved deres fortryllende duft, der træder særlig tydeligt frem, når du strejfer planterne.

Der er et væld af forskellige krydderurter at vælge imellem, nogle er enårige som dild og koriander, mens andre trofast kommer igen år efter år som citronmelisse og mynte. Nogle af de flerårige krydderurter er endda stedsegrønne, så du kan nippe af dem året rundt, det gælder bl.a. vintersar og timian.

Planterne trives i almindelig god og veldrænet havejord, og de er som udgangspunkt glade for en solrig placering med læ.

Basilikum

Basilikum

Basilikum er en varmekrævende plante, der stortrives i bunden af drivhuset. 

Dild

Dild

Du kan så dild direkte på voksestedet flere gange i løbet af sæsonen, så du hele tiden har friske grønne kviste til maden.

Koriander

Koriander

Det er nemt at få held med koriander, og du kan så frøene direkte på voksestedet.

Rosmarin

Rosmarin

Rosmarin er ikke vinterhårdfør hos os, men hvis du dyrker den i en urtepotte, kan du let stille den et beskyttet sted, når vinteren banker på.

Timian.jpg

Timian

Timian har været kendt og anvendt gennem tiderne, og den er stadig lige populær. Den klarer sig godt i en urtepotte, men sørg for, at der er godt dræn i potten, så rødderne ikke får det for vådt.

Oregano.jpg

Oregano

Oregano hører hjemme i det italienske køkken og er uundværlig på pizzaen. Stil planten lyst og ikke alt for varmt for at få fornøjelse af den længe.

Persille.jpg

Persille

Persillen kommer oprindeligt fra middelhavslandene, men er i dag en af de mest brugte krydderurter i det danske køkken. Persille kan bruges som smagsforstærker eller aroma i det meste og findes i to udgaver – den bredbladede eller som kruspersille.

Purloeg.jpg

Purløg

Har du haft purløgsplanterne stående i mange år, kan der snige sig græs og andet besværligt ukrudt ind mellem purløget. Kom af med ukrudtet ved at grave planterne op og samle purløgsplanterne for sig og ukrudtet for sig – herefter kan du plante purløget igen.

Ingefærmynte

Ingefærmynte

Er du vild med ingefær, så prøv også at dyrke ingefærmynte, der har en behagelig duft af mynte og ingefær.

Tricolor

Tricolor

Den trefarvede lægesalvie ’Tricolor’ har dekorative blade med dejlig duft.

Citronverbena

Citronverbena

Citronverbena dufter skønt af citron, og bladene er fremragende til te.

Mynte

Mynte

Mynten breder sig flittigt, så plant den evt. i en balje, eller plant den i en spand med huller i bunden i havejorden, så den ikke har mulighed for at brede sig ud over hele bedet.

Merian

Merian

Merian er utrolig nem at have med at gøre, og den passer næsten sig selv i haven, og derudover sætter den de fineste violette blomster.

Citronmelisse

Citronmelisse

Citronmelisse har den skønneste citrusagtige duft og smag, der egner sig godt til sommerens retter. Prøv også at komme et par kviste i vandkaraflen.

Lægesalvie

Lægesalvie

Lægesalvien har de blødeste blade, som man bare lige må røre, og så begynder den dejlige duft også at sprede sig.

Ananassalvie

Ananassalvie

Som navnet fortæller, dufter ananassalvie af dejlig frisk ananas, især hvis du nulrer bladene let.

Karry krydderurt

Karry

Karry er en blanding af en række forskellige krydderier, men karryplanten spreder en duft nøjagtig som det attraktive krydderi.

Krydderurter i potter

Mange af de flerårige krydderurter er vinterhårdføre, men der er også arter, der er ret kuldefølsomme, det gælder for eksempel rosmarin og fransk estragon. Disse planter er det en fordel at dyrke i krukker, for så er det let at flytte dem til et beskyttet sted, når vinteren melder sin ankomst. Vælg en krukke med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk, og anvend jord, der er beregnet til krukkevækster. Når urterne står i krukker, er det særlig vigtigt at være omhyggelig med vandingen, da jorden hurtigt tørrer ud i en krukke.

Kom godt i gang

Du finder et fantastisk udvalg af krydderurter på planteskolen, som du kan plante direkte ud i haven, og inden du planter dem ud, er det en god ide at vande dem grundigt. Planterne breder sig noget, så de skal ikke plantes for tæt. Når planterne er kommet i jorden, er det vigtigt at vande. Du kan dog også vælge selv at frøformere dine planter. Nogle af frøene kan du så direkte på voksestedet, mens andre har brug for forkultivering, men det står på frøposen. Tynd gerne ud i planterne, når de begynder at komme op, så de kan vokse sig store og fine.

Tip

Sæt gerne navneskilte ved krydderurterne, så er det nemt at finde den rette plante.

610x200_woordy_dmjpg.jpg