NEJ TAK til kopimøbler – sådan undgår du at blive snydt
SPONSORERET indhold

NEJ TAK til kopimøbler – sådan undgår du at blive snydt

Producenterne af kopimøbler er blevet bedre, og det kan i dag være meget svært at se forskel for det utrænede øje.

Foto: Everclassic.com
03. sep. 2015 | Bolig | Eurowoman

Jeg har gennem årene set mange kopimøbler eller replica møbler, som de også bliver kaldt. For bare 10 år siden var man ikke i tvivl om, at man stod med et kopimøbel i hånden, da udførelsen og designet differentierede sig tydeligt fra originalen. Dette har desværre ændret sig en del.

LÆS OGSÅ: Ikea under hammeren - 10 møbler der er mere værd, end du tror

 

Producenterne af kopimøbler er blevet bedre, og det kan i dag være meget svært at se forskel for det utrænede øje. Men der er kæmpe kvalitetsforskel og forskellen på en kopi og en original er meget tydelig efter et par års brug. Et kopimøbel ældes hurtigt og kommer hurtigt til at se træt og forkert ud. 

 

Finn Juhl Model 45

For et par uger siden fik vi hos EVERCLASSIC.COM indleveret en Finn Juhl lænestol (Model 45). Umiddelbart en lækkerbisken. Finn Juhl er jo kendt for hans super smukke møbler og hans unikke sans for kvalitet. Vi satte os i stolen, og forventningens glæde var stor. Men der var noget, der virkede forkert.

 

Da jeg rørte ved stolens samlinger, kunne jeg mærke meget små ujævnheder. En detalje som jeg vidste, at producenterne bag stolen aldrig ville tillade. Herefter så jeg en lille limklat ved den ene sprosse. Sådan blev det ved. Små andre iagttagelser gjorde, at jeg var helt sikker på, at jeg stod med en kopistol.

LÆS OGSÅ: Kongerne af spisestuen - tre borde samlerne drømmer om

Jeg var meget rystet over, hvor godt den var udført, og hvor svært det var at spotte netop denne kopi. Stolen kommer naturligvis aldrig til salg på EVERCLASSIC. Vi sælger under ingen omstændigheder kopimøbler og tager stærkt afstand fra dem, som laver disse møbler.

 

Et par råd

Det er svært at give helt konkrette råd omkring, hvordan man spotter kopierne. Men her kommer et par råd, du kan have i tankerne, når du køber dit næste møbel. Prisen er naturligvis en stærk indikator på, om et møbel er originalt. Hvis prisen er for god til at være sand, så er det fordi, der er noget galt. Hold dig langt væk fra møbler som er for billige.

LÆS OGSÅ: På jagt efter klassikere i små størrelser

Hvis det er et polstret møbel, så kig på syningerne. Originale møbler er altid flot udført. Virker syningerne grove og bulede eller er placeret mærkeligt, så kan dette også være et faresignal. Løft møblet og fornem tyngden. Kopimøbler er som regel lettere, og man kan fornemme den manglende kvalitet. Find evt. skruer på møblet. Virker skruerne billige og ligner noget fra Silvan, så kan dette også pege mod et kopimøbel.

 

Ved møbler af træ skal man køre hænderne over alle samlinger. Er samlingerne ujævne og passer de dårligt sammen, så er der højst sandsynligt noget galt. Sidst, men ikke mindst: kig på proportionerne. Find et foto af originalen og gå møblet igennem. Der er som regel altid nogle af proportionerne, der ikke passer. Dette var nogle af de ting, du kan have i tankerne. Husk, du kan tage fat i en fagmand, hvis du er i tvivl.

Upræcise samlinger og limrester. Sjusket udført og ikke noget man burde se på en stol i denne prisklasse.


 Sjusket udført polstring. Vær opmærksom på om det virker som ordentligt håndværk. 

Træets struktur passer ikke sammen og valget af træ virker ikke gennemtænkt. Noget som producenterne tænker rigtig meget over.

LÆS OGSÅ: Børge Mogensen i nye klæder
LÆS OGSÅ: Drømmekøb - vores favoritter til soveværelset
LÆS OGSÅ: 3 hotte boligtendenser du ikke kan ignorere