Merete strikker til kræftpatienter

Foto: Sara Skytte Merete strikker fine huer til kræftpatienter.

Merete strikker til kræftpatienter: ”Der er så mange syge, der har brug for noget sjovt eller smukt”

Det begyndte egentlig med, at Merete strikkede en hue til sit eget hårløse hoved, da hun blev alvorligt syg. Men hun opdagede hurtigt, at hun ikke er den eneste, der har brug for både varme og opmuntring i en svær tid.

Da Merete Andersen fik konstateret en sjælden sygdom, skulle hun igennem en heftig kemokur. Den stærke medicin fik hurtigt hendes hår til at falde af i store totter, og til sidst tog Merete konsekvensen og barberede sin isse helt bar. Men hun opdagede hurtigt, at ens hårpragt ikke kun har til formål at pynte. 

– Jeg frøs hele tiden, uanset temperaturen, inde og ude. Derfor begyndte jeg at have hue på både nat og dag, og når det var koldt udenfor, havde jeg to huer på, fortæller 55-årige Merete.

Det er nu tre år siden, at lægerne konstaterede, at hun havde lidelsen amyloidose, en blodsygdom, som ødelægger immunforsvaret og angriber organer – og siden har hun strikket adskillige varme huer, ikke kun til sig selv, men også til andre patienter i landet. Selv blev hun behandlet på Rigshospitalet med stamceller og en høj dosis kemoterapi og fik at vide, at hun ville miste sit hår efter nogle uger.

Læs også: Annette er tosset med mohair: ”Jeg blev helt forelsket, da jeg rørte ved den ged”

Strikker3.jpg
Merete har strikket huer i alverdens farver, mønstre og faconer til kemopatienter. 

– Det var derfor, jeg gik i gang med at strikke nogle huer, siger hun og forklarer:

– Jeg er kreativ og har altid et håndarbejde i gang, og jeg havde brug for at holde fast i det, der gør mig glad.

Følte sig nøgen

Inden sin sygdom havde Merete arbejdet med store strikkeprojekter til udstillinger, men kemobehandlingen tærede på kræfterne, så hun havde brug for noget enkelt og overskueligt.

– Jeg havde brug for et strikketøj, hvor jeg kunne tage to masker ad gangen og lægge det fra mig, når jeg blev for svimmel, forklarer hun. Da hun var indlagt efter sin første behandling, delte hun stue med en kvinde, som havde ligget i koma efter en hjernesvulst og var ulykkelig over at vågne op med kun få totter hår tilbage.

– Hun følte sig så nøgen, og jeg spurgte, om jeg ikke skulle strikke en sød hue, hun kunne få på hjem. Hun bad om, at den skulle være i glade farver, fordi det hele var så deprimerende. Det fik hun, og hun lyste helt op, fortæller Merete. Og sådan opstod ideen om at strikke ikke kun til sig selv, men også til sine medpatienter.

Truntehue4.jpg
Merete finder garnrester frem og går amok med en skør hue. ”Det skal sgu være lidt sjovt, når det hele kun handler om sygdom,” som hun siger. De farvestrålende huer brugte hun selv hjemme, da hun mistede håret, mens hun brugte en diskret ensfarvet hue, når hun skulle ud.
merete-medcykel.jpg
Merete er stadig hårdt ramt af sin sygdom, men når kræfterne er til det, cykler hun rundt og samler huer ind fra frivillige og afleverer dem på Rigshospitalet.

Merete skyndte sig desuden at spørge på Facebook, om nogle af hendes kreative venner havde lyst til at være med, for der er så mange syge, der har brug for noget sjovt eller smukt at tage på hovedet, som hun siger. Forespørgslen blev snart til facebookgruppen Kemoheads, og siden dengang er der strikket og udleveret tusinder af gratis huer til flere af landets kræftafdelinger. Både kræftramte og andre, der er blevet behandlet med kemo, får tilbudt huerne. 

– Det er fantastisk at opleve, hvor glade patienterne er for huerne, siger Merete.

– De bliver nærmest revet væk, og nogle tuder af glæde, mens andre bliver stille og smiler, når de ser sig selv i spejlet.

Vil du lave kemohuer?

Har du mod på at bidrage med din egen hjemmelavede hue til Kemoheads? Så er det blot at komme i sving. Alle kan nemlig være med, uanset evner, fastslår Merete, for der er ingen krav til det kunstneriske udtryk. Man kan lægge timevis i en kunstfærdig hue, eller man kan lave en simpel, småskæv hue med masser af kærlighed i. Det kan være en skør, sjov hue af stof- og garnrester i skrigfarver eller en diskret sort hue. Kemoheads tager imod alle bidrag.

Mere om Kemoheads

Merete Andersen står bag gruppen Kemoheads, der laver huer til mennesker i behandling for kræft og andre alvorlige sygdomme. Huerne bliver delt gratis ud på kræftafdelinger i foreløbig København, Aalborg, Vejle, Århus, Herlev og Esbjerg. Du kan strikke, hækle, sy eller filte huer, eller du kan donere garn, pinde og stof til projektet. Se mere på Facebook.com/kemoheads eller på kemoheads.dk, hvor du finder opskrifter og kontaktpersoner i flere områder.

Læs også: Mette strikkede sig ud af depressionen: "Strikkeriet gav mig en pause fra mig selv"

Flere hænder, tak! 

I dag er mange frivillige hænder ud over Meretes i sving med at strikke, hækle og sy huer, der kan varme både hoved og hjerte. Merete selv fortsætter ufortrødent, og hun har sine egne grunde til at finde garn og pinde frem.

– Det er egentligt et egoistisk projekt, for det gør mig lykkelig at være kreativ; det healer mig nærmest. Jeg tror, jeg klarede kemoen lidt bedre, fordi jeg havde det her gode projekt at holde fast i undervejs, siger hun.

Hendes håb for fremtiden er at kunne levere huer til flere hospitaler. Derfor er der fortsat brug for frivillige skabelystne hænder, som vil være med til at varme skaldede isser, men i lige så høj grad at give mere appetit på livet i en svær situation.

– Strikhuen giver også en ”psykisk” beskyttelse, fordi man ikke føler sig eller ser så syg ud, når man får den på, og måske får lyst til at komme ud og bevæge sig, købe ind, møde venner eller alt det andet, man plejer at gøre som rask.

KurvMedHuer1.jpg
Huerne står i en kurv i venteværelset på flere kræftafdelinger med en kærlig hilsen fra Kemoheads. Sygeplejersker tager også kurven med rundt på stuer, så de sengeliggende selv kan vælge.

Truntehat - sådan gør du!

  • Størrelse: Onesize.
  • Hovedomkreds: 55 cm.
  • Længde: ca. 50 cm.
  • Garn: Strømpegarn, eller andet garn passende til p 2½-3 , 1 ngl rød og 1 ngl multicolor/print,
  • Løbelængde: 50 g = 210 m. Pinde: Strømpep nr. 6 eller rundp nr. 6 (magic loop).

Slå 80 m op i dobbelt garn (1 tråd ensfarvet + 1 tråd multicolor), fordelt med 20 m på hver af de 4 p. Strik 8 cm rib (2 r, 2 vr), strik derefter r, til arb måler 15 cm. Næste omg: *2 r sm, r p ud*, gent fra * til * på hver p (= 19 m på hver p, 76 m i alt). Herefter strikkes der 2 r sm 1 gang på hver omg. For at undgå at indt ligger samme sted på hver omg, strikkes der 4 m mere når den tidligere indt på omg før nås. Fortsæt med 1 forskudt indt pr. omg, til der er 12 m, 3 m på hver p tilbage. Næste omg: *2 r sm, 1 r*, gent fra * til * på hver p (= 4 m). Træk tråden gennem de 4 m. Hæft ender, og sæt evt. en pompon eller en kvast i toppen.

”Når Merete kommer med nye huer, går jeg oftest en runde blandt patienterne for at vise dem frem. En patient bad mig vælge en farve til sig, for hun var for træt og mat til at se sig i spejlet. Jeg valgte en varm lilla farve, og da jeg gav udtryk for, at hun så meget anderledes ud med den på, blev hun alligevel så nysgerrig, at hun stod op og så sig i spejlet. Det var rørende at opleve hendes glæde ved huen og sit udseende.” 

Klinisk sygeplejevejleder Elisabeth Pallesgaard, Hæmatologisk Klinik Enhed 1, Rigshospitalet

Se, hvad vi ellers skriver om: Strik, Strikkeopskrifter og Kræft

610x200_woordy_dmjpg.jpg