-
Rasmus' hårde tid på "Forræder"-slottet: Blev en anden
-
"Forræder"-Rasmus afslører: Ét mord var værre end alle de andre
-
Ikke set på tv: Rasmus afslører detaljer om konklavet
-
”De forstod slet ikke, at jeg ikke ville arbejde 60 dage uden løn”
-
“Forræder”-Stefan afslører: Har fået en udenlandsk flirt
-
Vidste du det? Her er Line Kirstens kendte mand
-
Dét fortyder Havshen i "Forræder"
-
Efter "Forræder"-exit: Havshens verden faldt sammen
-
Marie Watson fik en skummel besked: Sådan blev hun tilbudt “Forræder”
-
Her er Signe Kraghs private kærlighed
-
Så meget får deltagerne i løn for at være med i "Forræder"
-
Emil Lange skal giftes

Bag dit eget rugbrød
Skal frokosten være ekstra lækker, kan du bage dit eget rugbrød. Et godt rugbrød kræver, at du går i gang i god tid. Først og fremmest skal du have fat i noget surdej – kender du ikke nogen, der har sådan en liggende, som du må få noget af, må du lave den selv. Det tager kun nogle få minutter, men derefter skal den stå i tre dage, og det kræver tålmodighed. Men fat mod og kom i gang – når du én gang har fået en god surdej, har det været besværet værd. Velbekomme!
Ingredienser
- TRIN 1: Surdejen
- 250 g groft rugmel
- ½ tsk salt
- 3 dl yoghurt
- TRIN 2: Tilbered surdejen
- 1 l vand
- 2 spsk groft salt
- 250 g hvedemel
- 350 g skårne rugkerner
- 350 g groft rugmel
- TRIN 3: Bag brødet
- Dej
- 1 maltøl
- 1 spsk sirup eller honning
- 400 g groft rugmel
Sådan gør du:
- Rugbrød
- Har du ikke en surdej, skal du gå i gang med bagningen en uge før, at brødet skal spises. Har du en surdej, kan du nøjes med at begynde tre dage før.
- TRIN 1: Rør surdejen sammen, dæk den med alufolie, og lad den stå lunt (for eksempel på køkkenbordet) i mindst 3 døgn.
- TRIN 2: Find et stort dejfad frem. Bland surdej og vand, og tilsæt salt. Rør hvedemel og rugkerner i. Rør til sidst groft rugmel i. Dæk fadet med film, og lad dejen hæve i et døgn.
- TRIN 3: Når dejen er færdighævet efter et døgn, røres den med øl og sirup, og derpå æltes rugmelet ind i den – alt sammen i dejfadet, da den er alt for blød til at blive æltet på et bord.
- Tag 3 dl dej fra til surdej, der kommes i en lufttæt beholder og opbevares i køleskab.
- Kom resten af dejen i to smurte rugbrødsforme (a ca. 2 liter), lad dem hæve ca. 5-6 timer. Bag brødene ved 200° i ca. 1 ½ time. Når brødene er bagt, tages de ud af formen og pakkes i et viskestykke. Lad dem derefter afkøle på en rist. Vent med at skære af brødet til dagen efter.
- Rugbrødene kan holde sig ca.14 dage: Pak dem i rene klæder (viskestykker), når de er helt afkølet, og kom dem i plastposer, der lukkes tæt. Opbevar altid rugbrød i køleskab.
- Surdejen kan holde sig ca. 14 dage i køleskab. Drys salt over den, så holder den sig bedre.
- Og husk, at bage igen inden 14 dage