brød, bag
SPONSORERET indhold

Indiske chapatis

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Brød helt uden ovn, som er gode til salater og simreretter.

Af: Vibeke Lehn Foto: Nicolai Mørk
31. jan. 2014 | Opskrift | Fit living
8 stk.

Ingredienser

175 g fuldkornshvedemel
½-¾ spsk salt
1-1,2 dl vand
1 spsk olivenolie  

Sådan gør du:

Bland mel og salt i en skål, tilsæt vand og olivenolie og rør dejen sammen til en elastisk dej. Lad dejen hæve i en skål dækket med et klæde eller plastfilm i en ½ time. Tag dejen op, ælt og del den i 8 stykker, der rulles tyndt ud i stykker a 12-15 cm i diameter. Varm en støbejernspande og steg brødene på den ene side i 30-60 sekunder − NEJ, der skal ikke olie i panden. Vend og steg dem ca. 30 sekunder på den anden side. Spis brødene med det samme.

Fuldkornshvedemel er groftformalede hvedekerner med alle skaldele og kim, så de gode fibre og næringsindholdet følger med.

Energi pr. stk.: 90 kcal, fedt 22%, protein 11%, kulhydrat 67%


Lynguide til godt brød

1. Hold øje med datoen på melpakningen – jo friskere, des bedre. Opbevar melet tørt, mørkt og køligt.
2. Lad alle ingredienserne have stuetemperatur.
3. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være lunken, ca. 37°. Er den varmere, bliver gærcellerne dræbt. Bruges koldt vand, er gæren længere om at blive aktiv.
4. En bradepande med vand i bunden af ovnen giver ekstra luftige og lækre boller og brød.
5. Koldhævning eller langtidshævning natten over i køleskabet giver fantastisk gode og saftige brød, som ikke skal æltes.
6. Frisk gær kan holde sig i 14 dage i køleskabet, men tørgær har en holdbarhed på et havlt år.
7. Hold altid lidt af melet i opskriften tilbage og se, hvor meget mel dejen kan tage. Det er nemmere at tilsætte mel end omvendt.
8. Lad brødene afkøle på en bagerist, så forbliver de sprøde i bunden.