koldhævede glutenfri havreboller

Foto: Martin Dyrløv Nyd de lækre glutenfri boller til morgenmad og til sandwich i madpakken...

Glutenfri boller koldhævede

Koldhævede glutenfri havreboller

Bollerne er glutenfri, og ganske nemme at lave. Du kan selv lave havremel ved at male glutenfri havregryn meget fint i en foodprocessor. Nyd de glutenfri boller til morgenmad og brug dem til sandwich i madpakken. Her får du en god og nem opskrift på glutenfri boller - et godt sted at starte din glutenfrie bagning.

star star star star star
(19) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Total: 25 minutter
plate 6-9 boller
Ingredienser

Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: mindst 12 timer
Bagetid: 25 min.
Fryseegnet

Dej:
5 dl vand
5 spsk. loppefrøskaller (se tip)
10 g gær
200 g glutenfri havremel eller glutenfri havregryn
125 g boghvedemel
50 g havregryn
1 spsk. koldpresset rapsolie
1 spsk. honning
1½ tsk. groft salt
Pynt:
25 g havregryn og evt. lidt blandede frø og kerner

Sådan bager du koldhævede glutenfri boller

  1. Pisk vand og loppefrøskaller godt sammen, og lad det stå i 5 min., til det bliver geléagtigt.
  2. Smuldr gæren ud i væsken, og tilsæt resten af ingredienserne. Rør det sammen til en blød dej; den skal ikke være flydende – tilsæt evt. mere havremel og boghvedemel.
  3. Dæk skålen med film, og sæt dejen i køleskabet til næste dag.
  4. Tag dejen ud af køleskabet, og varm ovnen op til 225 grader varmluft.
  5. Hæld havregryn (og evt. frø og kerner) i en skål, og læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  6. Form 6-9 boller med våde hænder eller skeer, vend dem i havregryn, og læg dem på bagepladen.
  7. Sæt pladen midt i ovnen i 10 min. Skru ned til 200 grader varmluft, og bag bollerne færdige i 15-20 min.
  8. Tjek om bollerne er gennembagte: Det skal lyde hult, når du banker under dem, og centrumstemperaturen skal være 98 grader.
  9. Sæt bollerne til afkøling på en rist.
glutenfri-boller-opskrift.jpg
De lækre boller er gode  både på morgenbordet og i madpakken.

Bag de bedste glutenfri boller

Når du bage glutenfrit brød eller boller skal du bruge glutenfri mel, men hvad er det? Glutenallergi eller glutenintolerance kaldes også cøliaki, der er en sygdom, hvor man ikke tåler gluten. Gluten er proteiner, der findes i korn som hvede, rug og byg. I stedet for korntyperne må man bruge f.eks. kartoffelmel og majsmel, der kan bruges i f.eks. fars og pandekager, men ikke har samme bageevne i brød. Du kan også bruge boghvedemel - boghvede er en glutenfri kornart og er fin at bruge i både grød, brød og pandekager som f.eks. blinis.
(Kilde: Hjemmet, Katrine Klinken)

En god makker i glutenfri opskrifter: Quinoa

Når du spiser glutenfrit er det lille quinoafrø et godt bekendtskab - frøet, der dyrkes i det bolivianske højland, indeholder 12-15% protein og indgår som en vigtig del af de indianske bønders kost. Quinoa er en sund erstatning for ris, pasta og kartofler og kan også bruges i grød og brød, når du bager glutenfrit. Hel quinoa koges med 2-21/2 gange så meget vand som frø i ca. 10 min. og trækker yderligere 5-10 min. Fås også som flager til mysli og grød og som mel til glutenfri bagning. Quinoa er glutenfrit og fås i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder.
(Kilde: Hjemmet, Sandra Leigh Draznin)

Gode glutenfri brød: Her er 3 gode bud på godt glutenfrit brød

havrebroed-glutenfri.jpeg

Et skønt havrebrød med sprød skorpe

ingefaerbroed-glutenfri.jpg

 Et lækkert ingefærbrød med tørret frugt

knaekbroed-glutenfri.jpg

Lækkert hjemmelavet knækbrød med masser af kerner

star star star star star
(19) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

TIP

Du kan købe loppefrøskaller i helsekostbutikker eller finde dem på helsekosthylden i supermarkedet.

De har et højt fiberindhold og en evne til at binde vand.

Det er den egenskab, der udnyttes, når man bruger dem i glutenfrit bagværk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boller, Glutenfri og Bageopskrifter

610x200_woordy_knap2.jpeg