Koldhævede luciaboller fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Koldhævede luciaboller

Markér årets Luciadag med disse safrangule boller, og sno eller form dem i fine faconer.

Af: Runa Pihlmann Foto: Runa Pihlmann
12. dec. 2016 | Mad | Hjemmet

Jeg har en stor svaghed for Sverige og svenske traditioner. Én af dem er Luciadag, der hvert år falder den 13. december. Her kan man se optog af børn klædt i hvidt og med elektriske lys i håret vandre gennem byen for at besøge plejehjemmene


Hele Sverige dufter denne dag af ”lussekatte”, som de kalder de søde, gule boller, og efterhånden er det blevet en fast tradition hjemme hos os at sætte et helt fad til livs – gerne med et gavmildt lag tandsmør.

Faconen på bollerne afhænger af tradition og fantasi, så tag endelig ungerne med i køkkenet. Min søn var vild med at lege med dejstykkerne, der fik form som henholdsvis snegle og hundelorte…
Mine boller er koldhævede − så er det ingen sag at servere nybagte luciaboller til morgenmad.

Ca. 18 stk.
Arbejdstid: 40 min.
Bagetid: 12-14 min.

1 tsk. safran
2 spsk. vand
25 g gær
2½ dl mælk
1 æg
100 g smør
¼ tsk. salt
50 g rørsukker
½ tsk. kardemomme
375 g hvedemel
75 g grahamsmel
(eller hvid hvede)
1 æg
(til pensling)
olivenolie (til udrulning)
Pynt:
tranebær
(eller rosiner)

1. Rør safran ud i kogende vand.

2. Opløs gæren i lunken mælk, og tilsæt æg, afkølet, smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Tilsæt de 2 meltyper lidt efter lidt, og ælt dejen godt.

3. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over.

4. Ælt dejen kort igennem, og del den i ca. 18 lige store stykker. Smør lidt olie på hænderne, og tril stykkerne til lange pølser. Form dem efter humør. Pynt med tranebær i snoningerne, og pensl med sammenpisket æg.

5. Lad bollerne hæve i 30 min.

6. Bag bollerne gyldne ved 225 grader i 12-14 min.

7. Servér luciabollerne friskbagte, evt. med smør.