Bliv slank: Sådan undgår du fristelser

Bliv slank: Sådan undgår du fristelser

Den gyldne regel: Giv efter (en gang imellem)

Jo mere restriktiv, du er i hverdagen, desto mere vil du typisk hungre efter det, du ikke „må" få. Mange af os har i alt for høj grad opdelt mad i „rigtigt" og „forkert". Og så går vi og bruger en masse energi på at tænke på alt det, vi ikke „må" spise.

På et eller andet tidspunkt kan vi ikke længere modstå presset – og så giver vi fuldstændig los, for „så kan det også være lige meget" – og „jeg lover, at jeg ikke spiser noget usundt resten af ugen" eller „jeg starter bare forfra på kuren i morgen". Så selv om du måske undgår at falde i på jobbet, ender du med næsten 100 procents sikkerhed med at give den gas, når du kommer hjem – og da er det ikke bare to makroner, der ryger ned, det er en hel pose.

Derfor: Få det ud af systemet. Spis den kokosmakron – eller måske bare en halv. Nyd hver en mundfuld. Og lav det til en regel, at du sidder ned ved et bord og spiser med fuld opmærksomhed. Sluk tv, computer osv. Det gør, at du hurtigere bliver tilfredsstillet og i sidste ende spiser mindre.

Du har egentlig besluttet, at du gerne vil leve sundere, eller at du vil tabe dig – og så bliver du alligevel pludselig overmandet af lyst til den der kage, din kollega har med, kantinens flødekartofler, Brugsens romkugler... Du kan bare ikke lade være. Tror du. Men det kan faktisk godt lade sig gøre at styre uden om fristelserne, siger ernæringsekspert og coach Marie Steenberger.

Klik gennem galleriet og få Marie Steebergers tip til at undgå fristelser i hverdagen.

Eksperimentér med mellemmåltider

Du har husket at spise god morgenmad, og du har fået en lækker frokost med masser af grønt, fibre og protein – alligevel går du så død omkring kl. 15, at hvis du fik valget mellem kage fra kantinen og en million kroner i kontanter, ville du ikke tøve med at vælge kagen. Det er helt normalt: Du er træt, og din krop mangler energi. Allerhelst vil kroppen have en lur, men kan den ikke få det, så kræver den energi i form af hurtige kulhydrater fra slikautomaten. Heldigvis er der også råd for det: Spis et mellemmåltid mellem morgenmad og frokost og et mellem frokost og aftensmad. Hvis du ikke har noget problem med at holde energien oppe mellem morgenmad og frokost, så prøv at lægge de to mellemmåltider om eftermiddagen.

Hold dit blodsukker stabilt

Din krop kan være din bedste ven – eller din værste modstander. Hvis den er i energiunderskud, er der nemlig ikke meget, hverken den sundeste fornuft eller den stærkeste viljestyrke kan stille op, for så råber hele systemet på kulhydrater – NU! Vil du være bedre rustet til at undgå fristelser og overflødige, usunde kalorier, skal du sørge for at holde dit blodsukker stabilt. Begynd dagen med at spise ordentlig morgenmad, som indeholder en masse protein, f.eks. skyr eller fromage frais med ristede nødder og frø, rugbrød med blødkogt æg eller andet, som ikke sender dit blodsukker på rutsjetur.

Få opskriften på protein-boosteren (fromage frais med nødder, vanilje mm.) her 

Få nok søvn

Sover du mindre end syv timer om natten, prøver din krop at skaffe den nødvendige energi til at holde sig kørende fra et andet sted – og den synes især at alt, hvad der hurtigt kan omsættes til sukkerstoffer, er interessant: Slik, chokolade, chips, pizza, pasta, flødekartofler o.l. Sørg derfor for at sove nok – især i de perioder, hvor du har ekstra meget at se til i de vågne timer. Ellers kan det hurtigt komme til at føles som at cykle op ad bakke med flade dæk. Og at fodre kroppen med usunde sager er bare en ond, ond cirkel at komme ind i.

Hav modargumenterne parat

Åh, så sidder den der lille djævel igen og plaprer løs inde i dit hoved: „Jamen, de andre har jo også fået kage" og „der sker jo ikke noget ved at tage et lillebitte stykke, jeg begynder bare på kuren i morgen", o.s.v. Lad den bare snakke, men lad være med at rette dig efter den. Lidt lige som når du går i Magasin og hører i højtaleren, at der er tilbud på lamper – så er det jo ikke ensbetydende med, at du farer ned og køber lamper, bare fordi de frister med det.

Når djævelen begynder med sit „du har haft en hård dag – du har virkelig fortjent den plade chokolade", så sig „nej, jeg har fortjent at holde min aftale med mig selv om at tabe mig/være sundere". Eller hvis den prøver med „der sker jo ikke noget ved at spise et par kokosmakroner", så svar med et „jeg bliver sundere og gladere, hvis jeg lader være – eller spiser et æble i stedet" og videre i den dur. Find din lille djævels tre værste argumenter – og find de tre modargumenter, der kan udmanøvrere den.

Lav noget andet

„Hallooo? Kom og spiiiis mig..." Kalder kagen på dig, og kan du ikke koncentrere dig om noget som helst konstruktivt? Så rejs dig op og lav noget helt andet. Kom fra hovedet og ned i kroppen. Er du på job, så gå en tur op og ned ad trappen eller rundt om blokken og hent en kop te. Er du hjemme, så gå en tur, grib støvsugeren, skift sengetøj eller kast dig over kæresten. Det handler om at distrahere hjernen og få den til at tænke på noget andet. Så forsvinder lysten hurtigt, for meget ofte sidder trangen nemlig udelukkende i knolden på dig (medmindre du er gået sukkerkold, altså). Hvis det er et hyppigt tilbagevendende problem, at du får lyst til noget bestemt (usundt), så lav lister over ting, du gerne vil have gjort a la „ring til Louise", „ryd op i papirer", „puds vinduer", „gå på biblioteket", „køb blomster" – og tag fat i listen og gør det i stedet, når trangen melder sig.

Planlæg dig uden om fristelserne

Lad være med at købe ind, når du er allermest stresset, træt eller sulten. For at undgå det, så køb ind en gang om ugen f.eks. lørdag formiddag, hvor du er frisk og ikke køber ind på dine følelser. Planlæg dine måltider. Lav en indkøbsseddel. Og sørg for at have købt sundere alternativer ind til skabet eller tasken. Det tager tid, men det lønner sig.

Tænk dig om

Spørg dig selv „Er jeg rigtig sulten, eller har jeg bare lyst til en snack?“ Kan du f.eks. spise en gulerod eller en rugbrødsmad her og nu? Ja? Så er du sulten. Hvis ikke, så prøv at drikke vand. Hvad? Jo, vi har nemlig en tendens til at forveksle sult med tørst. Og lad nu være med at springe måltider over – du risikerer både at skabe ubalance i dit blodsukker (og gå amok senere) eller på længere sigt at nedsætte din krops forbrænding.

6 alternative lækkerier

Der er jo ingen af os, der gider at spise en gulerod, når vi har lyst til chokolade. Her er nogle lækre (og ikke alt for underlige) alternativer til at mætte lækkersulten.

Mørk chokolade.

De færreste kan spise enorme mængder mørk chokolade ad gangen. Spis evt. et par stykker mørk chokolade sammen med lidt nødder. Det mætter godt og stabiliserer blodsukkeret.

Hjemmelavet is.

Lav en smoothie af de frugter, du bedst kan lide – tilsæt banan, vaniljepulver, æblejuice eller mælk, og put det i ispinde-dimser og i fryseren – så har du noget lækkert, der kan tage den værste is-trang.

Boghvedepandekager med marineret frugt.

Tag den værste kagetrang med pandekager, hvor du bruger mættende boghvedemel i stedet for hvedemel. Bland ananas og kiwi, lad det marinere i egen saft, tilsæt vanilje og servér frugtblandingen til pandekagerne. Kan også spises til morgenmad. Endda med god samvittighed.

Få opskriften på amerikanske boghvedepandekager med banan her

Diabetes-produkter fra isis.

F.eks. bolsjer som er gode til at tage den værste lakrids-trang.

Nødder.

En lille håndfuld mandler stabiliserer dit blodsukker og mætter overraskende godt. Prøv f.eks. at overhælde dem med kogende vand og lade dem stå i blød – eventuelt tilsat salt eller paprika – i ca. 15 min – og bag dem så i ovnen ved 150 grader i ca. tyve min. Lad køle helt af og hæld på glas, så er de lige ved hånden, når du bliver lækkersulten.

Chai.

Lav dig en kop dejlig chai med masser af sansemættende krydderier og varm mælk.