Det mener eksperterne om kuren: "Tab dig, hvor du vil"
SPONSORERET indhold

Det mener eksperterne om kuren: "Tab dig, hvor du vil"

Tilgangen til vægttab er fornuftig, men vil du i mål, kræver det grundige overvejelser om hvilke ofre, du vil lave. Cand.scient. i humanfysiologi og Ph.d. i ernæring Lars Klingenberg (LK) og psykolog Ditte Munch Andersen (DMA), ser nærmere på de påstande, som Anne Bech kommer med i Tab dig hvor du vil.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
13. aug. 2018 | Sundhed | Fit living

Kuren påstår at ...

1. Den virker

LK: “Meget af det, Anne Bech siger, er sund fornuft, og hendes tilgang til ernæring er på et fint niveau. Hendes anbefalinger til et vægttab er nogle, vi har kendt til i lang tid – det er indpakningen, der er helt afgørende. Hun pakker det smart ind og sælger et quickfix, der lover det, som mange kvinder gerne vil høre. Punktslankning er i praksis noget fjolleri at beskæftige sig med. Det er ikke vejen frem, for der er ikke nogen særlig effekt, og du kan ikke spise dig til det.”

DMA: “Det er en meget avanceret kur for mange kvinder. Med mindre de i forvejen har vænnet sig til at spise på den måde, vil det føles som en markant ændring af kosten. Inden du starter, skal du spørge dig selv, om det er realistisk at leve sådan her i meget længere tid end10 uger? Vil det bringe dig livskvalitet? Hvis du dybest set ikke har lyst til, at mad og træning skal være hele dit liv, er det mere relevant at se på, hvad du spiser om eftermiddagen eller på de tre store latter, du drikker på arbejde. Det er der, de fleste kalorier ryger ind. Når man vil sælge en kur, er man ofte nødt til at skille sig ud, men sundhed behøver ikke være så outreret. Det er ofte et spørgsmål om ikke at overspise.”

Læs også: Tab dig, hvor du vil: Rikke har testet kuren

 

2. Du kan punktslanke dig

LK: “Punktslankning har været genstand for mange spekulationer gennem tiden, og konklusionen på den knappe forskning, der findes, er, at det teoretisk godt kan lade sig gøre, men at det ikke kan betale sig. Punktslankning handler om at engagere det fedtvæv, der sidder lokalt under huden, og undersøgelser tyder på, at du via målrettet træning kan øge blodcirkulationen i bestemte områder. Samtidig kan du muligvis også smøre nogle bestemte typer af creme på, der engagerer fedtvævet, hvilket Anne Bech også er inde på med chilicreme til armene. Undersøgelserne viser dog også, at hvis du skal fjerne ét kilo fedt fra maven, skal du lave et kvarters mavebøjninger hver dag i 55 år. Så det kan lade sig gøre, men der skal så lang en arbejdsindsats til, at det ikke kan betale sig, og derfor siger vi, at punktslankning ikke er vejen frem.”

3. Det kan lade sig gøre at få en drømmekrop på 10 uger

DMA: “Anne Bech skriver flere gange i bogen, at det ikke er for alle at se ud, som hun gør. Hun lægger vægt på, at det kræver en ekstra indsats i forhold til blot at ville være sund og rask. Det er en fin skildring, for den her kur er til dem, som absolut vil af med tre til fem kilo, og som har en ambition om at ville være perfekte. Når du vælger kur, er det vigtigt at kigge på, hvad det egentlig er, du vil. Den her kur er ikke for kvinder, som har en tendens til at overspise eller svinger mellem at være på kur og overspise. Den er meget restriktiv for de fleste, og den kan måske overholdes i 10 uger, men ikke for resten af livet.”

4. Alle kan tabe de sidste stædige kilo

LK: “De sidste kilo kræver en enorm indsats, og rigtig mange faktorer spiller ind. Vejer du 10 kilo for meget, kan du relativt nemt smide de første fem, problemet opstår på bagkanten af en kur, når du har levet af ingenting i tre til fire måneder. Så bliver det gradvist sværere at fornægte de ting, du godt kan lide. Du har ikke reelt adresseret dine dårlige vaner, så de vedbliver og opbygger sig undervejs, så du kommer til at slække lidt. Samtidig er kroppen indrettet sådan fysiologisk, at den vil gøre alt for at holde på de sidste kilo, så jo tættere du kommer på målet, jo mere arbejder den imod.”

DMA: “Jeg synes, det handler om at se bort fra de sidste kilo. I stedet handler det om at arbejde med dit kropsbillede og blive tilfreds med den måde, du ser ud på. Det kræver, at du er villig til at lave et paradigmeskifte, for der er en meget stærk modvilje mod at blive glad for de sidste kilo, fordi rigtig mange kvinder tror, at netop de kilo vil gøre dem lykkeligere. Se i stedet på, om de kilo har en sundhedsmæssig værdi eller ej. Skyldes de overspisning, fordi du har travlt og køber junkfood, er det værd at gå ind og arbejde med, men skyldes de, at du nyder at drikke et par glas vin med din mand, skal du øve dig i at værdsætte den glæde.”

Læs også: En kur der dur: Vi har testet de mest populære

 

5. Kosten har afgørende betydning for dit vægttab

LK: “Går du efter det rene vægttab, er kosten nummer et. Det er stort set umuligt kun at motionere dig til en slankere linje. Den mængde motion, du skal udøve for at reducere et vægttab, er heftig, hvis ikke du samtidig ændrer din kost. Vi snakker minimum 45 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen, for at det har en effekt, som folk overhovedet gider at have med at gøre. Motionen er til gengæld den faktor, der gør, at du ikke taber så meget muskelmasse, ligesom den holder metabolismen i gang og øger evnen til at appetitregulere, så går du efter et vedvarende og sundt vægttab, har motionen en væsentlig betydning på sigt.”

6. En bestemt kostplan hjælper en bestemt kropstype

LK: “Det er rent salg. Ernæring er ikke inden for vores kontrol på samme måde som motion. Du kan målrette din træning til et bestemt område, men sådan fungerer det ikke med mad. Du kan ikke spise dig til, at næringsstofferne ryger et bestemt sted hen. Mad er for hele kroppen, og kroppen bestemmer selv, hvor det skal hen alt efter behov.”

7. Hormonerne har afgørende betydning for at nå det mål, du drømmer om

LK: “Her bevæger Anne Bech sig ud på et område, som hun tydeligvis ikke har helt styr på, eller også forsøger hun at skabe en frygt, som kan sælge bøger. Under alle omstændigheder snakker hun os ind i et behov, som vi ikke behøver at bekymre os om. Vores hormoner kører op og ned i faser, men kroppen er udmærket til selv at regulere tingene, hvis du vel at mærke spiser varieret og ikke for meget og får dyrket motion. Gør du det, skal du overhovedet ikke bekymre dig om hormoner, hvis du i øvrigt er sund og rask.”

8. Vores kropsfølelse er vigtig

DMA: “Mange kvinder bliver forført af de hurtige kure, men ofte sker der det, at vi ender i en ond cirkel, hvor kuren sætter fokus på alt det, der ikke spiller på ens krop. Vi kigger ned ad os selv og finder problemområder i stedet for at se på de ting, der fungerer. Det fokus er med til at skabe en evig utilfredshed, der gør, at vi går på kur, men ofte ender med at falde fra, fordi det blive for hårdt, og så ryger vægten på igen, og det skaber et yderligere negativt kropsbillede. Du kan jo være både slank og sund, selv om du drikker vin og spiser fredagsslik. Anne Bech skriver rigtig fint, at det ikke handler om, hvad du vejer, men hvordan du har det med dig selv. Det vil jeg brede ud, for hvordan du har det med dig selv, handler om meget mere end vægt og punktslankning. Det handler om livsglæde. Som at kunne spise lækker mad eller is med dine børn. Sundhed er ikke kun hvad, vi spiser, og hvor meget vi motionerer, det er gså nærhed og social kontakt.”

Anbefalet til dig