Det sker i kroppen, når du griber telefonen som det første om morgenen
SPONSORERET indhold

Det sker i kroppen, når du griber telefonen som det første om morgenen

Vi er online som aldrig før og har telefonen med os overalt, men hvordan påvirker det os at være digitalt tilgængelige døgnet rundt? Det giver eksperterne her et svar på.

Af: Maria Præst Foto: Getty
04. apr. 2019 | Sundhed | Fit living

Hvad var det første, du gjorde, da du vågnede i morges? Vågnede du lige så stille, kyssede din partner og krammede dine børn, eller greb du telefonen for at se, om der var sket noget spændende? For mange af os er det sidste virkeligheden, for vi tjekker telefonen ustandseligt. En undersøgelse fra Deloitte viser, at hver femte kigger på deres telefon mindst 50 gange om dagen, og det er ifølge klinisk psykolog Morten Munthe Fenger en farlig udvikling, som han også slår et slag for i sin bog Når mobilen tager magten.

“Det er i virkeligheden ret enkelt. Du har en hjerne, og dét, du bruger den til, bliver du bedre til. Men når du bruger din tid på at scrolle på din smartphone, bliver du ikke bedre til noget. Tværtimod. Du bliver dårligere til at være social og dårligere til at koncentrere dig, fordi du konstant bliver fristet af mobilens muligheder,” forklarer han.

Den betragtning er sociolog Anette Prehn enig i. Hun er videnskabsformidler og forfatter til flere bøger om hjernens spilleregler og deres betydning for mental sundhed.

“De mange afbrydelser underminerer vores impulskontrol, men essensen af en sund livsstil er jo netop impulskontrol, der lader os træffe bevidste og værdibaserede valg. Det digitale kan hurtigt trumfe offline-samvær. Fordi det er designet til at vinde opmærksomhedskrigen,” forklarer hun.

Men hvorfor hulen er det så svært for os at lade telefonen ligge, selv når vi er sammen med de mennesker, vi holder af? Ifølge eksperterne er svaret klart. Vi er afhængige af signalstoffet dopamin.

Læs også: 6 rygøvelser til en stærk ryg

Det sker i kroppen...

Når der tikker en sms ind på din telefon eller nogen liker dit billede på Instagram

Du får et dopaminkick, der giver et kortvarigt glimt af lykke. Et belønningssystem, der i virkeligheden er ældgammelt.

“Hjernen belønner os med dopamin for adfærd, der sikrer vores overlevelse, og det kan i bund og grund koges ned til tre ting: Mad, sex og at orientere sig i omverdenen for at se, om der er fare på færde,” forklarer Morten Munthe Fenger. 

Når du får skærmlys lige inden, du går i seng

Det blå lys forstyrrer og forringer din søvn. Når det begynder at blive mørkt, producerer hjernen søvnhormonet melatonin, der gør os søvnige – og den produktion bliver forstyrret, så du kan få sværere ved at falde i søvn.

Når du griber telefonen som det første om morgenen

Spæner du ind i det digitale univers som det første, når du ikke at finde ind til dig selv, men lader andre sætte dagsordenen for dagen. Sæt en grænse for dig selv, hvor du først må gå online en halv til en hel time efter, du er vågnet. Eller beslut dig for først at tjekke dit feed, når børnene er sendt godt af sted. Det giver dig plads til at lande i dig selv, begynde dagen proaktivt og selv sætte din dagsorden.

Når pop-up notifikationerne fanger din opmærksomhed?

Hjernen er formbar og forandrer sig hele livet, alt efter hvad du bruger den til. Når du hele tiden bliver forstyrret, træner du distraktion og bliver dårligere til at koncentrere dig. Slå derfor unødvendige lyde og notifikationer fra. 

Når telefonen ligger på bordet, mens du er sammen med andre

Hvis der er en tændt telefon til stede, gør den samtalen mere overfladisk, også selv om du ikke kigger på den. Bare det, at den ligger på bordet, gør, at du ikke engagerer dig så dybt, fordi du ved, at du kan blive afbrudt. Sæt telefonen på lydløs, og læg den ned i tasken.

Anbefalet til dig