Hjernegymnastik
SPONSORERET indhold

Hjernegymnastik: 6 tips til at holde hjernen i form

Ligesom kroppen er det vigtigt at holde hjernen i god form, for jo mere du udvikler, træner og vedligeholder dine mentale evner, jo skarpere holder du din hjerne.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
07. nov. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Hvis du bruger dine muskler, så styrker du dem, og sådan er det også med din hjerne. Faktisk kan man betragte hjernen som en muskel, der ligesom kroppen går i forfald, hvis den ikke bliver brugt, og vil du holde hjernen skarp og i god form, er det derfor vigtigt ,at du træner den alsidigt og bruger den på nye måder, for jo mere du styrker, udvikler og vedligeholder dine mentale evner, jo skarpere holder du din hjerne livet igennem.

Hjernen skrumper allerede fra teenageårene, og med alderen mister vi hjerneceller, ligesom cellerne bliver mindre elastiske, men hvor forskere tidligere mente, at vi var født med et bestemt antal hjerneceller, har det vist sig, at hjernen – selv hos voksne – danner nye celler livet igennem. Hjernen er således plastisk og kan ændre sig, og det vil sige, at den er i konstant forandring og ”vokser” i takt med de udfordringer, som du giver den. Når vi bruger hjernen på den samme måde hver eneste dag, bliver det automatiseret, og vi bruger således ikke længere energi på det, men hvis man holder hjernen i gang og udfordrer den, dannes der nye nerveceller og skabes nye forbindelser, og ud over at styrke hukommelse, opmærksomhed, reaktionstid og dæmpe stress kan en trænet hjerne også udsætte demens. Det er vigtigt at øve det kendte, men samtidig gælder det også om hele tiden at sørge for at udfordre hjernen. Udover at lære nyt gælder det også om at leve sundt, dyrke motion og gøre daglig hjernegymnastik, fordi du på den måde anlægger nye og hurtigere veje i hjernen og derved bidrager til at holde den skarp hele livet.

Kilder: Bogen ”En kort guide til et langt liv – sådan bevarer du en skarp hjerne i en stærk krop” af Henning Kirk, videnskab.dk, sundhed.dk 

LÆS OGSÅ: Hjernegymnastik: Sådan bliver du bedre til at huske

6 TIPS: Hold hjernen i form

1. VÆR AKTIV OG DYRK MOTION

Når du dyrker motion, øger du blodgennemstrømningen i hele kroppen – også i din hjerne, og det fører mere ilt til hjernen og stimulerer koncentrations- og indlæringsevnen samt hukommelsen. Regelmæssig motion menes også at nedsætte aldringsprocesser i hjernen og beskytte mod forskellige typer af demens.

2. SPIS SUNDT

Kosten spiller også en æsentlig rolle for hjernens sundhed. Undersøgelser viser, at en række fødevarer således virker direkte stimulerende på hjernens forskellige funktioner og har en positiv indvirkning på koncentrationsevnen, samtidig med atde beskytter mod forskellige sygdomme og forsinker ældning af hjernen. Særligt fødevarer med et højt indhold af antioxidanter og omega- 3-fedtsyrer menes at fremme hjernens funktion.

3. SPIL MUSIK

Musik og sang styrker samarbejdet mellem de to hjernehalvdele og får hjernen til at udskille sig- nalstoffet dopamin, som har en række gavnlige virkninger på de kognitivefunktioner og holder hjernen skarp.

4. LAV HJERNEGYMNASTIK

Regelmæssig træning af hjernen kan bedre hukommelsen. Spil f.eks. kort og brætspil, læg puslespil, løs krydsord, sudoku eller wordfeud, der samtidig styrker dit ordforråd og træner hovedregning.

5. UDFORDR DIG SELV

Vær åben, kast dig ud i nye ting og lær nyt. Ved løbende at udvikle nye evner holder du hjernen aktiv og forbedrer dens funktion. Læs f.eks. bøger, gå til foredrag, lær at spille på et musikinstrument, eller lær et fremmedsprog. Mød nye mennesker, som udfordrer dine synspunkter.

6. SOV GODT

Under søvn regenererer hjernen, og der dmnnes nye hjerneceller. Samtidig er søvn også vigtigt for korttidshukommelsen og indlæringsevnen. Sørg derfor for at gå tidligt i seng, og få omkring 7-8 timers dyb og sammenhængende søvn hver nat.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at koncentrere sig

Anbefalet til dig