Kajak
SPONSORERET indhold

Sådan kommer du godt i gang med kajak

En tur i kajak renser tankerne, giver god motion og masser af frisk luft. Drømmer du også om at padle en tur på havet, i den nærliggende sø eller måske i Københavns kanaler? Få gode råd her til, hvordan du kommer i gang med at ro kajak.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
26. jul. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Kajak er blevet meget populært, og de seneste år har særligt mange kvinder fået øjnene op for kajakroning. Det skyldes formentligt, at der er tale om en anderledes sport, hvor du kombinerer det fysiske og det mentale, og hvor du i høj grad får brugt hele kroppen samtidigt med, at du får frisk luft. Desuden er kajakroning nemt at lære, det passer til alle aldersgrupper, og så kommer man helt tæt på naturen – og hinanden ikke mindst.

Kom godt i gang

Herhjemme er der masser af muligheder for at ro ude i naturen, men også i flere byer som fx i København og Århus er det blevet populært at padle rundt langs havnekajen eller i de mange, hyggelige kanaler.

Inden du går i gang eller beslutter dig for at købe en kajak, kan det være en god ide at tilmelde dig et af de mange begynderkurser eller introduktionsforløb, som bliver holdt over hele landet om foråret men også hen over sommeren. Der er nemlig stor forskel på de enkelte kajaktyper. På kurserne, der typisk strækker sig over et par dage, kan du lære lidt om udstyret, teknikken og spore dig ind på, hvilken kajaktype, der passer til dig.

Du kan også blive klogere på, om du vil ro i en kajakklub, hvor der er fælles træning og socialt fællesskab, eller om du foretrækker at ro på egen hånd eller sammen med et par venner.

Læs også: Kom godt i gang med Stand Up Paddle

Effektiv og skånsom motion

En tur i kajakken er effektiv motion for det meste af kroppen. Når du padler gennem vandet, bruger du nemlig ikke kun armene. De store muskelgrupper som balder, mave, ryg og skuldre kommer også på arbejde, hvis du bruger den rigtige teknik. Samtidigt trænes og udfordres din balance, ligesom kajakroning fyrer godt op under kalorieforbrændingen.

Afhængig af hvad du vejer og hvor hurtigt du roer, kan du faktisk forbrænde mellem 450-650 kalorier ved blot en times roning. Roning er desuden skånsomt for leddene, fordi du ikke har vægtbæring på benene og dermed ikke så stor belastning på knæ, hofter og ryg. Så har du problemer med fx at løbe eller hoppe, er kajakroning lige noget for dig.

Værd at vide om at ro kajak

Udstyr: Der findes mange muligheder for at finde ud af, om kajak er noget for dig. Hvis du ikke har råd eller lyst til at investere i en kajak, findes der mange, der udbyder kajakkurser af forskellig længde. Prisen varierer meget, men ligger typisk på kr. 595 kr. for et introkursus og kr 2.300 kr. for et begynder weekendkursus. Kurserne inkluderer typisk kajak, pagaj og vest. Visse steder kan du også leje en kajak fra en time og hel op til en uge.

Påklædning: Foruden en god svømmevest stiller kajak egentligt ikke de store krav til din påklædning. Du kan fint bruge dit almindelige sportstøj, men det kan anbefales, at du har tøj på, som du kan bevæge særligt overkroppen i. Afhængigt at vind og vejr kan du overveje at investere i en vindtæt jakke, særlige vådsko og en våddragt - hvis du er kuldskær.

Træning: Danmark er omgivet af vand, og der er mange muligheder for at ro kajak herhjemme. Alt efter lyst og temperament kan du dyrke sporten på havet, søer og åer eller langs havnekajen eller kanaler i flere danske byer.

Sværhedsgrad: Kajak er for alle, og sværhedsgraden afhænger af, hvilken kajaktype, du vælger. Havkajakker er generelt de mest stabile og i en almindelig begynder-havkajak vil enhver med helt almindelig balance uden videre kunne ro. De lettere og hurtigere turkajakker findes i forskellige modeller, som næsten alle vil kunne ro i let sø uden problemer.

Anbefalet til dig