Anoreksi og bulimi
SPONSORERET indhold

Kender du en med spiseforstyrrelse: Her er symptomerne, du skal holde øje med

Hvad er en spiseforstyrrelse, hvad er symptomerne, og hvordan kan man komme ud af sin spiseforstyrrelse? Læs med her.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty
28. nov. 2017 | Sundhed | Fit living

I Danmark findes der i følge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade omkring 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. De er fordelt på følgende måde:

5.000 lider af anoreksi
30.000 af bulimi
40.000 af tvangsoverspisning.

Hvorfor nogle mennesker udvikler spiseforstyrrelser, er der ikke håndfaste bud på. men der er enighed om, at spiseforstyrrelser er såkaldte multifaktorielle tilstande, hvor mange faktorer spiller sammen, som fx psykologiske, sociale, kulturelle, genetiske og biologiske forhold.

Symptomer

Der kan være mange forskellige symptomer på en spiseforstyrrelse og der er også stor forskel på, hvor tydelige symptomerne er. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade har forsøgt at opridse nogle af de symptomer, der typisk går igen på tværs af de forskellige spiseforstyrrelser.

Spiser alene

Han eller hun begynder at undgå spisesituationer eller ønsker at spise alene, på sit værelse eller på andre tidspunkter end resten af familien. Hun eller han roder med maden og bruger lang tid ved bordet – uden at spise ret meget.

Overdreven fokus på mad

Han eller hun bliver ekstremt optaget af mad. Det kan fx betyde en stor interesse for madopskrifter, måltider, kalorieindhold og madlavning.

Hyppige toiletbesøg ...

... Straks efter måltider kan skyldes, at maden kastes op for at undgå vægtøgning.

 Forsinket pubertetsudvikling og manglende menstruation kan skyldes undervægt og mangelfuld ernæring.

Ekstrem sportsudøvelse

Vedkommende begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang og uden at det synes at være forbundet med lyst på nogen måde.  Sportsudøvelsen kan få en nærmest tvangsagtig karakter.

Fysiske signaler

Blandt de mange fysiske tegn ses bl.a.

  • Forstoppelse
  • Mavepine
  • Oppustet mave
  • Hovedpine
  • Manglende energi
  • Svimmelhed
  • Vægtsvingninger
  • Vægttab
  • Skader på tænderne, sår i mundvigene og på knoer/håndryg kan være tegn på selvprovokerede opkastninger.

Skjuler kroppen

Han eller hun vil som regel altid have en undskyldning for ikke at deltage i gymnastik, svømning, strandture eller andet, hvor kroppens fysiske tilstand afsløres.

Social isolation

Han eller hun synes ikke at trives i sociale sammenhænge, men trækker sig derimod tilbage, undgår sociale arrangementer og isolerer sig i sin egen verden.

Dårlig koncentration

Han eller hun har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet på grund af manglende koncentration og rastløshed. Vedkommende kan samtidig have svært ved at blive i en situation længere tid ad gangen og opleve søvnforstyrrelser.

Humørsvingninger

Vedkommende virker til at opleve store og hyppige humørsvingninger, hvor humøret kan svinge fra det nærmest depressive til uforbeholden glæde.

Lavt selvværd

Han eller hun virker til at have et meget lavt selvværd, hvilket fx kan komme til udtryk ved, at hun eller han ikke ser sig selv som vigtig eller værdifuld og konstant søger at gøre andre mennesker tilpas.

NB: Nogle af symptomerne kan også ses ved andre lidelser eller problemer. Du kan derfor ikke konkludere, om der er tale om en spiseforstyrrelse udelukkende på baggrund af et symptoms forekomst.

Hvordan kan du hjælpe?

Får du en fornemmelse af, at der er noget galt og bemærker du et eller flere af nedenstående symptomer hos en person, du kender, er det vigtigt, at du handler og udtrykker din omsorg over for personen.

- Det er vigtigt, at en spiseforstyrrelse bliver forstyrret, siger Steen Andersen, der er generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelse. Men det lettere sagt end gjort, tilføjer han.

- Hvis du som veninde lægger mærke til, at hun begynder at isolere sig socialt, have "sjove" madvaner eller dyrke meget motion, bør du reagere og snakke med hende jo før jo bedre, siger han.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du kender én. som har en spiseforstyrrelse i artiklen: Sådan konfronterer du din veninde med hendes mulige spiseforstyrrelse