Anoreksi og bulimi

Foto: Getty

Anoreksi og bulimi

Kender du en med spiseforstyrrelse: Her er symptomerne, du skal holde øje med

Hvad er en spiseforstyrrelse, hvad er symptomerne, og hvordan kan man komme ud af sin spiseforstyrrelse? Læs med her.

I Danmark findes der i følge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade omkring 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. De er fordelt på følgende måde:

5.000 lider af anoreksi
30.000 af bulimi
40.000 af tvangsoverspisning.

Hvorfor nogle mennesker udvikler spiseforstyrrelser, er der ikke håndfaste bud på. men der er enighed om, at spiseforstyrrelser er såkaldte multifaktorielle tilstande, hvor mange faktorer spiller sammen, som fx psykologiske, sociale, kulturelle, genetiske og biologiske forhold.

Symptomer

Der kan være mange forskellige symptomer på en spiseforstyrrelse og der er også stor forskel på, hvor tydelige symptomerne er. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade har forsøgt at opridse nogle af de symptomer, der typisk går igen på tværs af de forskellige spiseforstyrrelser.

Spiser alene

Han eller hun begynder at undgå spisesituationer eller ønsker at spise alene, på sit værelse eller på andre tidspunkter end resten af familien. Hun eller han roder med maden og bruger lang tid ved bordet – uden at spise ret meget.

Overdreven fokus på mad

Han eller hun bliver ekstremt optaget af mad. Det kan fx betyde en stor interesse for madopskrifter, måltider, kalorieindhold og madlavning.

Hyppige toiletbesøg ...

... Straks efter måltider kan skyldes, at maden kastes op for at undgå vægtøgning.

 Forsinket pubertetsudvikling og manglende menstruation kan skyldes undervægt og mangelfuld ernæring.

Ekstrem sportsudøvelse

Vedkommende begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang og uden at det synes at være forbundet med lyst på nogen måde.  Sportsudøvelsen kan få en nærmest tvangsagtig karakter.

Fysiske signaler

Blandt de mange fysiske tegn ses bl.a.

 • Forstoppelse
 • Mavepine
 • Oppustet mave
 • Hovedpine
 • Manglende energi
 • Svimmelhed
 • Vægtsvingninger
 • Vægttab
 • Skader på tænderne, sår i mundvigene og på knoer/håndryg kan være tegn på selvprovokerede opkastninger.

Skjuler kroppen

Han eller hun vil som regel altid have en undskyldning for ikke at deltage i gymnastik, svømning, strandture eller andet, hvor kroppens fysiske tilstand afsløres.

Social isolation

Han eller hun synes ikke at trives i sociale sammenhænge, men trækker sig derimod tilbage, undgår sociale arrangementer og isolerer sig i sin egen verden.

Dårlig koncentration

Han eller hun har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet på grund af manglende koncentration og rastløshed. Vedkommende kan samtidig have svært ved at blive i en situation længere tid ad gangen og opleve søvnforstyrrelser.

Humørsvingninger

Vedkommende virker til at opleve store og hyppige humørsvingninger, hvor humøret kan svinge fra det nærmest depressive til uforbeholden glæde.

Lavt selvværd

Han eller hun virker til at have et meget lavt selvværd, hvilket fx kan komme til udtryk ved, at hun eller han ikke ser sig selv som vigtig eller værdifuld og konstant søger at gøre andre mennesker tilpas.

NB: Nogle af symptomerne kan også ses ved andre lidelser eller problemer. Du kan derfor ikke konkludere, om der er tale om en spiseforstyrrelse udelukkende på baggrund af et symptoms forekomst.

Hvordan kan du hjælpe?

Får du en fornemmelse af, at der er noget galt og bemærker du et eller flere af nedenstående symptomer hos en person, du kender, er det vigtigt, at du handler og udtrykker din omsorg over for personen.

- Det er vigtigt, at en spiseforstyrrelse bliver forstyrret, siger Steen Andersen, der er generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelse. Men det lettere sagt end gjort, tilføjer han.

- Hvis du som veninde lægger mærke til, at hun begynder at isolere sig socialt, have "sjove" madvaner eller dyrke meget motion, bør du reagere og snakke med hende jo før jo bedre, siger han.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du kender én. som har en spiseforstyrrelse i artiklen: Sådan konfronterer du din veninde med hendes mulige spiseforstyrrelse

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Når man har en spiseforstyrrelse, har man et usundt forhold til mad, figur og vægt. Man bliver påvirket både fysisk, psykisk og socialt. Man bliver træt, trist og trækker sig fra venner og familie.

Hvis man har en spiseforstyrrelse, er målet typisk at være tynd eller have en bestemt vægt. For at nå dette mål spiser han eller hun, der har en spiseforstyrrelse sjældent og/eller for lidt. Det kan medføre, at man får en øget trang til mad og kommer til at overspise.

Udover ændringer i den normale spisning begynder mange også at tvangsmotionere og kaste op. Mange tager også afføringsmidler og/eller slankeprodukter i store mængder. Når kroppen ikke får føde nok, udsættes for tvangsmæssig motion og belastes af opkastninger og/eller afføringsmidler, kan det blive livstruende.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Tegn på spiseforstyrrelse

 • Afmagrethed, vægtsvingninger eller vægttab.
 • Gentagne slankekure og dårlige spisevaner, hvor nogle typer fødevarer undgås og måltider springes over for at opnå vægttab.
 • Et vedvarende og overdrevent ønske om at være tynd.
 • Negativ opfattelse af sig selv og sin krop.
 • Overdreven bekymring og optagethed af vægt, krop og mad.
 • Overdreven motion.

Kilde: Sundhedstyrelsen

I spiseforstyrrelsens greb

75.000 danskere lider af en spiseforstyrrelse, og mindst 80.000 i alderen 16-19 år er i risiko for at udvikle én. Alligevel er spiseforstyrrelser et tabubelagt og svært emne at tale om.

På ALT.dk sætter vi i denne uge fokus på spiseforstyrrelser. For hvad gør, at så mange lider af en spiseforstyrrelse, hvad gør det ved kroppen og sindet, og hvordan kommer man ud af sin spiseforstyrrelse?

Nogle af de spørgsmål har vi stillet de tre kvinder Julia, Karina og Mette, der alle har lidt af en spiseforstyrrelse.

Kapitel 1: Julia: "Jeg legede russisk roulette med mit liv”

Kapitel 2: Karina: Mad blev en nødvendighed for at overleve og ikke noget, jeg forbandt med glæde

Kapitel 3: Mette: Min fars død blev min vej ud af anoreksien

Her kan du få hjælp

Hvis du har brug for at snakke med nogen, kan du kontakt Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse på telefon: 7010 1818 eller SMS: 890 1818

Se, hvad vi ellers skriver om: Spiseforstyrrelser