Løbeproblemer og hvordan du overvinder dem

Problemer? Løb alligevel med disse råd!

Løbetræningen kan nemt komme ud af kurs i en presset hverdag, eller når der opstår skader. Få gejsten tilbage med løbetrænerens bedste råd.

Hvad end din udfordring er i forhold til at få løbetrænet, har løbetræner Kira Baun fra Running26 et godt råd til at overkomme hurdlerne. Læs med her.

Problem: Ømme skinneben

Løbetrænerens råd: Skinnebensømhed er så almindeligt, og det er bedst at stoppe det i tide. Varier underlaget, så det skiftevis er skovstier, grus, græs og asfalt. Kropsvægten tredobles, når vi løber, så derfor er løb som motionsform hårdt for kroppen. Forskelligt underlag giver forskelligt træk på muskelsenen, som så ikke overbelastes i en stilling – at skifte mellem to par løbesko har samme effekt. Efter løbeturen er det en god ide at bruse skinnebenene med skiftevis koldt og varmt vand, så blodgennemstrømningen øges. Kom is på, hvis det gør decideret ondt, og opsøg en fysioterapeut.

Problem: Ømhed i ballen

Løbetrænerens råd: I forhold til skader er det vigtig at lytte til kroppen. Man kan godt gå lidt i gang, men skal sætte tempoet ned eller afkorte turen, hvis man "hører" fra balden. At vende tilbage efter en skade er en hårfin balance mellem at presse kroppen lige tilpas, ikke for meget, ikke for lidt. Det er godt at strække ud efter løbeturen – selv om der ikke er evidens for, at strækøvelser virker på ømhed, så føler de fleste, at det letter lidt. Vores sener og muskler bliver stivere med alderen, så det er en god ide at strække ud, når du kommer over de 40.Problem: Travlhed og familieforpligtelser

Løbetrænerens råd: Løb er en af de nemmeste træningsformer, hvis du skal passe træningen ind med baby og familie: Det er supereffektivt og kræver kun lidt tid. Intervaltræning med f.eks. 10 minutters opvarmning, løb 3 x 3 minutter med 2 minutters pause imellem og 10 minutters jogging er et godt træningspas. Det er en god ide at planlægge træningen, så det resten familien også synes det er et hyggeligt projekt. Måske kan børnene cykle med under nogle af løbeturene, eller måske kan det træningen planlægges, så løbeturen klares, mens børnene går til andet sport.

Problem: Løb begynder at blive kedeligt

Løbetrænerens råd: Find motivationen med venner. Der findes mange løbeklubber, også på nettet, f.eks. i en Facebook-løbeklub, hvor man kan udveksle erfaringer. Variation af ruter, længde og hastighed motiverer også. Hvis du vil tabe dig, så giv dig selv en gave eller forkæl dig selv, hver gang du har smidt et kilo. Det virker som alle tiders motivator.

Problem: Svage knæ, knyster eller hofter

Løbetrænerens råd: Hvis du har et ømt punkt, kan du ikke smutte udenom, når det gælder skoene. Så er de ekstra vigtige. Det er afgørende at købe sine løbesko i en specialforretning, hvor der eksempelvis er en fysioterapeut, der ved noget om, hvordan man skal lande og sætte af, der kan hjælpe med at vælge de rigtige sko. De skal have perfekt stødabsorbering, støtte og pasform. Mange steder har man mulighed for at tage skoene med hjem og prøve dem i stuen, og komme tilbage med dem, hvis de ikke sidder godt på foden. Det kan også godt betale sig at investere i skoindlæg til 1.500 kr., som tilpasses individuelt til foden, fordi det kan forebygge skader.