meditation
SPONSORERET indhold

Lær at meditere og få mere overskud

Synes du, meditation er både svært og kedeligt? Så vælger du måske en metode, der ikke passer til din personlighed. Find ud af, hvilken meditationstype du er, og skyd genvej til meget mere overskud og glæde.

Af: Vibeke Lou Foto: Peter Nørby og Ina Agency
20. maj. 2013 | Sundhed | Fit living


Type 1: Den lyttende

Vælg meditationsmetode efter din personlighed. Mentra-metoden egner sig til dig, der er auditiv.


DU ER GOD TIL:
- At tilegne dig ny viden ved at lytte.
- At bemærke lydene omkring dig.
- At genkende folks stemmer og fodtrin.
- At huske sangtekster.
ØVELSE
Sid behageligt − enten på gulvet i skrædderstilling (med en lille pude under bagdelen) eller i en behagelig stol (med fødderne i gulvet og lårene parallelle). I begge tilfælde er det vigtigt, at din ryg er ret, og at du ikke falder sammen i hverken lænden eller hen over skuldrene. Lad hænderne hvile på lårene med håndfladerne nedad. Vælg et ord, en lyd eller en sætning − et såkaldt mantra − som du kan gentage enten højt eller lydløst inde i dig selv. Måske har du allerede stiftet bekendtskab med „Aum”, som er det klassiske yoga-mantra. Luk øjnene, eller fokusér på et tændt stearinlys. Mærk din vejrtrækning, og hvordan din krop langsomt falder til ro. Sig så mantraet − enten højt eller inde i dig selv − og gentag det på en måde, så det passer med din vejrtrækning, har du f.eks. valgt „Aum”, kan du sige det ved hver udånding. Lyt til lyden, og mærk, hvordan den forplanter sig i din gane og i din brystkasse og får kroppen til ligesom at summe og slappe helt af. Ret din opmærksomhed på lyden og følelsen i kroppen, og bliv ved med at gentage mantraet i 5-10 minutter i takt med din vejrtrækning.
DERFOR ER MEDITATION FANTASTISK
- Det lindrer stress og uro.
- Det booster dit immunforsvar.
- Det sænker et for højt blodtryk.
- Det giver masser af energi.

 

Type 2: Den kreative

Vælg meditationsmetode efter din personlighed. Den klassiske metode egner sig til dig, der er kreativ.


DU ER GOD TIL:
- At huske ansigter.
- At finde vej, selv om du ikke altid kan huske vejnavnene.
- At tegne, male og fotografere.
- At danne mentale billeder.
ØVELSE
Sid behageligt − enten på gulvet i skrædderstilling (med en lille pude under bagdelen) eller i en behagelig stol med fødderne i gulvet og lårene parallelle). I begge tilfælde er det vigtigt, at din ryg er helt ret, og at du ikke falder sammen i hverken lænden eller hen over skuldrene. Lad hænderne hvile på lårene med håndfladerne nedad. Luk øjnene, og vend opmærksomheden indad. Lad langsomt kroppen falde helt til ro, og fokusér din opmærksomhed på dit åndedræt. Lad det finde en naturlig rytme, nærmest som et bølgeslag. Find så et mentalt billede, du kan fokusere på.Det kan f.eks. være en fugl, en blomst, et træ, et vandløb, en strand eller en solopgang. Det kan også være naturen omkring dit hjem eller udsigten fra et bjerg, som du har stået på under en ferie. Billeder fra naturen er gode, fordi de virker beroligende på sindet. Fasthold det billede, du har valgt, og dvæl ved det, mens du lytter til stilheden i dit hoved. Kommer der en tanke forbi, lader du den bare passere uden at forholde dig til den. Sid helt afslappet, og mærk, hvordan kroppen langsomt falder til ro. Du kan eventuelt sætte din telefon til at ringe eller vibrere efter 5-10 minutter, så du har styr på, hvor længe du har siddet. Efterhånden, som du bliver mere øvet, vil du kunne sidde i 15-20 minutter, men det er en god idé at starte langsomt ud.

 

Type 3: Den aktive

Vælg meditationsmetode efter din personlighed. Bevægelsesmetoden egner sig mtil dig, som har svært ved at sidde stille.


DU ER GOD TIL
- At lære, mens du er i bevægelse
- At bruge din krop og mærke efter, hvad den har brug for.
- At slappe af, når du er i bevægelse.

ØVELSE
Frem med løbe- eller gåskoene, og på med noget behageligt tøj, som du kan bevæge dig i. Find et roligt område − gerne en park, skov eller strand, hvor der er så få mennesker som muligt. Beslut dig for, om du vil løbe eller gå. Er du ikke løber i forvejen, er det oplagt at vælge det sidste. Er du vant til at løbe, skal du finde en rolig, velkendt rute uden bakker
og andre forhindringer. Og lad iPod, pulsur og andre elektroniske dimser blive hjemme! Løb eller gå i et roligt, rytmisk tempo. Begynd med at fokusere på din vejrtrækning, og læg mærke til, hvordan den finder ind i en fast rytme.  Hvis du løber, kan du måske mærke, hvordan du trækker vejret ind i to hurtige ryk og puster langt og dybt ud − om og om igen. Bevæg dig i et tempo, som er behageligt, og hvor du ikke presser dig selv. Begynd så at lytte til dine fodtrin. Læg mærke til, hvordan de falder ind i åndedrættets rytme, og hvordan åndedræt og fodtrin følges rytmisk ad. Til sidst mærker du dit hjertes slag og fornemmer, hvordan det fletter sig ind i rytmen af fodtrin og åndedræt. Kroppen arbejder, mens dine tanker står stille, og verden passerer forbi. Løb eller gå i 10-15 minutter på denne måde, og vend så næsen hjemad − eller fortsæt turen, hvor du har fokus på andre ting og er opmærksom på dine omgivelser.
Hvor tit og hvor længe?
Begynd med at meditere kort tid ad gangen, 5-15 minutter. Beslut dig for at gøre det f.eks. fem gange i løbet af en uge for at komme ordentligt i gang − det er oplagt at meditere på hverdage og så holde pause i weekenden. Sørg for, at du mediterer på samme tid hver dag, f.eks. om morgenen eller om aftenen. Når du efter 2-3 uger er kommet godt i gang, kan du øge længden af dine meditationer gradvist, indtil du finder et tidsrum, der passer netop dig.