Pia Munk-Janson
SPONSORERET indhold

Pia lever med migræne: ”Jeg ville da ønske, at der fandtes en magisk pille”

Migræne er Danmarks tredjestørste sygdom og koster 700.000 sygedage hvert år. Alligevel er der ikke mange, der taler om den usynlige lidelse, som også er svær at behandle. Mød Pia, som efter mange år med smerter har fundet en måde at leve med migrænen på.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Jacqueline Fluri
13. jun. 2019 | Sundhed | Hendes Verden

Når Pia Munk-Janson har migræne, varer det typisk tre dage. Første dag kan hun rive ud af kalenderen og og gå ind i et mørkt rum. Dag to overlever hun på stærke smertestillende. Og på tredje dag begynder det at lysne. Et anfald starter med aura – en slags lysende ring om andre mennesker – og følsom lugtesans. Så ved Pia, at der er et anfald på vej.

"Jeg begyndte at få voldsomme anfald med synsforstyrrelser og hovedpine som teenager. Først troede jeg, det skyldtes hormoner og senere byture med alkohol. Men en dag spurgte min mor, om det kunne være migræne, fordi det var så voldsomt," fortæller Pia, der må give sin mor ret:

"Det føles som at få en pil gennem hjernen. Lys og lyd gør ondt. Jeg kaster op. Jeg kan intet," siger Pia, der nu er mor til tre børn og derfor er tvunget til at moderere ”kan intet” til ”kan noget”.

"Men jo ældre, jeg er blevet, desto bedre er jeg til at tackle det. Som regel har migrænen været hormonelt betinget, så jeg har kunnet ”nøjes” med anfald én eller to gange om måneden. Men andre ting kan udløse det, fx stress og bekymringer," fortæller hun.

Læs også: Hvad er migræne & sådan dulmer du smerterne

Tåler ikke medicinen

Da Pia endelig går til lægen, får hun diagnosen migræne – og forskellige typer medicin, hun kan prøve af. Desværre kan hun ikke tåle medicinen.

"Jeg rystede som et espeløv over det hele og havde voldsomme bivirkninger. Havde medicinen hjulpet, kunne jeg nok leve med bivirkningerne, men det gør den ikke," forklarer Pia, der derfor kaster sig over alternative behandlinger.

Akupunktur, zoneterapi, biopati og magneter. Kostomlægning, mælke- og glutenfri diæt, ekstra motion. Pia har prøvet det meste uden den store effekt på migrænen, bortset fra akupunktur.

"Jeg fik akupunktur først to gange om ugen og så én gang om ugen i et halvt år, og jeg kunne virkelig mærke en forskel på hyppigheden af anfald. Jeg kan nu ”nøjes” med migræne hver anden måned," siger Pia, der også opdager, at forskellige ting i hendes kost kan udløse anfald.

Pia og hendes mand skal for eksempel ikke være entusiastiske omkring de samme vine. Det er tunge og kraftige vine, som Pias mand elsker, der netop kan udløse hendes anfald. – Og løg ... det lyder måske sjovt, siger Pia.

"Men det er ikke ualmindeligt, at kraftige lugte kan udløse migræneanfald, og jeg skal holde mig fra løg. Både fra lugten og i maden, for det udløser altid anfald."

Læs også: Her er de 10 ting, der giver dig migræne

Stress er en stor synder

Pia arbejdede tidligere som tøjdesigner, og hver gang hun skulle til store fester, lavede hun nyt tøj, ofte også til gæsterne. Men når dagen endelig kom, fik hun ofte migræne. På grund af spænding, for meget arbejde og stress.

"Jeg var ikke god til at sige fra. Jeg forsøgte at gøre mit bedste og måtte tage straffen. I mit nye job er der mindre pres, og jeg ved nu, hvor vigtigt det er for mig, at jeg selv styrer mit arbejde, så jeg ikke får stress," fortæller Pia, der lever et mere stille liv nu end i sine yngre dage.

Som Pias mor sagde til hende, dengang hun var i tyverne: ”Bare vent, til du får et par børn og bliver over 40 år, så bliver det meget bedre”. Det var irriterende at høre dengang. Men Pias mor fik ret.

"Jeg har over årene lært, hvad der virker og ikke virker på migrænen, og jeg lever mere regelmæssigt, både fordi jeg er blevet ældre, og fordi jeg har børn, der har brug for faste rammer," fortæller Pia, der er taknemmelig for, at hun nu kun behøver sige til sine børn, at mor har brug for at gemme sig i et mørkt rum hver anden måned.

"Nu er det på et niveau, hvor jeg synes, det er ”acceptabelt”. Jeg ville da ønske, at der fandtes en magisk pille, men jeg har lært at leve med det. Takket være især akupunktur og mindre stress," siger Pia og slutter:

"Og så har jeg jo lært noget, hver gang jeg har prøvet noget nyt af, for sådan er det med migræne. Man må blive ved med at prøve, fordi sygdommen er så individuel, at der ikke er én løsning for alle."

Anbefalet til dig