pollenallergi symptomer
SPONSORERET indhold

Pollenallergi: Sådan forbereder du dig på at komme godt igennem pollensæsonen

Pollensæsonen begynder nu, så er du allergisk, gælder det om at tage dine forholdsregler – og simple ting som et bad før sengetid, nok søvn og koriander i maden kan hjælpe.

Af:: Maria Præst Foto: Getty Images
28. feb. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Knap en million danskere får løbende næse, nyseanfald, røde øjne og en generende kløe hvert forår, når pollenstøvet begynder at hvirvle rundt i luften. Pollensæsonen starter typisk i midten af februar og fortsætter til slutningen af august. 

– Pollenallergi viser sig som høfeber eller astma, når du støder ind i den pollen, du er allergisk overfor, så du mærker primært symptomerne, når du er udendørs, hvor pollenstøvet flyver rundt i luften, fortæller Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma- Allergi Danmark.

Hold øje med tallet

De fleste danskere med pollenallergi reagerer på pollenstøv fra græs, birk og bynke, men det kan også være el, hassel eller elm. Og du kan være allergisk over for én type eller flere.
– Det er umuligt at forebygge pollenallergi, medmindre du bosætter dig i Sahara, fælder alle træer eller asfalterer alle græsplæner. Så hold øje med Dagens Pollental og tag dine forholdsregler. Hvis tallet er højt, er det måske ikke lige i dag, du skal tage på skovtur. Det er individuelt, hvor højt pollentallet skal være, før du får gener. De fleste vil få symptomer, når tallet er højt, mens de mest følsomme også reagerer, når tallet er lavt, forklarer Betina Hjort og opfordrer desuden til at tænke over, hvornår på dagen, du er ude, for at undgå pollen.
– Pollentallet er altid højst midt på dagen, så hvis du for eksempel godt kan lide at løbe, skal du gøre det om morgenen eller om aftenen. Aftal også med kollegaerne, at I ikke lufter ud på kontoret midt på dagen, så I ikke lukker mere pollenstøv ind end højst nødvendigt.
Og ellers gælder det ifølge Betina Hjorth om at have din medicin klar, når pollensæsonen starter.

Koriander kan hjælpe

Hjemmets læge og helseekspert Charlotte Bech fortæller, at krydderier som gurkemeje og koriander også kan have en positiv virkning på luftvejs-allergi (allergi overfor pollen, støv, skimmelsvamp og husdyr), hvis du spiser dem hver dag.
– Koriander kan have en direkte virkning på luftvejsallergier, da den ifølge gammel tradition går ind og afbalancerer immunforsvaret, fortæller Charlotte.
Spis ¼ tsk. frisk koriander hver dag i din salat eller spis ¼ tsk. stødt koriander oven på din mad eller i varme retter. Du kan også lune 1 tsk. klaret smør i en kasserolle, tilsætte ¼ tsk. stødt koriander og lad det lune i omkring et minut. Hæld det derpå over kogte ris, byg, hirse, kogte/dampede grøntsager eller i en suppe. På samme måde virker gurkemeje også anti-inflammatorisk mod den betændelse i luftvejene, som er en del af den allergiske reaktion – men spis det i små mængder, lyder Charlottes råd.
– Spis ¼ tsk. gurkemeje hver dag i f.eks. risretter, grøntsagsretter, supper, varm mælk eller som topping på andre retter. Du kan også komme gurkemeje i brød og boller. Det smager skønt og giver brødet en knaldgul farve.

Få din søvn

Hun råder desuden til at undgå stress, da det presser immunforsvaret til at overreagere, hvilken kan forværre allergisymptomerne. Det gælder om at tage den med ro, få nok søvn og måske også prøve meditation:
– Transcendental Meditation er en enkel og behagelig meditationsteknik. Prøv at sætte dig ned og meditere i 20 minutter to gange om dagen. Det er let, og alle kan lære det. Med denne meditationsform kommer du dybere ned, så du slipper helt af med din stress, hvilket normaliserer immunforsvaret, forklarer Charlotte Bech, der selv underviser i Transcendental Meditation i sin klinik i Gentofte. 

Værd at vide om pollen

• Pollen betyder ”fint støv” på latin og bliver dannet i blomstens støvdragere, allerede året før blomsten springer ud.
• De pollen, der typisk giver allergi, kommer fra vindbestøvede træer, græsser og urter. I Danmark er det typisk el, hassel, elm, birk, græs og bynke, som alle danner store mængder pollen, der spredes med vinden.
• De flest danskere er allergisk over for græs, birk og bynke.
Kilde: Astma-Allergi Danmark

Få dagens pollental på mobilen

Med appen ”Dagens Pollental” kan du planlægge din hverdag, så du kommer mindst muligt i kontakt med den pollen, du er allergisk overfor. Her kan du tjekke pollenkalenderen, få Dagens Pollental, der hver dag fortæller, hvor mange pollen der er i luften lige nu og her, og Dagens Pollenvarsling, der giver den forventede mængde pollen i det kommende døgn.
Har du ikke en smartphone, kan du tilmelde dig Astma-Allergi Danmarks Pollenmail.

Gode råd til dig med pollenallergi

Når du er ude
- Hav altid din allergimedicin med dig.
- Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
- Lad andre slå plænen, hvis du er allergisk over for græspollen.
Når du er inde
- Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng.
- Lad være med at tørre tøj udendørs i pollensæsonen. 
- Gør grundig rent én gang om ugen for at fjerne de pollen, der sidder i støvet. 
Kilde: Astma-Allergi Danmark

Undgå bestemte fødevarer

Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får også symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Det gælder typisk æbler, kiwi, tomat, peberfrugt og hasselnødder og paranødder.
Så hvis du oplever at få symptomer, når du for eksempel spiser et æble eller hasselnødder, kan det skyldes en krydsreaktion. De allergene stoffer, der er på overfladen af pollen og bestemte fødevarer ligner nemlig hinanden og får din krop til at reagere, fordi den ikke kan skelne mellem dem.
Kilde: Astma-Allergi Danmark

LÆS OGSÅ: Fødevareallergi: Her er 5 ting, du skal vide

LÆS OGSÅ: Glutenguide: Jo, du kan godt tåle det

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der kan give hovedpine