Søvn test
SPONSORERET indhold

Simone fik testet sin søvn: ”Mine livlige drømme vækker mig”

26-årige Simone Brandt Hald sover i snit 8 timer om natten, hvor hun både drømmer og taler i søvne. Se resultaterne, da hun fik testet sin søvn.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Peter Nørby
13. mar. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

DER ER NOGEN HERINDE, hvisker jeg gennem det peruvianske nattemørke til min søsters veninde. Vi er på jordomrejse og overnatter i vores værtsmors hus.
– Hvem er det? hvisker hun tilbage. Nu med dynen trukket helt op over ansigtet og stoppet godt ind under kroppen. Jeg slår en høj kluklatter op:
– Ha ha, ingen. Glem, hvad jeg sagde.
Den nat taler vi stadig om. Ikke fordi vi blev udsat for hverken kidnapsforsøg eller indbrud, men fordi jeg med min overbevisende stemmeføring og klare tale satte en skræk i hende.

Jeg taler nemlig i søvne. Stort set hver nat. Nogen gange skælder jeg min stakkels kæreste ud, som uretmæssigt får en verbal overhaling. Og man skal åbenbart ikke parlamentere med mig, når jeg sover. Jeg er angiveligt ret påståelig. Andre gange griner jeg, men oftest råber jeg, at de onde mænd, der forfølger mig i mine drømme, skal lade mig være. Så flyver min torso op i lodret position, og jeg scanner samtlige af soveværelsets kvadratmeter. I et øjeblik er jeg overbevist om, at der er nogen i mørket. Jeg befinder mig i et limbo. Min hjerne driller mig. Er jeg vågen, eller sover jeg? Det ved jeg først efter 5-10 sekunder.

SE OGSÅ: Hvordan har du sovet i nat?

JEG DRØMMER OFTE DE SAMME DRØMME, som jeg har haft siden teenageårene, og som sætter gang i både snakketøj og bentøj. For ja, jeg går også i søvne. Sjældent, men det sker. Og når det sker, er det som regel lidt af et one-woman-show. Hovedpude og dyne rystes for imaginære lodne edderkopper og sammenfiltrede slanger, mens jeg messer ”Gå væk. Lad mig være. Gå væk. Lad mig være.” Hele manøvren afsluttes med en ti meter sprint fra sengekanten over til stikkontakten. Klik! Lyset bringer mig ud af trancen og tilbage til virkeligheden. Sommetider erindrer jeg nattens udskejelser, andre gange er det slettet fra harddisken.

DET LYDER MÅSKE HYSTERISK MORSOMT, men det er faktisk blevet lidt af et problem. De livlige drømme vækker mig, så jeg intervalsover frem for at forblive i drømmeland natten igennem. Men det er ikke kun mig selv, det er begyndt at genere. For nylig holdt jeg sleep over med et par gode veninder, og ingen af dem ville sove ved siden af mig. De var bange for, at jeg ville forskrække dem om natten. Med god grund, for jeg er ikke selv herre over mit natteroderi. Så jeg blev anvist til en madras i stuen, mens de to andre hyggesnakkede på værelset. Endda med låst dør. Så nu skal det være. Jeg skal have testet min søvn, og mit håb er, at søvneksperterne kan hjælpe mig med at få en mere fredelig søvn.

Søvnperiode på klinik: 7 t. 10 min. Søvneffektivitet: 88 % Vågnet: 28 gange Faldt i søvn på: 37,5 min. Bevægede benene: 77 gange

SE OGSÅ: Maria fik testet sin søvn: "Jeg kører mig selv for hårdt"

SØVNANALYSEN

1. Smerter forstyrrer søvnen
28 gange vågner jeg den nat på søvnklinikken. Så forstår jeg pludselig godt, hvorfor jeg føler, min søvn ofte bliver afbrudt. Selvom jeg har elektroder limet fast i hovedbunden, og jeg sover i en anden seng end min egen, er det et højt tal, fortæller Søren. De fleste mennesker vågner mellem 10-20 gange på en nat. Han forsøger at spore sig ind på, hvad der er skyld i de mange opvågninger og rammer plet i første hug.

En af de mest typiske årsager til afbrudt nattesøvn er nemlig smerter, som giver uro i kroppen. Og det har jeg rigtigt nok i både nakke og skuldre. Jeg sidder med nedadbøjet nakke og krum ryg og tjekker mit Facebook-feed i toget til og fra arbejde, og på jobbet falder min overkrop sammen, når jeg sidder og kigger ind i skærmen. Det vidste jeg jo godt. Men jeg må indrømme, at jeg er noget overrasket over, at det har konsekvenser for min søvn. Det er lidt af en øjenåbner! Smerterne giver signal til min hjerne om hele tiden at ommøblere på mine lemmer, så smerten bliver lindret. Men de mange sideskift, benspjæt og vrid i kroppen hiver mig ud af søvnen og trætter mig dagen derpå.

2. Vågentiden påvirker drømmene
Denne nat taler jeg kun i søvne en enkelt gang. Der er noget lidt ”Excorcisten”-agtigt over at se og høre sig selv på den infrarøde videooptagelse.
– Det er okay, ikke? Mmmh, mmmh, spørger jeg ud i mørket, men forventer åbenart ikke et svar, for jeg vender mig hurtigt om på siden og sover videre. Det er kun omkring 1 % af den danske befolkning, der taler og går i søvne ligesom jeg, så jeg er et ret atypisk tilfælde.

Egentligt er kroppen paralyseret under drømmesøvnen. Musklerne bliver slappe. Og det er ret praktisk, for det betyder, at vi ikke kan leve vores drømme ud. Men nogle få mennesker har ikke denne lukkemekanisme. Og det kan være farligt. Det er derfor, man nogle gange hører om voldtægter og sågar drab begået af søvngængere. Efter denne nats søvn ser Søren dog ingen faresignaler forbundet min søvn. Pyha! Men der er ingen tvivl om, at jeg drømmer meget, og at det er det, der udløser min natlige talestrøm. Det havde jeg godt på fornemmelsen.

SE OGSÅ: Test din søvn + 4 råd til at sove bedre

I løbet af en nat drømmer de fleste mellem 20-25 % af tiden – jeg drømmer 25,7 % af tiden. Drømmesøvnen afspejler meget ofte den dag, vi har haft. Og det giver god mening for sådan en som mig. Det er ikke mere end et par dage siden, at jeg midt om natten insisterede på, at en frø hoppede rundt på min kærestes krop. Lige inden jeg skulle sove, havde jeg set et overlevelsesprogram med en mand, der spiste en frø. Og det sker meget ofte, at jeg drømmer om noget, jeg har set, situationer, jeg har været i, eller mennesker, jeg kender. Vores vågne tilstand påvirker vores drømmesøvn meget mere, end vi tror. Det ved jeg nu. Så måske jeg skal droppe krimiserierne lige inden sengetid…

SØVNEKSPERTENS BEDSTE RÅD

Gå til en kiropraktor eller massør, og få løsnet op i nakke og skuldre. Det vil gavne din søvn

Hør podcasten "Med søvn i øjnene" i Apple Podcasts.