Mistro kan give demens
SPONSORERET indhold

Hold op med at være mistroisk - det skader din hjerne

Vrede og mistro kan lede til demens. Læs mere om forskningen her.

Af: Christina Bølling Foto: Alamy
14. aug. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Mistro skader din hjerne
Forskning fra Karolinska Institutet i Stockholm tyder på, at man oftere bliver dement, hvis man har kyniske og småparanoide personlighedstræk. I studiet blev tusind mennesker vurderet i forhold til, om de havde en lav, moderat eller høj grad af kynisk mistillid. Tre gange så mange af dem, der havde scoret højst på kynismeskalaen, kunne diagnosticeres med demens i forhold til dem, der var mere positivt indstillede over for deres medmennesker. Ifølge forskerne kan der være både biologiske og psykologiske årsager til, at kyniske og mistroiske mennesker tilsyneladende oftere bliver demente. En forklaring kan være, at vrede fremmer inflammation i kroppen, hvilket giver anlæg for både hjertekar-sygdomme og demens. En anden forklaring kan være, at mistro generelt skader hjernens kognitive funktioner, og endelig ved man, at social isolation spiller en vigtig rolle i forbindelse med demens.

Kilde: Videnskab.dk

Sug morgensolen til dig
Sørg for at blive eksponeret for sollys om morgenen. Stå tidligt op, gå en tur, og lad solbrillerne blive hjemme – særligt her om sommeren, hvor solen er tidligt på færde. Forestil dig, at din hjerne er et ur, der skal trækkes op. Hvis ikke vi får sollys om morgenen, kommer uret til at gå for langsomt i løbet af dagen. Får vi omvendt dagslys om morgenen, vil vores ur stå på "træt" om aftenen, og vi har derved lettere ved at nå den dybe søvn, der får kroppen til at restituere i løbet af natten."

Kilde: Træningsekspert Jacob Søndergaard, Jacobsondergaard.dk


Rene lunger - ren samvittighed
Der er mange gevinster ved at kvitte tobakken, og en af dem er god samvittighed. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.521 danske rygere og eksrygere, udført af YouGov på vegne af Johnson & Johnson.

Undersøgelsen viser, at den motivationsfaktor, der vejer tungest på vægtskålen hos danske kvinder, er ønsket om at være en god rollemodel for sine børn – og at man simpelthen har dårlig samvittighed over at ryge, når de er i nærheden. Også faktorer som bedre kondition, pænere hud og et bedre humør er med til at holde eksrygerne fri for cigaretterne, når først beslutningen er taget.

Cirka tre fjerdedele af de adspurgte rygere har dog tidligere forsøgt at stoppe med at ryge: Hele 96 procent har forsøgt at stoppe mindst en gang, mens 54 procent har forsøgt at stoppe flere end tre gange. Det er med andre ord svært at vinke farvel til det, mange rygere beskriver som "den ven, der aldrig svigter", og derfor kan en rygestopkonsulent være det, der skal til for at blive røgfri. Se f.eks. Rygestopbasen.dk, Stoplinien.dk og Kvit.dk for info om hjælp til dit rygestop.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder tester - 3 uger uden sukker