kvinde har tinnitus

Lider du af tinnitus? Sådan kan du skrue ned for de generende lyde

Ringer det for dine ører? Eller er du plaget af en konstant brusen eller generende hyletone inde i øret? Så skyldes det højst sandsynligt tinnitus. Lidelsen, der er ganske hyppig, rammer nemlig flere og flere, og for nogle er generne så ubehagelige, at det går ud over livskvaliteten. Læs med, når vi gør dig klogere på tinnitus – og hvad du kan gøre ved det.

Brummen, susen, hvæsen, forstyrrende ringen eller konstant hyletone for ørerne. Det er virkeligheden for dem, der lider af tinnitus. Tinnitus er latin og betyder egentlig ”ringen med klokker”, og lidelsen er meget almindelig.

I en undersøgelse om danskernes sundhed lavet i 2023 af Institut for Folkesundhed fremgår det, at 18,6 % af danskerne har tinnitus, og at tallet er stigende, særligt blandt børn og unge.

Generne ved tinnitus kan variere, og det er derfor meget forskelligt, hvordan tinnitus opfattes af dem, som lider af det. Tinnitus kan være konstant, men det kan også variere både i løbet af dagen eller fra dag til dag og fra person til person. Det skønnes, at 10-20 procent af befolkningen lider af tinnitus i en eller anden grad, og af dem har ca. 1-3 procent så kraftig tinnitus, at den påvirker deres livskvalitet.

Tinnitus i kraftig stigning blandt børn og unge

Den Nationale Sundhedsprofil viser, at flere og flere rammes af tinnitus, herunder også flere børn og unge. Blandt unge kvinder i alderen fra 16-24 år er forekomsten af tinnitus steget fra 4,4 procent i 2017 til 8,0 procent i 2021, hvilket svarer til en stigning på 82 procent. Blandt unge mænd er tallene tilsvarende steget fra 6,1 procent til 9,7 procent. En stigning på knap 60 procent.

Ikke en sygdom men et symptom på en sygdom

Faktisk er tinnitus ikke en sygdom, men derimod et symptom på en sygdom eller en skade i øret.

Man ved ikke helt præcist, hvorfor tinnitus opstår, og hvorfor man får det, men i langt de fleste tilfælde mener man, at tinnitus kan skyldes en defekt på sansecellerne i øresneglen. Det gør, at de signaler, som sendes til øret, er beskadigede, så hjernen modtager ’fejlsignaler’, og øret opfatter disse fejlsignaler som lyde i form af en fast hyletone, ringen eller brummen.

En anden teori bygger på, at skaderne i øresneglen medfører mangel på signaler til hørecentret, som det derfor forsøger at kompensere for ved at øge den spontane aktivitet i nervecellerne, som så opleves som tinnitus.

Der findes flere forskellige slags tinnitus. Akut tinnitus opstår oftest ved høj støj og skyldes muligvis, at stivheden i ørernes hårceller nedsættes, så de begynder at ”blafre”. Man kan også få såkaldt objektiv tinnitus, der typisk skyldes skade på et blodkar, muskulær tinnitus, der giver klik-lyde i øret som følge af tics i mellemøremusklerne og endelig somatisk tinnitus, som skyldes en skade udenfor ørerne, fx smerter i tænderne, tyggemusklerne eller kæbeleddet.

Tinnitus kan påvirke livskvaliteten

Selvom der altså ikke er tale om en sygdom, og lidelsen hverken er farlig eller livstruende, så kan tinnitus være meget svært at leve med og påvirke hverdagen på forskellige vis. Rigtigt mange med permanent tinnitus oplever, at det forringer deres livskvalitet i mere eller mindre grad, og for nogle kan det være direkte livsændrende, fordi det bl.a. kan påvirke hørelsen, søvnen og koncentrationen.

Mange oplever frustration, stress og uro samt en følelse af ensomhed og af at være alene med problemet, hvilket i nogle tilfælde kan påvirke lysten til at være social og dermed samværet med familie og venner.

Årsagen til tinnitus er ukendt

Man kender ikke den egentlige årsag til tinnitus, og skal man tro eksperterne er der ofte tale om en kombination af flere forskellige ting. Man ved dog, at både moderat støj men også kraftig lyd påvirkning som fx høj musik, fyrværkeri eller arbejde med larmende maskiner kan medvirke til tinnitus, ligesom tinnitus ofte ses i forbindelse med forskellige sygdomme i ørerne, hørenedsættelse og høretab men også ved hjertekarsygdomme, allergi, myoser og problemer med tænderne og kæben.

Psykiske faktorer spiller også en vigtig rolle og både stress men også forskellige psykiske lidelser som angst og depression kan også være medvirkende årsager til tinnitus.

Hvad kan forårsage tinnitus?

Der kan være mange forskellige årsager til, at tinnitus opstår, og ofte skyldes det en kombination af flere ting. Det gælder fx:

  • Høreskade efter kraftig lyd fx koncert, nytårsfyrværkeri, arbejde med larmende maskiner.
  • Høreskade på grund af godartet svulst på hørenerven.
  • Ubehandlet nedsat hørelse. Altså at man går rundt med et høretab, men ikke bruger høreapparater. Det skyldes, at høresystemet simpelthen får for lidt lyd at arbejde med. Der kommer en forøget nerveaktivitet i det auditive system - hjernen mangler lyd, leder efter et signal og fejlfortolker.
  • Stress/ voldsom bekymring/overbelastning i din livssituation/emotionel traumatisk hændelse – det kan både være arbejdsmæssigt og personligt, at du har alt for meget at tumle med. For mennesker med tinnitus vil lidelsen i sig selv kunne give anledning til yderligere stres og bekymring.
  • Angst/depression. Ved angst er kroppen i alarmberedskab og dermed forstærkes alle sanser. Der gælder også høresansen og lyden fra selve høresystemet.
  • Menières sygdom, som skyldes forandringer i væsken i det indre øre og problemer med trykregulering.
  • En godartet knude i ørekanalen
  • Forgiftning af sanseceller som følge af visse typer medicin (Man er blandt andet særligt opmærksom på de typer, der indeholder acetylsalicylsyre.)
  • Ørevoks og infektioner i fx det indre øre
  • Hjerte- og kredsløbsproblemer
  • Hjernerystelse og whiplash
  • Forhøjet blodtryk, lav blodprocent
  • For lavt stofskifte
  • Diabetes
  • Myoser og tand-/kæbeproblemer
  • Allergi

Ingen kur, men lindring

For dem, der lider af tinnitus kan det være meget svært at abstrahere fra ubehaget og nogle føler ligefrem, at de er ved at blive skøre af de konstante lyde. Da tinnitus oftest skyldes en defekt på sansecellerne i øresneglen, og da disse celler ikke kan repareres, når de først er ”gået i stykker”, er der ingen behandling mod tinnitus. 

Til gengæld findes der forskellige former for terapi eller teknikker, der kan være med til at “snyde” hjernen, så den ikke fokuserer på støjen, men forholder sig til tinnitus lydene på en mere hensigtsmæssig måde og derved mindske de gener og ubehag, som er forbundet med tinnitus.

Nogen benytter sig fx af Tinnitus Activities Treatment, der kombinerer rådgivning og lydterapi og fokuserer på at forbedre blandt andet de tanker og følelser, som man kan have omkring tinnitus, men også hørelsen, søvnen og koncentrationen og ACT-behandling, hvor man arbejder med bl.a. at fokusere på det meningsfyldte i tilværelsen.

Nogle har også stor gavn af mindfulness, meditation og hypnoterapi i behandlingen af tinnitus. Hvis du lider af høretab, kan et høreapparat i nogle tilfælde være med til at afhjælpe generne fra tinnitus. Ofte vil det at få forstærket lydene udefra med et høreapparat nemlig få tinnitus-lydene til at træde i baggrunden. Endelig kan man prøve en såkaldt "masker", som er et lille apparat eller lydstimulator, der placeres under hovedpuden og sender brus ind i øret udefra og derved medvirker til at fjerne fokus fra lydene og afhjælpe generne.

10 gode råd mod tinnitus

Tinnitus kan på nuværende tidspunkt ikke kureres, men der er heldigvis flere ting, som du selv kan gøre og som kan være med til at hjælpe din hjerne med at tune lyden ud.

  1. Undgå total stilhed. Lyde beroliger høresystemet. Lad fx radioen køre lavt i baggrunden – den skal ikke overdøve tinnitussen, men give dig noget andet at fokusere på eller rum til at koncentrere dig om arbejde eller andet.
  2. Arbejd med at styre din opmærksomhed væk fra din tinnitus, f.eks. ved at lade dig opsluge af daglige gøremål, lave havearbejde, gå en tur i naturen eller dyrk motion. Det kan være med til at optage dine tanker og flytte opmærksomheden fra din tinnitus til noget andet.
  3. Hvil dig ofte eller tag en lur – det kan give dig ro fra lydene. Nogle oplever også, at meditation og dybe afspændingsøvelser kan have en effekt.
  4. Gør brug af lav musik, lydstimulering, naturlyde eller andre beroligende lyde fx bølgeskvulp, blæst eller rislende vand til at falde i søvn. Der findes forskellige Apps og programmer, der kan hentes til telefonen eller iPad, fx ”Sleep pillow sounds” eller ”Pillow”
  5. Arbejd med at acceptere, at tinnitussen er blevet en del af dit liv – det er vigtigt ikke at ende i en ond cirkel, hvor tinnitussen styrer dig. Du kan lære at styre den.
  6. Undgå at isolere dig – socialt samvær med andre mennesker er godt for din mentale sundhed.
  7. Tal med andre om din tinnitus. Få en god snak med en ven – det kan hjælpe både dig og din omgangskreds med at forstå, hvordan du har det.
  8. Forsøg at undgå stress, som kan forværre tinnitussen i perioder – bliv opmærksom på, hvad der kan trigge din tinnitus.
  9. Få professionel hjælp fra en hørepædagog eller psykolog, hvis du har svært ved at acceptere og leve med tinnitus, har konstant tinnitus eller tinnitussen belaster dit liv. Behandlingen indbefatter ofte bl.a. terapi, screening af stres samt meditation og afspænding.

Du kan selv gøre noget

Der findes også forskellige ting, som du selv kan gøre for at mindske eller afhjælpe tinnitus. Mange har glæde af at have en neutral lyd kørende i baggrunden, fx musik med naturlyde for at sløre lydene fra tinnitus. For at undgå, at lydene og ubehaget for lov at fylde for meget, er det også vigtigt at arbejde med at styre din opmærksomhed væk fra din tinnitus, f.eks. ved at lade dig opsluge af daglige gøremål eller foretage dig forskellige ting, der optager dig og dermed flytter dit fokus.

Det kan fx være at lave havearbejde, gå en tur i naturen eller dyrke motion. Da det er velkendt, at stress kan være med til at forstærke tinnitus, kan det også være en god ide at dyrke forskellige former for afspænding, meditation og mindfulness, der foruden at give hjernen en pause og få sindet til at falde til ro, også medvirker til at dæmpe eventuelle negative tankemønstre og flytte fokus væk fra generne, så tinnitussen på den måde ”fylder” mindre.

Kilder: 

Høreforeningen

Ugeskriftet.dk

Netdoktor.dk

Statens Institut for Folkesundhed

Tinnituskompasset.dk

Fakta om tinnitus

  • Tinnitus er fagudtryk for ”øresusen”. Det kommer fra latin og betyder ”ringen med klokker”.
  • Tinnitus er ikke en sygdom, men et symptom på en sygdom eller en skade i øret, og skyldes oftest en defekt på sansecellerne i øresneglen.
  • Der findes både subjektiv og objektiv tinnitus: Personer med såkaldt subjektiv tinnitus hører lyde, der ikke kommer udefra og ikke kan høres af andre. Lydene varierer og kan fx være hylen, brummen, susen eller flere toner samtidigt. Ved objektiv tinnitus er der tale om en lyd/lyde, der også kan høres af andre.
  • Tinnitus er ret hyppig. I en undersøgelse lavet af Institut for Folkesundhed fra 2023 fremgår det, at 18,6 % af danskerne lider af tinnitus, og at tallet er stigende. I 2021 var tallet således 16,1%.
  • Det skønnes at mellem 40-45% af den danske befolkning har oplevet tinnitus i kortere eller længere tid.
  • Ca. 10% af den voksne befolkning har tinnitus ofte eller næsten konstant, mens mellem 0,5 og 1% har tinnitus i en sådan grad, at de oplever, at deres livskvalitet er påvirket.
  • Alle aldersgrupper kan få tinnitus. Selvom man ser en kraftig stigning blandt børn og unge, er lidelsen stadig mest udbredt blandt voksne og særligt ældre mennesker. 5% af 20-30 årige har konstant tinnitus, hvorimod 12% er over 60 år.
  • Tinnitus forekommer ofte sammen med hørenedsættelse. Omkring 80% af personer med høretab har tinnitus, og 80% af personer med tinnitus har også høretab

Kilde: Aarhus Universitetshospital

Podcast: Lyt til tinnitus

I podcastserien Tinnituskompassset giver psykologerne Martin Jensen, der selv lider af tinnitus, og Anne-Mette Mohr gode råd og vejledning om tinnitus og forskellige professionelle behandlingsmuligheder samt guider dig til, hvordan du lever et godt liv - på trods af tinnitus.