Arnela Muminović fik symptomer på stress – og modtog en vigtig besked fra sin krop

Arnela Muminović fik symptomer på stress – og modtog en vigtig besked fra sin krop

Journalist og sportskommentator Arnela Muminović er kommet frem til, at hun skal lægge fokus et andet sted end på, at alle skal kunne lide hende, hvis hun skal trives i sit arbejdsliv.

hjemmet logo farve

Lige siden Arnela Muminović startede på sin uddannelse som journalist har hun været fokuseret på sport. Hun kom i praktik på TV3 Sport og rykkede videre til Ekstra Bladets sportssektion efterfulgt af jobbet på DR, hvor hun nu er fast tilknyttet som freelancer og fodboldekspert.

Og i 2016 fik hun sin debut på tv som fodboldekspert under EM i herrefodbold, og blev i den forbindelse den første kvindelige ekspert, som optrådte i studie under en herreturnering på DR.

At hun var en pionér på området, blev tydeligt for hende, da flere medier begyndte at ringe hende op for at høre hendes tanker om at sætte sig i kommentatorstolen som kvinde.

– Der gik det op for mig, at det faktisk var ret stort, og det lagde et ekstra pres på mig. Presset var selvfølgelig først og fremmest på mig selv, for trådte jeg i spinaten, vidste jeg jo godt, at jeg ikke ville få chancen igen. Men pludselig blev det også et pres på andre kvinders vegne, fordi jeg nu også repræsenterede mit køn, siger Arnela Muminović i et interview med Hjemmet uge 28.

Arnela Muminovićs første gang på tv gik godt, og siden har hun været på skærmen mange gange. Snart toner hun frem på tv igen i forbindelse med kvindelandsholdets deltagelse ved EM.

Men hvor hun tidligere har været nervøs for, om hun måske fejlede på vagten, vil hun nu ryste nerverne af sig og stole på, at hun kan sit kram. Og at folk kan lide hende, som hun er.

– Jeg vil jo så gerne være god til mit job, men jeg vil også gerne have, at folk kan lide mig. Det, tror jeg, er meget menneskeligt. Men sidste år begyndt jeg at tænke over, at hvis alle skal kunne lide mig, så har jeg heller ikke kant, og så er jeg måske ikke mig selv. Så mit mål er ikke, at alle skal lide mig, mit mål er, at jeg er mig selv uanset hvad. Til EM-slutrunden sidste år kunne jeg mærke, at jeg var meget mere afslappet. Mine skuldre sænkede sig, og jeg nød det. Og det er sådan, det skal være, for det her er mit job nu, og jeg skal nyde det så længe, det varer.

Kroppen satte en grænse

Arnela Muminovićs begejstring for at nå sit mål om at lave sportsjournalistik har været så stor, at hun sidste år oplevede en række stress-symptomer, der har fået hende til at ændre kursen en smule.

– Jeg har haft svært ved at sige nej tidligere og har gerne ville holde mig til hele tiden for at overbevise om, at jeg var god nok, men jeg er blevet nødt til at finde en balance, for ingen er over[1]menneske, siger Arnela Muminović, som fandt ud af, at hun ikke ville kunne holde den samme kadence i længden.

– Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne blive ved med at præstere under pres, fordi jeg stressede mig selv. Nu er jeg blevet bedre til at sige nej, hvis jeg kan se, at det bliver for meget for mig, for hvis jeg virkelig skal være god til det, jeg gør, være ét hundrede procent mig selv og nyde det på vejen, så skal jeg slappe mere af i det. Det er en fed erkendelse at nå frem til, men det krævede, at min krop mindede mig om det.

Arnela Muminović

 37 år, uddannet journalist i 2014. 

Tidligere journalist på TV3 Sport og Ekstra Bladets sportssektion. 

Freelancejournalist med fast tilknytning til DR som fodboldekspert og vært på fodboldpodcasten Mediano. 

Skal kommentere slutrunden for kvindelandsholdet i Schweiz fra 2. juli på P4. 

Født i Bosnien og kom til Danmark som fire-årig, da hendes forældre flygtede fra krigen.

Læs hele interviewet med Arnela Muminović i Hjemmet uge 28.