Ane Cortzen skilt

Foto: Michael Falgren Jeg havde virkelig ikke set den skilsmisse komme, fortæller Ane Cortzen.

Ane Cortzen mødte sin mand som 21-årig: ”Det er en af hemmelighederne ved at være sammen i mange år"

Hendes egne forældre blev skilt i en høj alder – og det kom bag på Ane Cortzen. Hun og hendes mand gennem mere end 25 år har selv meget fokus på, hvordan de bedst muligt kan holde sammen. Det fortæller den populære tv-vært om i et stort interview til ALT for damerne.

Ane Cortzen og hendes mand, Benjamin Weber, var ganske unge, da de mødte hinanden på Arkitektskolen – og de har holdt sammen lige siden.

I dag kan de glæde sig over tre børn og mere end 25 år sammen som par, og den populære tv-vært har da også gjort sig flere tanker omkring, hvad hemmeligheden bag deres lange forhold egentlig er.

”Jeg tror, at en af hemmelighederne er, at vi er blevet voksne sammen. Jeg var 21 og Benjamin 23, da vi mødte hinanden, og jeg tror faktisk, at det kan være enormt svært – jo ældre man bliver – at finde en, man kan holde ud at være sammen med,” siger Ane Cortzen til ALT for damerne.

”Vores vaner er smeltet fuldstændig sammen, vi gør tingene på en helt bestemt måde. Benjamin og jeg er nærmest en organisme. Det kører helt smooth, og det er en af hemmelighederne ved at være sammen i mange år, tror jeg. Benjamin foretager sig ikke rigtig noget, der irriterer mig, fordi jeg har vænnet mig til ham, siden jeg var helt ung. Og omvendt.”

LÆS OGSÅ: Kasper Hjulmand om sit livs kærlighed: ”Jeg faldt for hende. Ret hurtigt”

Et langt forhold handler vel også om at blive ved med at drømme sammen?

”Ja, den udlængsel, man pludselig kan føle, den skal man helst føle sammen med sin partner. Ellers kan man let ende med at gå fra hinanden. Hvis man bliver mere konservativ, sat og tryghedssøgende med årene og er sammen med en, der har den helt modsatte fornemmelse – nemlig at livet at fyldt med muligheder, som bare venter – så kan det blive svært at være sammen. Men der er Benjamin og jeg heldigvis meget ens tænkende. Vi kommer fra nogenlunde samme miljø og familiemæssige konstellation, han er også lillebror, og der er ikke nogen af os, der vil bestemme. Vi vil helst have, at andre bestemmer, og vi vil ikke bestemme over hinanden. Jeg siger ikke til Benjamin, hvad han skal, og han fortæller heller ikke mig, hvad jeg burde. Det tror jeg også er en hemmelighed ved et langt parforhold. At lade være med at projektlede hinandens liv og sætte små gule post-it sedler op med, hvad den anden skal huske. Det kommer jeg ikke til.”

Ane Cortzen ved nemlig også, at et solidt og langt parforhold stadig kan gå itu.

Det ved hun, fordi hendes egne forældre – trods et virkelig godt ægteskab – valgte at blive skilt.

Skilsmissen lærte mig dette

For selvom alt tilsyneladende ånder fred og familieidyl, kan ting ændre sig fra det ene øjeblik til det andet. Ane Cortzen oplevede det, da hendes forældre var midt i 60’erne.

Hendes mor var på vej på pension, og hendes far var stoppet som chefredaktør på Børsen. Og så gik de fra hinanden.

LÆS OGSÅ: Ane Cortzen om et særligt syn på tv: "I stedet for at blive anerkendt, bliver vi genstand for hån"

Det var sent i livet?

”Ja, urimeligt sent, synes jeg. Mine forældre havde et virkelig godt ægteskab. Jeg har aldrig hørt dem skændes. Alligevel skred de i svinget. De var to meget livlige mennesker med en stor vennekreds, der primært bestod af journalister. Deres arbejde var i høj grad deres identitet, og jeg tror bare, at der opstod en stor tomhed for dem – især for min far – da de stoppede med at arbejde. Indtil da havde de faktisk været gode til at have hinanden med i deres drømme og ambitioner, men i den sidste del af livet var de ikke gode til at drømme sammen.”

Hvordan har det været for dig at opleve?

”Det var da desillusionerende. Og overraskende. Når man flytter hjemmefra, giver man slip på sine forældre og tænker, nu kører de selv, og så kører jeg mit eget liv. Jeg havde virkelig ikke set den skilsmisse komme. Og jeg tror bare, at det, jeg har lært af det, er, at man aldrig kan vide sig sikker. Når folk siger: ”I har jo været sammen i så mange år, I har det jo så godt”, så tænker jeg ja, indtil vi måske ikke længere har det. Mine forældres ægteskab var virkelig forbilledligt, synes jeg, så det undrer mig, at det viste sig, at det var det så ikke. Der var sprækker i det. Der var nogen, der kunne trænge ind. Og det er da desillusionerende,” siger Ane Cortzen til ALT for damerne.

Hun understreger, at hun ikke oplevede forældrenes skilsmisse som et traume, men hun ser det som en sorg.

”Jeg tror, at mine forældres skilsmisse er en af grundene til, at jeg har drømmen om at rejse til udlandet og gøre noget sammen med Benjamin, når børnene flytter hjemmefra. Jeg har ikke lyst til at gå i stå. Og jeg har ikke lyst til, at Benjamin og jeg skal glide fra hinanden,” fortæller Ane Cortzen.

Læs hele interviewet i ugens ALT for damerne. Her taler Ane Cortzen også om at bryde med den altid pligtopfyldende ”Lille Ane”, om den megen fokus på hendes udseende – og om at blive ”vanvittig” som nybagt mor, hvilket også påvirkede parforholdet…

Køb ALT for damerne i butikkerne fra torsdag 5. maj

Om Ane Cortzen

  • Selvstændig tv- og radiovært, skribent samt moderator og foredragsholder
  • Uddannet arkitekt og grafisk designer fra Kunstakademiets Arkitektskole
  • Kendt som tv-vært på ”TV!TV!TV!” og andre DR-programmer. Kulturchef for Kähler 2016-2019
  • Hun er 47 år og gift med Benjamin Weber, som hun har tre børn på 12, 16 og 19 år med

Ane Cortzen og Benjamin Weber.jpgAne Cortzen med sin mand, Benjamin Weber. (Foto; Klaus Bo Christensen/Her & Nu)

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Serier, Skilsmisse, Kærlighed og Ane Cortzen

610x200_woordy_knap2.jpeg