Billeje Europa

Det skal du vide, når du lejer bil i Europa

Flere og flere oplever problemer med biludlejningsfirmaerne i Europa - særligt når det kommer til forsikringssager. Her er 10 råd, du skal være opmærksom på, når du lejer bil på din ferie.

En lejebil kan give både frihed og overskud, når feriedestinationen skal udforskes og tiden er knap. Men desværre ender rekordmange danskere i klemme, når de lejer bil i vores europæiske nabolande.

Således kunne Forbruger Europa i 2018 modtage 93 klager fra danskere, der havde lejet bil i et andet europæisk land end Danmark. Et tal, der kun er streget støt siden 2012, hvor blot 11 personer havde indsendt en klage

Ifølge Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos organisationen FDM, der varetager bilisternes interesser, går det da også kun én vej for danskernes stigende klagetendens, når det kommer til lejebiler. Og det er der særligt to grundlæggende årsager til, mener han.

– Det viser bare, at problemet er stort, og det kan der være flere årsager til. Den ene kan være, at der bare er kommet flere klager. Men jeg tror også, at det skyldes, at folk har åbnet øjnene op for, at man overhovedet kan klage over de her ting, og at de ikke længere vil finde sig i at blive snydt, siger forbrugerøkonomen til ALT.dk.

Flest klager fra Sydeuropa

Hos FDM oplever man, at særligt Sydeuropa synes at være hotspot for klager over de mange biludlejningsfirmaer og deres metoder. Og det er egentlig ikke så underligt, mener Ilyas Dogru.

– Det er typisk de lande, som man klassisk vil leje en bil i for at kunne køre rundt. Det er primært Spanien, Frankrig og Italien, og jeg tror, at det handler om, at man gerne vil ud og opleve noget af al den smukke natur, der er i de her lande, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik er netop Sydeuropa også blandt danskernes foretrukne feriedestinationer med Spanien og Italien som klare ferie-favoritter. Og med mange tusinder rejser til de populære destinationer hvert år, er sandsynligheden for billeje også større.

Hold styr på forsikringerne

Mens klagerne typisk kommer fra danskere, der er rejst sydpå, er det gerne forsikringssagerne, der volder det ferierende folk problemer, når de lejer biler, oplever FDM.

De ender nemlig gerne med at betale i dyre domme for at sikre sig bedst muligt mod eventuelle skader, selvom der ofte er tale om forsikringer, de enten ikke har brug for eller måske allerede har.

– Én ting er, at rigtig mange danskere har en indboforsikring, som tit og ofte også dækker selvrisikoen ved billeje i udlandet. Men der er rigtig mange danskere, der ikke er bevidste omkring det, og derfor går de gerne ud og forsikrer sig én gang til, når de bestiller bilen. Samtidig bliver de igen presset til at sige ja tak til en fuld kaskoforsikring, når de står ved skranken. Udlejningsfirmaerne vil jo gerne have forsikret dig yderligere, så du slet ikke skal tænke på bilens stand, men det, du glemmer, er, at den forsikring, du har bestilt hjemmefra, dækker det hele i forvejen. Så de fleste klager handler om de her forsikringssager, hvor folk pludselig skal betale mange flere hundrede euro for at blive fuldt forsikret, forklarer Ilyas Dogru.

Hos FDM anbefaler de derfor, at du altid sørger for at holde hovedet koldt og er godt forberedt, når du lejer en bil i udlandet. Læs altid forsikringsbetingelserne ordentligt igennem og overvej, hvor store chancer du er villig til at tage, og hvor mange penge det i så fald må koste.

– Det er lige meget, om du lejer bilen i Danmark eller i udlandet. Det er altid en god ide, at du sætter dig godt ind i forsikringsbetingelserne, og for nogen kan det godt give sig at betale lidt ekstra for at blive mere forsikret, mens andre måske allerede har forsikringen i forvejen, siger Ilyas Dogru og tilføjer:

– Har du ikke en indboforsikring, så må du overveje, hvor meget du egentlig kan tåle at skulle betale, hvis der skulle ske noget med bilen. Er selvrisikoen lille nok til, at du selv kan klare den, hvis der skulle ske noget? Overvej, om der overhovedet er behov for alle de her ekstraforsikringer, som biludlejningsfirmaerne tilbyder.

Mens forsikringerne nok er det sted, du kan spare flest hovedpiner og penge, er der også en række andre forhold, som det kan være en god ide at have styr på, når du lejer bil i Europa.

Dem kan du læse mere om her.

Kilde: FDM og Forbruger Europa

1. Gå efter danske hjemmesider

Lej gerne en bil igennem en dansk hjemmeside. Det gør det lettere at gennemskue forsikringsvilkår og kontrakt. Vælger du at leje gennem en dansk hjemmeside, har du også mulighed for at klage til forbrugerklagenævnet, hvis noget skulle gå galt. Lejer du gennem en udenlandsk hjemmeside, skal du i stedet klage til Forbruger Europa.

2. Lej direkte hos biludlejningsfirmaet

Bookingportaler som f.eks. Auto Europa, Rentalcars, flyselskaber og Momondo er blevet populære hos forbrugere, der gerne vil kunne scanne markedet for de billigste muligheder. Men det er ikke altid en god idé at alliere sig med en formidler, når du skal leje bil i udlandet. Skulle der opstå problemer, er det nemlig vanskeligt at finde ud af, hvem du skal klage til, ligesom det kan være svært at gennemskue, om du er ordentligt forsikret. I sidste ende kan det betyde, at du som lejer havner i et limbo mellem udlejer og bookingportal.

Er der en stor besparelse ved at leje gennem en formidler, anbefaler Ilyas Dogru derfor, at du sætter dig godt ind i, om det er risikoen værd.

3. Undersøg altid dine forsikringer

Er du godt nok dækket af de forsikringer, du har betalt for? Hvad koster det at sikre sig mod store erstatningskrav og for høj selvrisiko? Læs altid dine forsikringer godt igennem, så du ved, hvad du kan forvente. Det giver mere sikkerhed i maven, når du kører, og det gør oplevelsen sjovere.

Her er det også værd at notere sig, om du har et frit antal kilometer, eller om du skal betale ekstra for den strækning, du skal køre, ligesom du skal være opmærksom på, om du må krydse landegrænser.

Undersøg også, hvordan du allerede er dækket. Har du en indboforsikring, en rejseforsikring eller et kreditkort, der kan hjælpe dig på vej? Det er dit ansvar, at du er nødvendigt forsikret. Og det er også dit ansvar, at du kun køber de forsikringer, du har behov for.

4. Læs lejekontrakten grundigt igennem

Sørg altid for, at du har læst lejekontrakten igennem, inden du skriver under, så du kender regler og vilkår. Vil du gerne være på den sikre side, kan du eventuelt medbringe din bestilling og sammenligne den med den blanket, du får udleveret ved skranken. På den måde vil du vide, hvis vilkårene ikke er ens.

FDM og Forbruger Europa anbefaler, at du aldrig underskriver en aftale, hvis den er på et sprog, du ikke forstår.

5. Vær opmærksom, hvis du betaler med Visa

Ikke alle udlejningsfirmaer tager Visa/Dankort, da det er et debetkort, der ikke altid kan reserveres et depositum på. I sådanne tilfælde kan du blive tvunget til at købe en ekstra forsikring for at få udleveret den lejebil, du har bestilt og betalt hjemmefra.

Du bør derfor altid medbringe et internationalt kreditkort, f.eks. et MasterCard, Diners eller Eurocard, når du lejer bil.

6. Kontrollér bilen for fejl og mangler

Inden du forlader udlejningsfirmaet, skal du gå din lejebil igennem for fejl. Her kan det være en god idé at tage billeder, hvis bilen har skader, eller at få udlejer til at notere eventuelle skader på lejekontrakten.

Sørg også for, at du altid får bilen gennemgået, når du afleverer den.

OBS! Nogle steder kan du risikere at få udleveret en bil i ringere stand end den, du har bestilt. Sker dette, har du altid ret til et nedslag i prisen, forklarer Ilyas Dogru og anbefaler, at du holder hovedet koldt i stedet for at gå med på udlejerens præmisser. På samme måde er du ikke forpligtet til at betale mere for at blive opgraderet til en større bil, hvis udlejningsfirmaet ikke har en bil hjemme i den stand, du har bestilt.

7. Sæt dig ind i proceduren ved uheld eller motorproblemer

… og overhold den! Sørg altid for, at du følger biludlejningsfirmaets instrukser og straks kontakter politi, biludlejningsfirma og forsikringsselskab, hvis der skulle ske et uheld. Noter også gerne navn og adresse på alle de involverede.

OBS: Vær opmærksom på, at en politirapport ved uheld kan være et krav i forsikringsbetingelserne, hvis forsikringen skal dække.

8. Returner bilen i udlejningsfirmaets åbningstid

På den måde kan du være med, når bilen bliver undersøgt. Få gerne udlejer til at dokumentere, at den er i orden. Du kan også vælge at tage billeder af bilen, når du afleverer den, hvis der senere skulle opstå skader.

9. Vær opmærksom på ekstra opkrævninger

Når du afleverer dine kreditinformationer og din underskrift på lejekontrakten, skriver du under på, at eventuelle krav relateret til lejen kan trækkes på din konto. Det gælder blandt andet, hvis der er sket en skade på bilen, som ikke er dækket af lejekontrakten, eller hvis du har lavet en aftale om at tanke bilen op efter brug og glemt det.

Mener du, at trækningen er uberettiget, kan du gøre indsigelse overfor din bank, der kan afvise betalingen. Kontakt også banken, hvis du har betalt med betalingskort, og udlejningsfirmaet hæver penge på din konto uden din accept.

10. Start altid med at klage til den, du har lavet en aftale med

Skulle uheldet være ude, skal du i første omgang klage til udlejningsfirmaet. Har du gjort brug af udlejningsportaler, og er du i tvivl om, hvem du skal klage til, kan du både skrive til formidler og udlejningsfirma.

Hjælper det ikke, kan Forbruger Europa hjælpe med din klagesag i det pågældende land, hvor du har lejet bilen. Vær dog opmærksom på, at de kun kan hjælpe dig, hvis bilen er lejet i Europa eller i Norge og Island.

Er bilen lejet i Danmark, skal du kontakte Forbrugernævnet.