Claus Riis Østergaard

Foto: Miae Friis Claus Riis Østergaard, 50 år, er skuespiller. Bl.a. kendt fra tv-serierne ”Fred til lands”, ”Norskov” og ”Lærkevej” samt diverse teaterforestillinger på Odense Teater. Gift med Mia Østergaard, som han har børnene Sigurd og Carla med. Aktuel med podcasten ”Kort er godt” – en coronavenlig kortfilmsklub.

Claus Riis Østergaard: "Jeg glemmer aldrig Mia komme stormende ind ad døren"

Skuespiller Claus Riis Østergaard om mødet med sin konae, om at vælge sine kampe, og om dengang han fik sin tissemand i klemme i en lynlås.

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?

– Det har den dag i januar 1994, hvor jeg var statist på Aarhus Teater og mødte min kone, Mia. Jeg havde faktisk en anden kæreste på det tidspunkt. Men jeg glemmer aldrig Mia komme stormende ind ad døren på Aarhus Teater med langt, rødt hår, store øjne og et kæmpestort smil. Jeg var virkelig blown away. Hun havde en SÅ stærk udstråling og energi. Vi mødte hinanden i januar, og inden sommerferien var vi blevet hemmeligt gift. Det var en meget stormfuld forelskelse der for 25 år siden. 

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse fra din barndom? 

– Da jeg var 6-7 år, fik jeg min tissemand i klemme i en lynlås – AV! Jeg løb rundt uden underbukser på i nogle cowboyshorts og legede, skulle så ind og tisse, og fik lynet den forkert op. Jeg skreg op, og billedet af både min far, min morfar og min onkel, som stod med værktøj hen over de små bukser for at få dem af mig, glemmer jeg ikke foreløbigt.

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: ”Hvis vi gør lykken til noget, vi skal stræbe efter, er den svær at fastholde"

Hvornår er du helt dig selv?

– Jeg har to børn på henholdsvis 17 og 20 år, så det er nogle gange begrænset, hvor meget vi alle sammen er sammen. Men sådan en fredag aften, hvor vi sidder sammen over en middag, hvor børnene er hjemme, og vi har lavet lækker mad og serveret et glas rødvin, der føler jeg mig helt som mig selv. Der skal jeg ikke leve op til noget som helst. Vi kender hinanden ud og ind og elsker lige præcis på det tidspunkt at gøre de samme ting. Jo ældre man bliver, jo mere finder man ud af, hvor meget det betyder at værne om sådan noget.  

Hvad ville du aldrig give penge for?

– Store dyre biler. Sådan noget er jeg ragende ligeglad med. Selv har jeg en helt praktisk C4 Picasso, hvor man kan slå sæderne ned bagi, så der er plads til syv i bilen, og så mine børn og deres venner kan blive kørt rundt til forskellige ting.

Hvad er det mest mærkelige, en kvinde har sagt til dig?

– ”Gud, hvor er det sjovt – alle I kendte, I er så små i virkeligheden!” – sådan sagde en kvinde engang til mig, da jeg stod til en koncert sammen med min kone. Der var jeg godt nok et stort spørgsmålstegn. 

LÆS OGSÅ: Ida Wohlert om sit livs længste minutter: "Han var kun tre år gammel"

Har du et ar, der fortæller en historie?

– Jeg har faktisk et par stykker. Men der er en sjov historie til de fem sting, jeg har i mit venstre øjenbryn. Til nytår i 1991 skulle jeg holde fest med min bedste ven, Morten. Midt i forberedelserne støder vi hovederne sammen, og jeg flækker mit øjenbryn. Det vælter ud med blod, og vi skynder os på skadestuen, så vi kan få det ordnet og feste senere. Jeg blev syet og kom tilbage til festen, som for øvrigt stak helt af. Det skøre er så, at vi ender på skadestuen igen senere på aftenen, da Morten får stukket en skalle af en tilfældig forbipasserende. Han flækker det samme øjenbryn som mig og får også fem sting. Den nat var vi rigtig fulde og rigtig buddies. 

Hvilken ret elsker du, og hvad siger det om dig?

– Jeg elsker svinekæber i ølsovs. Og det gør jeg, fordi jeg elsker øl, og fordi jeg nok aldrig bliver vegetar. Ikke fordi jeg ikke kan lide grøntsager, men fordi jeg simpelthen ikke kan smide kødet væk. 

LÆS OGSÅ: Christopher Læssø: "Vi flirtede lidt, da hun sagde, at jeg mindede hende om et dyr..."

Hvor er du henne om 10 år? 

– Forhåbentlig et sted hvor jeg stadig kan få lov at lave både teater, film og tv. Og måske er jeg også blevet bedstefar – det kunne jeg i hvert fald godt tænke mig.

Hvad er det bedste råd, du vil give dine børn?

– Vælg dine kampe! Slap lidt af, og stol på din mavefornemmelse – den lyver sjældent.

Se, hvad vi ellers skriver om: Livsstil, Interview og Familieliv

610x200_woordy_dmjpg.jpg