Sexisme og sexchikane

Foto: Getty Images Har du oplevet sexchikane eller sexisme på arbejdspladsen? Så del din oplevelse med os på ALT.dk og hjælp os med at sprede budskabet #sexismefindes.

#sexismefindes

Lad os udstille sexisme på jobbet: ALT.dk efterlyser DIN oplevelse

Hvad har DU oplevet? Vi efterlyser eksempler på grænseoverskridende og sexistiske oplevelser, der har fundet sted på danske arbejdspladser, som vi vil samle i en række fortællinger. Fordi #sexismefindes - og fordi ingen skal føle sig alene med det, de har oplevet.

En hånd på låret. En upassende sms om dit udseende. Samtaler, der pludselig drejes ind på sex. En fælles forståelse blandt ”alle” om, at det er okay at kalde kvinder for seksuelle øgenavne – eller direkte overgreb.

Sexisme og seksuel chikane kommer i mange former og forklædninger på de danske arbejdspladser.

Men det findes. Punktum.

Læs også: "Det hjælper dig ikke, om du græder eller skriger": Læs 99 vidnesbyrd om sexisme på jobbet

For nej, det er ikke kun Sofie Linde, der har oplevet det, selvom hun stod dér alene på scenen til et stort tv-show og fortalte ærligt om, hvordan en tidligere ”tv-kanon” til en julefrokost for 12 år siden havde bedt hende om at ”sutte” hans pik, for ellers ”så fucking ødelægger jeg din karriere”.

Vi er mange, som har oplevet sexisme og chikane - i større eller mindre grad – og fælles for alle disse oplevelser er én ting: Det er aldrig okay.

Alle skal kunne tage på arbejde uden at blive udsat for upassende sprogbrug, tilnærmelser, lumre kommentarer fra kollegaer eller direkte magtmisbrug fra chefen. Du skal kunne tage på arbejde uden at være reduceret til en krop, et udseende og et køn.  

ALT.dk sætter i den kommende tid fokus på sexisme og seksuel chikane på arbejdspladsen. Fordi #sexismefindes.

Vores ønske er at fjerne ansvar og skyld fra den, krænkelserne går ud over, og i stedet sætte fokus på konkrete løsninger, der kan gøre arbejdspladserne endnu mere trygge. Og ikke mindst blive klogere på krænkernes adfærd: Hvorfor gør de det? Hvordan kan de stoppes? Og vi har brug for din hjælp!

Send os din personlige oplevelse med sexchikane eller sexisme i bredere forstand på arbejdspladsen. Eller hvis du er en af dem, der har krænket andre.

Fortæl kort, hvad du – mand som kvinde – har oplevet, og send det til tip@alt.dk og skriv 'sexisme’ i emnefeltet. Vi samler alle oplevelserne i en stor artikel med vidnesbyrd på ALT.dk.

Oplevelserne har ingen udløbsdato, og du vælger selv, om du vil være anonym, oplyse dit fornavn eller dit fulde navn. Redaktionen skal dog være bekendt med din fulde identitet. Vi nævner ikke den konkrete arbejdsplads.

Fakta: Sexisme og sexchikane

Sexisme:

Sexisme er fordom eller diskrimination på baggrund af køn. Begrebet blev introduceret i 1960'erne af feministiske forskere som en parallel til begrebet racisme og er især blevet brugt som udtryk for nedvurdering af kvinder.

Sexchikane:

Sexchikane er krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan fx være:

 • Uønskede berøringer
 • Uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem
 •  Sjofle vittigheder og kommentarer
 • Uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner
 • Visning af pornografisk materiale.

Bemærk, at listen ikke er udtømmende. Læs mere her.

Kilder: Arbejdstilsynet og Den Store Danske

Husk, du er aldrig alene

Hvis du har haft upassende seksuelle oplevelser på jobbet, så husk, at du ikke er alene.

Her på ALT.dk kan du blandt andet læse ALT.dk’s livsstilsredaktør, Sara Wilkins, fortælle om, hvordan hun som ung i faget måtte lægge lår til en ældre kollega, der kørte sin hånd op og ned ad det.

Eller læse om Maja Holmelund, der ærligt har fortalt om sine oplevelser med ”hygge”-sexisme på sit første job, hvor hun blev kaldt for ”fisse”, hvor billeder af hende, der spiste en banan, florerede blandt kollegaerne  – og hvor en kvindelig kollega trak på skulderen med henvisning til, at den opførsel ikke skulle tages for seriøst:

”Alt blev gjort med et grin eller et smil. For det var jo bare en joke det hele. Det var for sjov. Alle havde samme holdning som min kvindelige kollega – det er bare sådan, det er. Indirekte sagt - find dig i det,” skriver Maja Holmelund blandt andet.

Også kendte tv-værter, herunder Miriam Zesler, Ditte Okman og Mette Walsted Vestergaard, har bl.a. fortalt om deres oplevelser med sexchikane og sexisme generelt til Berlingske. Og senest har radiovært Iben Maria Zeuthen sluttet sig til koret af kvinder, der fortæller om sexistiske oplevelser på arbejdspladsen.

På sin Instagramprofil skriver Iben Maria Zeuthen, at hun engang modtog en sms fra en chef med ordlyden: ”Jeg drømmer om dig og mig nøgne på en seng med åbne vinduer og hvide lagener”.  

Hun deler sin oplevelse, skriver hun, for at understrege, at Sofie Linde ikke står alene:

”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie. Den handler om mange andre også. Jeg kommer ikke til at sige mere om denne konkrete sag men føler at jeg har et ansvar for at berette.”

Send din oplevelse om sexisme på arbejdet til tip@alt.dk – skriv ’sexisme’ i emnefeltet.

Sexchikane – det siger statistikkerne

Sidste efterår udkom Projekt Sexus, hvor 65.000 danskere deltog i en rekordstor befolkningsundersøgelse om seksualitet.

Her svarede 20 procent af kvinderne – altså hver femte danske kvinde – at hun mindst én gang havde oplevet, at nogen på arbejdspladsen var upassende på en ubehagelig og seksuel måde.

Blandt danske mænd gav 6 procent det samme svar. Her fremhævede forskerne bag undersøgelsen, at andelen blandt homoseksuelle mænd er markant større end blandt heteroseksuelle mænd.
Læs mere her

I marts viste tal fra Europa Parlamentet, at 55 procent af alle kvinder i EU har oplevet sexchikane.
Læs mere her.

Fakta: Derfor samler vi fortællinger om sexisme og sexchikane på arbejdspladsen

På ALT.dk er vores ønske at fjerne ansvar og skyld fra den, krænkelserne går ud over, og i stedet sætte fokus på konkrete løsninger, der kan gøre arbejdspladserne endnu mere trygge. Og ikke mindst blive klogere på krænkernes adfærd: Hvorfor gør de det? Hvordan kan de stoppes?

Vi vil gerne sætte fokus på, at #sexismefindes.

Send din oplevelse om sexisme på arbejdet til tip@alt.dk – skriv ’sexisme’ i emnefeltet

Få overblikket over det store #MeToo-opgør i Danmark i 2020 og 2021

Hvorfor lige nu? Få overblikket her:

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

 • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 100 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
 • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
 • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
 • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
 • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
 • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.
 • Den 25. september skrev mere end 300 kvindelige politikere under på et opråb mod sexisme og krænkende adfærd i dansk politik.
 • Den 26. september blev det offentliggjort, at over 500 læger også har skrevet under på, at sexisme finder sted på danske hospitaler, klinikker og universiteter.
 • Den 2. oktober bringer Politiken 97 vidnesbyrd fra kvindelige musikere og branchepersoner, som står frem og fortæller om sexisme og seksuel chikane i musikverdenen.
 • Den 7. oktober går Morten Østergaard af som politisk leder for De Radikale, da det kommer frem, at det er ham, har der krænket folketingsmedlem Lotte Rod ved at lægge en uønsket hånd på hendes lår for omkring 10 år siden. Den 10. oktober skriver Morten Østergaard ud på Facebook, at flere kvinder har følt sig krænket af ham, og den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen (R) igangsætter en undersøgelse af Morten Østergaard og seksuel chikane i partiet.
 • Den 8. oktober siger 689 forskere fra universitetsverdenen fra over for sexisme og seksuelle krænkelser og fortæller bl.a. om overgreb og trusler i deres branche. 
 • Den 12. oktober siger 664 filmfolk fra over for sexisme og krænkelser i deres branche i en åben erklæring, der bl.a. støtter op om tidligere produktionsassistent Emilie Moth, som 30. september stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om seksuelle krænkelser. 
 • 19. oktober: Frank Jensen fortæller på et pressemøde, at han går af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. Han mister i samme ombæring tre ud af sine fire bestyrelsesposter, hvor den fjerde, Rockwool Fonden, stadigvæk overvejer, om Frank Jensen skal være en del af bestyrelsen. Få hele overblikket her.
 • 27. oktober: 11 initiativtagere har samlet 284 underskrifter fra kvinder i fagbevægelserne, som siger fra over for en sexistisk kultur og krænkelser internt i deres egen branche.
 • 9. november: 1.485 skuespillere, instruktører, producenter, ledere, sangere, musicalperformere, dansere, koreografer, undervisere og elever er i en rapport fra Aarhus Universitet blevet spurgt ind til grænseoverskridende adfærd på deres arbejdsplads. Her svarer hver anden kvinde og næsten hver fjerde mand, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Og at den grænseoverskridende adfærd oftest kommer fra en leder. Det skriver Politiken på baggrund af rapporten.
 • 11. december: Jens Gaarbo stopper på TV2, efter en advokatundersøgelse, der undersøger kulturen på TV 2, har vist, at han handlede forkert og udviste "dårlig dømmekraft", da han var nyhedschef på kanalen fra 1997-2003.
 • 15. december: 54 kvinder og 3 mænd har skrevet 143 vidnesbyrd om sexisme i arkitektbranchen, som politikenbyrum.dk bringer. De har samtidig startet en underskriftindsamling for alle, som enten har oplevet eller været vidne til sexistisk adfærd i arkitektbranchen i Danmark. 
 • 5. januar: Den kendte TV 2-vært Jes Dorph-Petersen er efter indberetninger fra to tidligere kvindelige medarbejdere blevet afskediget. Afskedigelsen skal ses i lyset af den advokatundersøgelse, TV 2 påbegyndte i efteråret, hvor flere kvinder stod frem og fortalte om grænseoverskridende og krænkende adfærd på TV 2.
 • 14. februar: En tidligere sekretær i Socialdemokratiets top står frem hos DR og fortæller, hvordan tidligere minister for by-, bolig- og landdistrikter Carsten Hansen i 2010 under en sommerfest var grænseoverskridende og krænkende overfor hende. "Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand’," fortæller Louise Kwang blandt andet. Sagen endte dengang med, at hun fik en undskyldning, hvis hun skrev under på en tavshedsklausul. Det fortrød hun siden, fordi hun derfor ikke havde nogen at tale med sagen om. Hun fortsatte i jobbet, men gik ned med stress. I dag ønsker Louise Kwang at advare andre om at skrive under på en sådan aftale. Carsten Hansen ønsker ikke at stille op til interview, men svarer i en mail til DR, at aftalen blev indgået med Louise Kwang selv og HK, der repræsenterede hende, og at han ikke finder anledning til at kommentere yderligere.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sofie Linde, Samfund, #MeToo og Sexisme

610x200_woordy_knap2.jpeg