Golden Globes 2018
SPONSORERET indhold

Vi giver dig overblikket: Derfor var Golden Globes så vigtig for ALLE kvinder

Til dette års Golden Globe Awards 2018 iklædte kvinderne sig sort fra top til tå. Det gjorde de for at støtte op om #MeToo og #TimesUp-bevægelsen. Stjernerne havde også stærke taler og budskaber med, og vi giver dig et overblik over nogle af de vigtigste her.

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: Getty Images
08. jan. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Rygterne begyndte allerede at svirre for en måneds tid siden, da flere amerikanske medier, som f.eks. Bustle, hørte nys om, at mange af de store, kvindelige stjerner fra Hollywood ville møde op klædt i sort fra top til tå til dette års Golden Globe Awards 2018, som er nr. 75 i rækken.

Det ville de gøre for at vise sympati overfor alle de kvinder, der har taget bladet fra munden og fortalt om de seksuelle overgreb og afpresninger, der angiveligt har stået på i årevis i den ellers så glamourøse filmbranche i Hollywood. Afsløringer, der endelig så dagens lys, da New York Times bragte en artikel, hvor flere skuespillerinder beskyldte filmproducer Harvey Weinstein for seksuelle tilnærmelser og voldtægt. Sidstnævnte nægter Weinstein sig skyldig i.

Afsløringen startede en lavine af fortællinger fra kvinder i alle brancher, der kunne fortælle lignende historier om seksuelle krænkelser og vold pga. deres køn, faglige position eller hudfarve.

Det blev til den internationale #MeToo-bevægelse, hvor kvinder fra hele verden har delt deres historier om voldtægt og seksuelle krænkelser på de sociale medier siden oktober sidste år.

Og det er en kamp, der ser ud til at fortsætte i 2018, for til årets Golden Globe Awards havde medierne ret:

Sort var den altdominerende farve på den røde løber, hvor Hollywood-stjerne efter Hollywood-stjerne viste deres sympati og respekt for alle de kvinder, der har været udsat for chikane. Her var budskabet, at dagene er talte - #TimesUp - for den tid, hvor kvinder bliver chikaneret eller på anden vis behandlet uretfærdigt pga. deres køn og hudfarve.

Se de vigtigste taler og budskaber fra årets Golden Globe Awards her – samt de smukke, sorte kjoler.

Michelle Williams

Skuespiller Michelle Williams, 37, var tydeligt meget berørt, da hun bevægede sig hen til interviewet med tv-producer Ryan Seacrest på den røde løber. Med sig havde hun nemlig borgerrettighedsaktivist Tarana Burke, som er kvinden bag #MeToo-bevægelsen, som Burke startede for over ti år siden.

Under interviewet spurgte Ryan Seacrest adskillige gange Williams, hvordan det føltes at være nomineret til en Golden Globe, men gang på gang vendte hun tilbage til at tale om #MeToo, hvor hun gav ordet til Tarana Burke. 

LÆS OGSÅ: Mød kvinden, der startede 'Me Too'-kampagnen længe før, hashtagget eksisterede

Foto: Getty Images. Borgerrettighedsaktivist og kvinden bag #MeToo-bevægelsen, Tarana Burke, og skuespiller Michelle Williams.

Nicole Kidman

Prisen for "Bedste skuespillerinde i en mini-serie eller tv-film" gik til Nicoline Kidman for sin rolle i den populære serie "Big Little Lies". Her brugte hun sin takketaletid på at give et skuldreklap til sine medskuespillere Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoe Kravitz og Shailene Woodley. Hun takkede også sin mor, Janelle Kidman, der har kæmpet for kvinders rettigheder hele sit liv og udtrykte taknemmelighed for, at den moral var blevet videreført til hende selv og søsteren Antonia Kidma

Foto: Getty Images. "Big Little Lies" skuespillerne, alle i sort: Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Laura Dern og Shailene Woodley.

Laura Dern

Big Little Lies-skuespilleren Laura Dern havde taget Mónica Ramírez med til arrangementet. Ramírez er kvinden, der utrætteligt kæmper for at fjerne seksuel vold blandt kvindelige landmænd. Her fortalte Dern samtidig, at det er utroligt vigtigt, at vi lærer vores børn, at de skal snakke om de uretfærdige ting, der sker i verden. Og at hun stod bag hver enkelt kvinde, der har været stærk nok til at fortælle sin historie i #MeToo-bevægelsen.

 

Natalie Portman

En af priserne, der skulle gives til årets Golden Globe Awards, var prisen for "Bedste Instruktør", og den blev overrakt af skuespiller Nathalie Portman og filminstruktør Ron Howard. Men det var Portman, der stjal showet, da hun, før præsentationen af de nominerede, indirekte kritiserede, at der i år ikke blev hyldet nogen kvindelige instruktører i kategorien, ved at sige: "... og her er alle de mandlige nominerede."

Natalie Portman sagde det uden at fortrække en mine, og salen jublede.

Den smukke skuespiller, Eva Longoria, bedst kendt for sin rolle som Gabrielle Solies i Desperate Housewives, leverede et fantastisk stærkt citat, da intervieweren på den røde løber kommenterede, at aktivismen under Golden Globes var et spændende øjeblik. Hertil svarede Longoria:

"Det er ikke et øjeblik, det er en bevægelse, så i aften er kun en lille del af det," skriver nyhedssitet Bustle .

Foto: Getty Images. Eva Longoria til Golden Globe Award 2018. Hun har netop offentliggjort, at hun venter sit første barn med sin mand José Bastón.

Meryl Streep

Meryl Streep er flere gange under #MeToo-kampagnen blevet kritiseret for at have forholdt sig i stilhed. Mange forventede nemlig, at Streep ville udtale sig, fordi hun til Golden Globes i 2012 kaldte Harvey Weinstein for "Gud".

Men til Golden Globes i år lod Streep sin stemme blive hørt, da hun sagde: "Det er overalt... Det vil vi fikse, vi føler os opildnet til at stå sammen på en sort, tyk linje, der adskiller dengang fra nu."

Foto: Getty Images. Skuespiller Meryl Streep sammen med aktivist Ai-jen Poo, som hun havde inviteret med på den røde løber. Aj-jen Poo er direktør for "National Domestic Workers Alliance".

Emma Watson

Det er alment kendt, at Emma Watson er feminist, og at hun aldrig tøver med at dele sine synspunkter i debatten herom. Derfor var det ingen overraskelse, at Watson havde et par ting at sige til Golden Globes om #MeToo:

"Hvis vi skal ende vold mod kvinder og piger, er vi nødt til at skabe en stor forandring i vores sociale normer".

Men det var primært Watsons date på aftenen, Marai Larasi, der delte vise ord. Larasi har dedikeret sit liv til kampen mod vold på kvinder af farve og minoriteter samt kvindelige flygtninge hos feministorganisationen Imkann. Hun er også medformand ved "End Violence Against Women"-organisationen og havde blandt andet følgende at sige på den røde løber:

"Der er en væg af stilhed, når det kommer til vold mod kvinder og piger. Hver gang folk snakker om det, skaber det en sprække i den væg".

Foto: Getty Images. Marai Larasi og Emma Watson til Golden Globes 2018.

Debra Messing

En af de særligt seje kvinder til dette års Golden Globe var "Will og Grace"-stjernen Debra Messing. I et interview på den røde løber med den gigantiske tv-kanal E! fortalte hun reporteren, at hun var dybt chokeret over at høre, at netop E! ikke betaler deres kvindelige værter lige så meget som mændene.

Det kom ovenpå nyheden om, at tv-værten Catt Sadler havde sagt sit job op hos E!, da hun fandt ud af, at hun ikke blev tildelt lige så meget i løn som sin mandelige kollega og medvært.

Messing slutter af med at sige, at hun savner Catt Sadler, og at kvinder er lige så værdifulde som mænd.

Oprah Winfrey

Det mest opsigtsvækkende øjeblik til Golden Globes 2018 var uden tvivl Oprah Winfreys tale, da hun blev overrakt "Cecil B. DeMille"-prisen, som gives til en skuespiller for at hylde deres livslange præstationer. Det er en tale, der spås til at gå over i historiebøgerne.

Her fortalte Oprah, at hun er den første sorte kvinde til at modtage netop denne pris, hvilket er vigtigt for unge kvinder at se, så de ved, at det er opnåeligt, og at tiderne har ændret sig.

I alt for lang tid er kvinder ikke blevet taget seriøst, når de har fortalt om seksuelle krænkelser eller vold, men den tid er ovre nu, fortalte Oprah.

Hun ville gerne gøre klart, at der er nye, lysere tider i sigte, og at dagene er talte - #TimesUp - for den tid, hvor kvinder ikke bliver behandlet på lige fod med mænd, og at målet er, at vi aldrig skal høre nogen sige "MeToo" igen.

Skal du lytte til eller læse én ting i dag, så lad det være Oprah Winfreys tale. Du kan se den i videoen herunder, eller læse ALT.dk's fulde oversættelse af hele talen her.

Der var mange andre kvinder, der også gjorde indtryk og talte på vegne af #MeToo-bevægelsen under Golden Globe Awards 2018. Det var en aften fyldt med stærke citater og budskaber. Se flere billeder af de fremmødte stjerner sammen med de aktivister, de havde inviteret med – alle klædt i farven sort.

Foto: Getty Images. Skuespiller Emma Stone sammen med Billie Jean King, der er tidligere tennisspiller, og som i dag kæmper for social retfærdighed og kvinders rettigheder i sport.

 

Getty Images. Skuespiller Susan Sarandon havde taget journalist og aktivist, Rosa Clemente, med, der er kendt for sin ærlige politiske og kulturelle stemme.

 

Foto: Getty Images. Skuespiller Shailene Woodley gik på den røde løber med aktivist Calina Lawrence.

 

Foto: Getty Images. Skuespiller og komiker Amy Poehler delte den røde løber til Golden Globes 2018 med den indiskamerikanske forfatter og aktivist Saru Jayaraman.

Anbefalet til dig