Ingelise Dronningen

Foto: Søren Jansby Selvom Dronningens fødselsdag er aflyst i år pga. COVID-19, finder Ingelise stadig flagene frem den 16. april.

Ingelises store hyldest: "Jeg flager altid for Dronningen"

Der er tradition for, at danskerne samles og hylder dronning Margrethe, når hun har fødselsdag eller fejrer andre mærkedage. Ingelise Bang Kjær er med hver eneste gang, og det har hun været i 25 år.

Ingelise Bang Kjær glemmer aldrig første gang, hun var inde på Amalienborg Slotsplads for at vinke til dronning Margrethe på hendes fødselsdag.

– Det var i 1995. Året før havde jeg mistet min mor og følte et stort tomrum. Så jeg tænkte, at jeg kunne læne mig lidt op ad kongefamilien, siger Ingelise, der hvert år siden har vinket til Dronningen den 16. april.

Hun er i dag 55 år og bor med sin datter og sin kæreste i en lejlighed i Frederikssund, hvor der står og hænger flere kongekroner fremme. At kongefamilien betyder meget for Ingelise ses også på hendes håndled, hvor hun har fået tatoveret en krone.

– Jeg er stolt af vores Dronning og hendes familie. Jeg synes, de gør deres arbejde godt, siger Ingelise.

LÆS OGSÅ: Rap i den royale replik: Se 17 skønne citater fra dronning Margrethe

Også i hendes opvækst spillede de kongelige en rolle. Hendes far klippede altid artikler om kongefamilien ud, som han samlede og viste til Ingelise og hendes fire søskende, så de også kunne følge lidt med.

De var dog aldrig inde at vinke til de kongelige, og da forældrene blev skilt, og Ingelise flyttede væk fra faren, gled kongefamilien i baggrunden – indtil hun efter sin mors død besluttede, at hun ville ind og vinke til Dronningen på hendes 55-års fødselsdag.

Ingelise22.jpg
Ingelise synes, det er sjovt at tage en lille kongekrone på, når hun er inde på Amalienborg Slotsplads.

Stor glæde

Ingelise lægger ikke skjul på, at hun var nervøs, da hun tog afsted med dannebrogsflag i tasken. Hun vidste jo ikke, hvordan det foregik på Amalienborg Slotsplads.

– Men det var en fest at være derinde. Det var både børn og gamle… alle generationer var med. Folk var glade, og man talte sammen på kryds og tværs. Nogle havde champagne med. Jeg blev budt et glas af nogle fremmede, siger Ingelise.

Hun stod helt henne ved balkonen, da først Dronningen, så Prinsgemalen og kronprins Frederik og prins Joachim kom ud.

– Det var bare sådan en stor glæde at stå der helt tæt på. Det har det været hver eneste gang i alle de år, jeg har været med, siger Ingelise, der straks besluttede at gøre det til en tradition at vinke til Dronningen på hendes fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Sådan lever du en dag som H. M. Dronning Margrethe den 2.

Med til traditionen hører, at Ingelise køber en gave til sig selv som minde om dagen. Som regel er gaven et smykke, men nogle fine kroner, hun har hængende i en uro i køkkenet, er også købt, når Ingelise har været i København for at vinke til Dronningen eller andre fra den kongelige familie.

Året efter tog hendes daværende mand med til Amalienborg på Dronningens fødselsdag, og da datteren Kamilla på nu 23 år, kom til verden, kom hun også med.

– Kamilla lå i barnevogn, da hun i januar 1997 var med i København for at fejre Dronningens 25-års regeringsjubilæum, siger Ingelise.

Ingelise3.jpg
På uroen har Ingelise både hængt kroner, hun har købt, når hun har været i København for at vinke til Dronningen og hjerter, hun har fået af sin datter til mors dag.

Da kronprinsparret blev gift i Vor Frue kirke i 2004, var Ingelise og hendes lille familie også med. Det var så stor en begivenhed for Ingelise, at hun mødte op fem en halv time før, brudeparret skulle komme forbi.

– Vi stod helt tæt på, da de kom kørende i åben karet. Kamilla sad på skulderen af sin far og vinkede så ivrigt med to flag, at det ene knækkede, lige da brudeparret kom forbi. Bagefter gik vi ned på Langelinie, vi var ude at spise og ude at købe en pæn gave til mig. Det var en heldagstur og en stor oplevelse, siger hun.En stor oplevelse var det også for Ingelise, da hun i forbindelse med Dronningens 75-års fødselsdag gennem TV  2 Lorry deltog i en konkurrence om at fejre hende i Musikhuset i Aarhus – og vandt en plads ved arrangementet.

På den røde løber

Hun og hendes eksmand måtte ud at leje smoking og gallakjole, og så blev de og andre vindere ellers kørt i bus til arrangementet, hvor de sammen med kongefamilien og alle de øvrige gæster blev budt på middag og underholdning.

– Jeg har aldrig været i gallakjole før, man føler sig virkelig fin. Hele vejen ind til Musikhuset gik vi på den røde løber, det var også helt specielt. Og så fik vi en god siddeplads på balkonen inde midt i det hele. Længere fremme sad Dronningen med sin familie, siger Ingelise.

I pausen stod hun oppe på første sal sammen med de andre vindere og nød et glas af prins Henriks vin. Herfra kunne hun følge den kongelige familie, der hyggede sig med deres kære, og de mange kendte gæster, der også deltog i arrangementet.

– Jeg kunne se direkte ned på grevinde Alexandra, som hilste på mig med et vink. Det var en rigtig god dag, siger Ingelise.

Hvad hun ikke havde tænkt på var, at der på tv blev vist billeder af hende fra den røde løber.

– Så efterfølgende blev jeg ringet op af familiemedlemmer, der havde set mig. Det var lidt specielt, siger Ingelise.

dronningen.jpg

 I anledning af Dronning Margrethes II’s 79 års fødselsdag, som blev afholdt på Marselisborg Slot i Århus, var 1000vis af mennesker mødt op for at fejre og synge fødselsdagssang. Også Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary med børn var med. Foto: Klaus Dreyer/Ritzau Scanpix.

Specielt var det også for Ingelise, da dronningen fyldte 79 år og valgte at fejre dagen på Marselisborg. Det var hun ærgerlig over, for så kunne hun jo ikke være med – eller det troede hun ikke, at hun kunne. For da hendes kæreste fortalte, at han havde taget nogle fridage og foreslog, at de tog på påskebesøg i Jylland, kunne hun pludselig godt komme på Marselisborg og vinke tillykke til Dronningen.

– Det var en helt anden oplevelse. På Amalienborg står kongefamilien på en balkon og kigger ned til os. Her stod de lige over for os, og det var skønt at se, at børnebørnene kunne løbe ned til os og tage imod blomster til deres farmor, siger Ingelise.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe: "Man skal ikke bruge Dannebrog til hvad som helst"

I år fylder dronning Margrethe som bekendt 80 år. Ingelise havde naturligvis tænkt sig at tage ind og vinke, når hun efter de oprindelige planer præcis klokken 12 skulle træde ud på balkonen på Christian IXs palæ på Amalienborg.

Det har COVID-19 imidlertid sat en stopper for. Men glemt bliver Dronningen ikke.

– I stedet vil jeg feje dagen med at spise lidt lækkert mad sammen med min kæreste, og så vil jeg sende Dronningen en varm tanke, siger Ingelise. 

Ingelise2.jpg

Sådan en tatovering har kun en ægte Dronninge-fan.

Se, hvad vi ellers skriver om: Dronning Margrethe, Livsstil, Fødselsdag og Kendte