#flerekvinderpåwiki
SPONSORERET indhold

Hver gang én kvinde bliver beskrevet på Wikipedia, er der fire historier om mænd

Hele 83 procent af Wikipedias biografier er om mænd – ALT.dk vil i samarbejde med Wikipedia nu give flere kvinder en stemme på den danske del af verdens største online leksikon.

Af: Mette Klingsey
05. feb. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Det står sløjt til med kvindernes historier på Wikipedia.

En gennemgang af biografier på den danske del af det store online leksikon, som ALT.dk har taget initiativ til, viser, at hele 83 procent af de godt 70.000 artikler er om mænd.

For hver gang én kvinde bliver beskrevet, er der altså fire historier om mænd.

Ubalancen har ført til, at ALT.dk sammen med Wikipedia nu iværksætter en kampagne, fortæller indholdsansvarlig på ALT.dk, Marianne Gram:

– Tallene dokumenterer en ubalance, som ingen kan være tilfredse med – hverken brugerne af Wikipedia eller de kvinder, hvis historier ikke er fortalt. Wikipedias styrke er, at alle kan bidrage, så det opfordrer vi til, at man gør, hvis man kender til en kvinde, der har opnået noget, eller som har en særlig interessant og unik historie, siger hun og understreger, at opfordringen kan gives videre på sociale medier under hashtagget #flerekvinderpåwiki.

LÆS OGSÅ: Kom til tasterne, kvinde: Sådan opretter du nye personer i Wikipedia

Skriv om en kvinde

Også hos Wikipedia er man opsat på, at flere kvinder skal gives en stemme, fortæller Finn Årup Nielsen, formand for Wikipedias danske støtteforening, Wikimedia:

– Det er selvsagt vigtigt for os, at kvinderne også er stærkt repræsenteret, og det håber vi, at vi sammen med ALT.dk kan bidrage til, siger han og peger på, at mændenes overrepræsentation er global og til dels afspejler samfundets magtstrukturer – også historisk set:

– For hvis du skal skrive om kongerækken i Danmark, vil der være flere Wikipedia-artikler om danske konger end om danske dronninger, fordi der simpelthen var flere konger. Vi ser dog heldigvis en stigning i antallet af Wikipedia-artikler om kvinder, som er vigtigt for os som verdens største online leksikon, siger Finn Årup Nielsen.

LÆS OGSÅ: KVINFO: Det kræver en indsats, hvis kvinder skal være synlige på Wikipedia

Mændene bidrager

Hos Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, er bestyrelsesleder Camilla Hersom også begejstret for kampagnen.

Hun peger på, at al viden viser, at beslutninger bliver bedre og gavner flere, hvis begge køn er repræsenteret:

– Wikipedia er jo et opslagsværk, et moderne leksikon, hvor man finder viden om personer, man måske skal kontakte eller udpege til noget. Her er det vigtigt at have en nogenlunde lige repræsentation af begge køn, siger hun.

Statistikken viser dog også, at der er plads til, at kvinderne selv kommer til tasterne. De seneste opgørelser fra Wikimedia Foundation fra 2018 peger nemlig på, at 9 ud af 10 bidragsydere på Wikipedia er mænd.

Du kan selv bidrage med biografier på verdens største online leksikon ved at følge vejledningen her.

Anbefalet til dig