Ghita Nørby

Foto: Bo Nymann Det er ikke første gang, at Ghita Nørby skælder journalister ud. I 2019 gik det udover radiovært Iben Maria Zeuthen.

Ghita Nørby bryder tavsheden: ”Jeg bliver sgu ked af det”

Ghita Nørby har været i vælten, efter hun skældte tv-vært Simi Jan ud på åben skærm. Nu fortæller den 86-årige skuespiller, hvorfor hun kaldte værtens spørgsmål for "idiotiske" og "dumme" i det nye afsnit af Fedeabes Aktuelle Forklaringer med Anders Lund Madsen.

Ghita Nørby er ked af den måde, interviewet gik med krigskorrespondent og vært på Go’ Aften Live Simi Jan i mandagens udgave af TV2-programmet.

Det fortæller hun nu i podcasten Fedeabes Aktuelle Forklaringer med Anders Lund Madsen som vært.

”Jeg bliver ked af, at jeg ikke kan styre... hvorfor skulle jeg dog råbe op. Det er jo idiotisk, det kan jeg jo godt se. Hvorfor skulle jeg dog det? Hold nu din kæft, Ghita. Så lad være… lad være… jeg bliver sgu ked af det, Anders,” siger den 86-årige skuespiller i podcasten.

I et 25-minutter langt telefoninterview forklarer Ghita Nørby, hvordan hun oplevede interviewet, der siden er gået viralt og har delt vandene i hele medie-Danmark. Mange med forargelse, og hvor flere medier har kaldt den ellers folkekære skuespiller alt fra ”fars taktløse tante” og ”eddikeond” til ”en af de værste” og ”uforskammet og pinagtig”.

Herfra går det galt

I mandagens udgave af Go’ Aften Live var Ghita Nørby inviteret ind i programmet for at fortælle om sin opvækst i Nyhavn, og til en start gik det fint.

Her mødtes Nørby og Simi Jan først i Nyhavn, og siden tog de plads i klapstole ude foran Det Kongelige Teater, hvor skuespilleren har optrådt en stor del af sit liv, og hvor hun som barn kom med sin far, der arbejdede på teatret.

Men herfra gik interviewet galt.

For da Simi Jan spurgte ind til skuespillerens minder på teatret og sidenhen hendes forhold til døden, kaldte Nørby hendes spørgsmål for ”idiotiske”, ”underlige”, ”dumme” og ”uforståelige”, og hun ønskede ikke at besvare dem.

Se klippet herunder med Ghita Nørby og Simi Jan:

Mit liv er ikke bare ”minder”

Forklaringen fra hovedpersonen selv lyder, at hun dels blev provokeret af Simi Jans spørgsmål, da de reducerede hendes lange karriere og liv til ”minder”.

Og dels var hun ikke forberedt på at skulle tale om den slags store og dybe emner som døden midt på Kongens Nytorv foran ”kørende ambulancer” og ”hundeluftere.”

”Når hun bruger ordet ”minder” om mit 60-70-årige arbejde på Det Kongelige Teater og også andre steder, så er det altså ikke minder. Så er det livet. Det er det, jeg kommer til at reflektere over, når hun siger ”minder”,” siger Ghita Nørby til Anders Lund Madsen.

Hun hører ikke, hvad jeg siger

Desuden påpeger den 86-årige skuespiller også, at en del af forklaringen på hendes reaktion måske skyldes, at hun altid afviser at tale et interview igennem på forhånd, som man ellers ofte bliver tilbudt. Så går impulsiviteten nemlig tabt, mener hun.

Derfor var hun ikke forberedt på spørgsmål af den karakter.

”Det skulle ikke være andet end et yndigt lys, og jeg har boet der (Nyhavn, red.) hele mit liv. Så kommer nyhederne, og så sidder vi foran Det Kongelige Teater, men jeg sidder jo ikke på Krinsen og taler om livets mening. Det gør jeg altså ikke,” lyder det fra Ghita Nørby.

I det hele taget følte hun ikke, at Simi Jan, som hun ellers respekterer for sit arbejde som journalist, lyttede til, hvad hun sagde. For med en producer i ørerne, var det tydeligt for skuespilleren, at tv-værtens fokus var et andet sted, forklarer hun.

”Hun har en producer i øret, så hun kan ikke høre, hvad jeg siger. Det gør, at når jeg så svarer på hendes spørgsmål, så ved jeg, fordi jeg er professionel indenfor de her grene, og fordi jeg kan se det på hendes øjne, at hun lytter til sin øresnegl og derfor ikke hører, hvad jeg siger,” siger Nørby og fortsætter:

”Det er forflygtigende for en hvilken som helst… hvad skal du forholde dig til?”

Handler om situationsfornemmelse

I podcasten indrømmer Ghita Nørby dog, at hun ikke skulle have ageret, som hun gjorde, og i stedet have besvaret spørgsmålene, men hun lod sit temperament løbe af med sig, forklarer hun i podcasten.

”Og inderst inde bliver jeg så ked af det, og det er ud fra den utrolige ked af det-hed, at jeg kommer til at reagere, som jeg gør. Det er det, der kommer til at narre mig selv. Jeg bliver ked af, at en journalist tror, at mit liv er minder. Jo, det er det også, men så sidder vi et andet sted og har en helt anden samtale om både livet og døden.”

I det hele taget handler det om at blive forstået og taget alvorligt, siger hun.

”Det handler jo om situationsfornemmelse. Vi sidder midt på Krinsen, hvor ambulancerne kører, og coronaen er der, og så skal man pludselig til at snakke om sit livs eventuelle dyrebareste perioder. Det har jeg da for meget respekt for det til… Jeg kan da ikke bare sidde og sige noget sludder dér. Det kan jeg da ikke. Og så er det, jeg siger, at det vil jeg ikke svare på det, og så går folk amok. Det forstår jeg ikke,” reflekterer hun i podcasten og siger slutteligt, at hun fra nu af vil sige nej til at medvirke i den slags interviews, men at hun nok "glemmer" det på et tidspunkt og kommer til at gøre det igen.

Lyt til hele afsnittet med Ghita Nørby i denne uges afsnit af Fedeabes Aktuelle Forklaringer.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte og Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg