Californien
SPONSORERET indhold

Guide til det cool Californien

L.A. er mere end vidunderlig ikonisk filmby og fede strande. Den er glamourøs, inspirerende og lidt svær at få hold på. Området er forgyldt med kontraster og perfekt at kombinere med et lille road trip længere ned i det endnu mere easy-going sydlige Californien med byer som San Diego og La Jolla.

Af: Karin Gråbæk Foto: Karin Gråbæk og Getty Images
10. jun. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Det kan faktisk være en lille smule skræmmende at tage til L.A. Bare forestillingen om at spankulere hen over en af de mange strande omkring Los Angeles fremkalder skrækscenarier om et hav af perfekte kroppe, der flasher sexet, glitrende bademode a la Studio 54. Jeg har bleg krop og en forvasket sag af en sort badedragt.

Men selvfølgelig bor der ikke kun perfekte mennesker og first movers for den grønne trend på de kanter. Eller Hollywoodstjerner og wannabe-skuespillere for den sags skyld.

Los Angeles lokker netop med et fascinerende broget miks af typer, Stillehavets beroligende larm, spraglede nabolag, glamourøse områder, hvor alt, inklusive kropsdele, er nyt. For ikke at tale om oldschool Hollywood-stemning på legendariske steder som art deco-hotellet Chateau Marmont.

I L.A. kan man smage den nyeste grønne juice, opleve ekspressiv kunst, cruise ned langs kysten på Pacific Highway eller køre en tur mellem dyre villaer i bjergene og føle sig som sangeren Lana del Rey i en groovy musikvideo. Det er nemt at lade sig rive med af den særlige vibe og livsstil, der opstår, når der altid er godt vejr og en god grund til at tage surfbrættet under armen.

Efter fire-fem dage i L.A.-området er det dog passende med en pause. Så spænd sikkerhedsselen, og kør sydpå, hvor livsnyder-stilen bliver endnu mere udtalt.

En seng i L.A. 
Airbnb er et supergodt bud, hvis man for alvor vil opleve, hvordan de lokale naboer popper ud af deres hjem med surfbrætter og yogamåtter under armen. Men hvis man drømmer om at bo som Charlie Sheen i tv-serien "Two and a Half Men" på stranden i den mondæne Malibu-bydel, er den private airbnb-løsning lige så dyr som de lækreste hoteller. Hotel Palomar i Beverly Hills har god loungestemning, fri cocktail hour om eftermiddagen, lille pool, gratis cykler og er et godt udgangspunkt for at komme rundt til de forskellige dele af byen.
Airbnb.com
Hotelpalomar-beverlyhills.com

Bo som de lokale med Airbnb.

LÆS OGSÅ: Se den ultimative guide til Barcelonas bedste kvarterer

Udforsk kontraster og bydele
Los Angeles består af en masse små bydele, alle spredt over et stort areal. Derfor kræver det en bil for at få fuld glæde af byen. Dyk ned i de forskellige bydele for virkelig at forstå byen, der hele tiden sætter prioriteringsevnen på prøve. Besøg økologiske markeder, hør indie-musik og se på cool kunst i hipsterkvarteret Silver Lake. Prøv en gratis meditationstime på The Springs, som også har en rigtig fin cafe i Downtons Art District. Besøg Gwyneth Paltrows yndlingsstrandcafe Paradise Cove Beach Café i glamourøse Malibu. Eller hvad med et par timer i Santa Monica for at shoppe i Anthropologie, Apple, Urban Outfitters og alle de andre kæder, der ligger i gaderne bag Santa Monica Pier? Se om, du kan spotte nogle, der ikke har fået fikset lidt hist og pist. Glem designertasker, her går man helst med en yogamåtte under armen. Selve molen med karussel og andre forlystelser er overrendt og meget turistet. Hvis shopping er på radaren, er det populære udendørs The Grove Shopping Center i West Hollywood et andet godt bud.
Paradisecovemalibu.com/beachcafe
Thespringsla.com
Thegrovela.com

 

På Venice Beach møder du både løbehold, ­yogier og surfer dudes.

Hippiestranden Venice Beach
...er strandlivets svar på et fastelavnsris. Indtrykkene stikker i alle retninger. Stranden i sig selv er bred og lækker, og der er fantastiske surf-forhold. Klientellet på stranden rækker lige fra familier i alle størrelser til surfere og smækre kvinder i turkis bikini, der står på hænder og i andre yogastillinger i vandkanten. Under de tårnhøje palmer finder man også det berømte Muscle Beach, et udendørsfitness-center. Her trænede Arnold Schwarzenegger i sine bodybuilder-velmagtsdage. Den legendariske promenade er en oplevelse værd i små doser. Kunstnerånden er efterhånden overdøvet af en opvisning i dårlig stil, glinsende bare overkroppe, sabelslugere, kunstnere med svingende talenter, der vælter ud og ind mellem folk på skateboards og andre typer hjul. Boderne faldbyder tingeltangel og mad, der på ingen måde har noget tilfælles med den grønne mad og supersunde juice på områdets kendte, veganske Café Gratitude, som også findes et par andre steder i L.A. og har en filial i San Diego.
Cafegratitude.com

LÆS OGSÅ: De bedste hotspots i London

Det kunstneriske stop
Ideen om en lang mustsee-liste, når man rejser, giver nemt unødig stress. Men The Getty Center er en oplevelse, man skal unde sig selv. Kom tidligt om morgenen, hvor man kan gå rundt næsten alene mellem de smukke, hvide bygninger. Den permanente udstilling rummer store mesterværker af bl.a. europæiske malere som Monet og Van Gogh, men her er også spændende fotoudstillinger. Og helt ærligt kan langt den største del af besøget sagtens gå med at beundre Richard Meiers arkitektoniske mesterstykke, den fine have og udsigten over byen og bjerget, hvor villaer ligger misundelsesværdigt spredt.
Getty.edu

Få dit kunstfix på The Getty Center, der udstiller værker af nogle af Europas største malere.

En cool gade
Søg et par gader væk fra kysten ved Venice Beach. Her ligger arkitekttegnede huse side om side med afskallede, charmerende træhuse – og en af de mest cool gader er uden tvivl Abbot Kinney Boulevard. En oase med de lækreste butikker med mode (ja, selvfølgelig også skandinavisk design i en butik, der ganske enkelt hedder Huset), design og vintageinspirerede cykler og barer, hvor kaffen langsomt drypper ned gennem filtre, og cafeer med surferudstyret parkeret ude foran, masser af klipklappere, flagrende kjoler og tjekkede hunde. Smagen af grove pandekager med ni forskellige korn og gryn indtaget i Gjelinas lokale med råt træ og industrielt look, fryder ganen længe. Men det er billigere og hyggeligt på en helt anden måde at besøge søster-cafeen ved siden af, hvor man spiser grød med kerner sammen med lokale på vaklende træstole. Tom's er både skobutik og smart kaffebar. På opslagstavlen hænger opslag om gratis yoga og lokale events. Kreation har en opskrift på powershots og juicer, der gør noget godt for stort set alt, hvad du kan ønske dig. Nogle af de skarpe ingefærshots kommer sågar i sprøjter lige til at skyde ind i munden. Tortoise General Store er en japansk butik og et eldorado for folk med hang til den perfekte køkkenkniv, fin keramik og praktiske sager uden overflødige dikkedarer. Hos Blue Bottle Coffee står kaffefans gerne og venter mange minutter på den perfekte filterkaffe.
Gjelina.com, Toms.com,
Kreationjuice.com, Tortoiselife.com,
Bluebottlecoffee.com

Spis sunde pandekager lavet på gryn og ni forskellige kornsorter på Gjelina.

Spis på gaden
Den store trend med street food-markeder, som også har indtaget København, har naturligvis været på radaren i L.A. længe. De såkaldte food trucks dukker op mange steder som kulørte rullende restauranter med navne som Deli Doctor og Bollywood Bites. Kogi BBQ Truck serverer en fusion af koreansk-mexicansk, og man kan få cookies, kaffe, grillede franske sandwich og økologiske hotdogs.
Roaminghunger.com/la

LÆS OGSÅ: Her skal du spise i New York

Lokale Long Beach
Kun 20 minutter syd for L.A. ligger den lokale "hemmelighed" og det helt laid back-område Long Beach. Stranden er bred, bølgerne store, og her er ikke nær så mange mennesker som tættere på L.A. Her kan man også stå på paddleboards eller sejle i kajak ind i Alamitos Bay og udforske små kanaler, hvor der ligger spændende huse.
Snup en stille pause i den mest vidunderlige meditationshave i new age-guruen Deepak Chopras center The Chopra Center i byen Carlsbad. Fans af hele den holistiske livsstil kan også med fordel stoppe i en anden lille hyggelig by ved havet, Enchinitas, der er fyldt med små, økologiske cafeer, sjove butikker med tøj og frisørsalon og naturligvis yogastudier.
Kayakrentals.net
Chopra.com

Oldschool Hollywood-stemning
En tur på The Walk of Fame for at spotte berømte navne på stjernerne på fortovene er nogenlunde lige så opreklameret som det krakelerede Hollywood-skilt i bjergene. Men det skal næsten ses og prøves bare én gang.
Ligesom man næsten er nødt til at gå eller køre en tur op ad Rodeo Drive og blive forundret over, at luksusshopping stadigvæk foregår i den prangende stil, som da Pretty Woman spankulerede rundt mellem de snobbede mærke-varebutikker.
For at blive i tv-og filmuniverset og Beverly Hills, er det sjovt at spise på The Cheesecake Factory, som tv-serien The Big Bang Theory har været med til at gøre berømt. Lad dig ikke narre af navnet. Menuen har alt fra traditionelle burgere, bjerge af pommes frites, pastaretter til mere sunde alternativer fra menuen "Skinnyliciuous". Og naturligvis cheesecake. På 364 North Beverly Drive i Beverly Hills ligger den oprindelige restaurant, som åbnede i 1978.
Walkoffame.com
Thecheesecakefactory.com

Filmen "Pretty Woman" gjorde Rodeo Drive verdenskendt. Her finder du byens mest eksklusive forretninger.

San Diego og omegn
Livet og tempoet omkring San Diego er styret af solen og surferbølgerne, og det er skønt at holde rigtig badeferie her. Selve San Diego har nogle meget fine kvarterer, som det gamle Gaslight Quarter, hvor gadebilledet er præget af fine gadelamper. Little Italy vrimler med gode spisesteder og cafeer, og med Mexico lige rundt om hjørnet får man også rigtig god mexicansk mad i byen. Prøv f.eks. Isabels Cantina, som både har mexicansk med et moderne, sundt tvist og oldschool favoritter. Og så er San Diego en kæmpe ølby. Så prøv en lokal tår, eller snup en guidet tur til byens bedste udvalg af øl.
Lidt nord for San Diego tilbyder Mission Bay en unik kombination af de vilde bølger på stranden og det mere stille vand i bugten. Flere bureauer lejer fine træhuse ud. Men hvis man vil have den nemme all-in-one-løsning, får man meget for pengene på Catamaran Resort and Spa. Især et rigtig godt bud, hvis man har børn. Her er swimmingpool, eksotisk palmestemning, cafe og resort med udsigt til bugten, spa og fitnesscenter, film i det fri om aftenen, gratis yoga hver morgen i vandkanten og udlejning af kajakker, paddleboards og andet legetøj til vandet. Stranden ligger lige på den anden side af vejen, og området har masser af feriebutikker med badetøj. Prøv Better Buzz Coffee, et sjovt koncept med rå bikerstil, super kaffe og lækker morgenmad såsom acai-grød
Isabelscantinasd.com, Drinkupsandiego.com, Betterbuzzcoffee.com, Catamaranresort.com

Lej et træhus lige ved stranden i idylliske ­Mission Bay, San Diego.

La Jolla – San Diegos smukke lillesøster
Knap 20 minutter nord for San Diego ligger den lidt mondæne og helt utrolig smukke og naturskønne by La Jolla, som topper mange favoritlister. Blandt andet på grund af det imponerende naturreservat The Torrey Pines, som strækker sig vildt og uberørt mellem San Diego og La Jolla. Kyststrækningen La Jolla Shores er fyldt med dramatiske klipper, hvor søløver slænger sig, og små laguner, hvor man kan bade og svømme ind mellem klipper. Selve byen er hyggelig og perfekt til en halv dags shopping blandt andet i yoga- og sportskæden Lululemon. Hovedgaden byder også på en fin boghandel og en række specialbutikker, og man kan spise morgenmad med hele udtrækket på Cody's med udsigt til vandet. Overnat på Hotel La Jolla, en del af Kimpton-kæden, der faktisk har hele tre hoteller i San Diego. Hotellet udmærker sig med fed loungestemning ved poolen, gratis drinks om eftermiddagen, smuk udsigt over vandet, yogamåtter på værelset og funky morgenkåber i dyreprint. Et lille minus er, at man skal gå lidt for at komme til kysten. Men det opvejes af alt det andet og en overkommelig pris. Hold lidt styr på udgifterne og hent takeaway i La Jollas Wholefoods, som er en af San Diegos meget bugnende og velassorterede, og primært økologiske, supermarkeder.
Hotellajolla.com, Codyslj.com
Wholefoodsmarket.com, Lululemon.com
Torreypine.org

LÆS OGSÅ: Tokyo: Det mest fantastiske rejsemål, du kan sætte dig

LÆS OGSÅ: Bjergtagende Reykjavik

LÆS OGSÅ: Hold ferie som baronesser og grevinder i England