Kvinder betaler regninger
SPONSORERET indhold

Hvad er inflation, og hvordan påvirker det økonomien?

Hvad betyder inflation, og hvilken indvirken har inflation på økonomien? Cheføkonom hos Sydbank Søren Kristensen gør dig klogere på inflation her.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Getty Images
10. maj. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Har du også undret dig over, hvad inflation egentlig er, og hvilken betydning inflation har for dig og din økonomi?

Vi har snakket med cheføkonom hos Sydbank Søren Kristensen, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik.

Læs med her, og bliv klogere på inflation.

Hvad er inflation?

Inflation er, når vi ser en generel stigning i priserne over en længere periode, forklarer Søren Kristensen.

"I Danmark måler vi inflation ved at kigge på en kurv af varer og andre ydelser, der svarer til det, som den normale, danske forbruger i gennemsnit bruger sine penge på i løbet af en måned. Dette inkluderer eksempelvis fødevare samt betaling til bil og bolig. Vi kigger så på den samme kurv med varer og ydelser hver måned og ser, hvorvidt prisen på den samlede kurv har ændret sig. Er der en generel stigning i priserne på de ting, der er i kurven, kaldes det inflation."

LÆS OGSÅ: De 19 bedste tips til at lave en opsparing

Hvordan påvirker inflation økonomien?

Når eksperter fortæller om inflation, taler de ud fra, hvordan inflationen i gennemsnit rammer danskerne, men inflation kan faktisk påvirke forbrugerne meget forskelligt, alt efter deres indkøbsvaner og generelle forbrug, siger cheføkonomen: 

"Er man eksempelvis i en husholdning, hvor der ryges mange cigaretter, der køres meget i benzinbil, og hvor man har et gasfyr, så kan man meget muligt i højere grad mærke inflationen, hvis det er disse ting, der er ramt af prisstigninger. Gør man derimod ikke det, så vil man måske ikke i samme grad opleve inflationen."

Men selvom din husholdning måske i lavere grad påvirkes af inflationen derhjemme, så kommer det med stor sandsynlighed alligevel til at koste dig lidt ekstra, at valutaens værdi forringes, som den gør under inflation. For ikke nok med, at priserne på dagligvarer og andre ydelser stiger, så kan inflation ifølge Søren Kristensen også have andre konsekenser. 

"Høj inflation kan samtidig også betyde, at renterne pludseligt stiger, hvilket kommer oveni i de omkostninger, som forbrugerne i forvejen rammes af ved inflation. Vi ser derfor ofte i tider med inflation, at forbrugerne reagerer ved at blive lidt mere forsigtige og derfor købe mindre, fordi de simpelthen har et mindre rådighedsbeløb," fortæller han og fortsætter:

"I kølevandet på høj inflation kommer ofte også en periode med svag vækst, fordi samfundsøkonomien taber fart under inflation grundet den nye, mindskede købelyst hos forbrugerne. Denne tendens vil ofte også senere ramme beskæftigelsen, som ikke vil stige i det samme tempo, som vi tit oplever den gøre i perioder med høj inflation."

Hvad kan man som forbruger gøre for at sikre sin privatøkonomi bedst muligt i en tid med inflation?

Det er ifølge Søren Kristensen svært at sikre sig helt mod inflation, da det kan være svært at undvære nogle af de ting, der oftest rammes af prisstigninger, nemlig fødevare og energi. Han kan dog alligevel se en tendens i, hvor forbrugerne begynder at spare:

"Vi ser i tider med høj inflation, at mange danskere starter med skrue ned for luksusgoderne, såsom cafebesøg, og at de tager på en lidt mindre spændende skitur eller til et mindre eksotisk feriested," fortæller han.

"Man kan derudover tænke lidt ekstra over, hvor meget man bruger sin bil, og hvor meget man skruer op for varmen. Derudover kan man lidt mere generelt skære lidt ned og, helt banalt, fx købe den lidt billigere pakke rugbrød i stede for den, som man normalt ville gå efter."

Vil du gerne tjekke, om du har styr på økonomien, så kan du tage vores test her på ALT.dk.

Anbefalet til dig