Sådan starter du din kunstsamling
SPONSORERET indhold

Sådan kommer du i gang med din kunstsamling

Du kigger på de bare vægge og tænker: "Der mangler kunst." Og nu hvor det koster at have penge i banken, virker det som det helt rigtige tidspunkt at investere og starte en kunstsamling. Men hvordan begynder du? Hvor skal du gå hen? Og hvem skal du holde øje med? Vi har spurgt galleristen, kunstsamleren, kunstanmelderen og direktøren for kunstmessen Chart.

Af:: Maria Haarbye Foto: Andréhn-Schiptjenko, David Stjernholm, Malle Madsen, Rasmus Weng Karlsen, Brian Kure, Malle Madsen og David Stjernholm
17. okt. 2021 | Livsstil | Eurowoman

Alice Folker, indehaver af Alice Folker Gallery

Hvor begynder man?

"Start med at se så meget kunst som overhovedet muligt. Gå til ferniseringer, få et glas vin, og snak med galleristen. Tag på museer og kunstmesser. Det er bare med at komme afsted og få en masse indtryk. I forhold til økonomien behøver du ikke nødvendigvis have en stor opsparing. Du kan starte med et flot papirværk, som du kan få for 2.000-10.000 kr. i ramme, eller et maleri fra 10.000 kr. og op."

Hvor skal man gå hen?

"Jeg vil især anbefale, at du ser den årligt tilbagevendende afgangsudstilling for dimittenderne fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler på Charlottenborg. Den er ofte rigtig spændende. Mange af de unge kunstnere udstiller også på de kunstnerdrevne udstillingsrum, fx OK Corral, Udstillingsstedet Sydhavn Station og Udstillingsstedet Q, som er udstillingsrum for de studerende på Kunstakademiet. Tranen i Hellerup er også rigtig godt kurateret. Derudover synes jeg, at du skal tage forbi mit galleri, Alice Folker Gallery, til ferniseringer og events. Du skal ikke være bange for at stikke hovedet ind. Kunst er for alle."

LÆS OGSÅ: Bedste museer på Sjælland? Få Eurowomans chefredaktørs 3 favoritter her

Hvem skal man holde øje med?

"Hvis du ser et værk, som taler til dig, så prøv at se flere forskellige værker af samme kunstner. Der er lige åbnet et nyt galleri ved Vesterport, Palace Enterprise, som jeg glæder mig meget til at se. Det er et stærkt hold, der står bag. Art Hub Copenhagen har lige fået nye direktører, og jeg glæder mig også til at følge deres mange spændende foredrag og events."

Hvad er dit bedste råd til at investere i kunst?

"Køb store værker af unge kunstnere. Prisforskellen på små og store værker kan pludselig blive betydelig, når kunstnerne bliver mere etablerede."

Kvinder frem! af Ursula Reuter Christiansen (1971), Statens Museum for Kunst
Kvinder frem! af Ursula Reuter Christiansen (1971), Statens Museum for Kunst
Arrangement af Tony Matelli (2013), Arken
Arrangement af Tony Matelli (2013), Arken

Mathias Kryger, kunstanmelder på Politiken

Hvor begynder man?

"Bliv bekendt med kunstens sprog og formater, så du finder ud af, hvad du selv kan lide. Bliv ekspert i din egen smag. Der er en tendens til, at mange, der samler på kunst, følger en strøm. De har måske set på Instagram, at folk synes, at Klara Liljas værker er fede, og så synes de automatisk også, at de er det. Det, synes jeg, er kedeligt. Folk skal tage sig lidt sammen. I stedet for at følge hinanden som lemminger, synes jeg, det er cool, hvis folk når ind til, hvad de rent faktisk selv synes er fedt."

Hvor skal man købe sit første værk?

"Hvis du starter stille og roligt ud, og fx er et ungt menneske uden den store økonomi, så se, om du ikke kan finde noget til 2.000 kr. Kunstakademiets årlige julemarked er et godt sted. Her sælger de studerende deres værker, fx print. Det er meget billigere end at gå til et galleri. Bagefter er det sjovt at følge, hvordan kunstneren så klarer sig, når han eller hun er færdiguddannet. Det er et sjovt sted at starte sin kunstsamling. Alternativt skal du spare lidt op. Hvis du gerne vil være lidt mere strategisk og lave en investering, skal du gå til de yngre gallerier som fx Alice Folker Gallery, C.C.C. Gallery og Palace Enterprise. De har alle nogle cool og virkelig seje kunstnere."

Hvilken kunstner vil du selv købe et værk af?

"Jeg ville købe et værk af Esben Weile Kjær, fordi jeg tror, at det er en god investering. Hvis du finder en kunstner, du kan lide, så find af ud af, hvilket galleri de er knyttet til, og køb derigennem. Mange kunstnere sælger ikke deres kunst direkte."

Hvad er dit bedste råd til at investere i kunst?

"Bare fordi alle vil have Frederik Næblerød, behøver du ikke ville have det. Find ud af, hvad du kan lide, og stå ved det. Orienter dig bredt og dybt. Du er sjovere til middagsselskabet, hvis du kan fortælle om noget nyt i stedet for bare at tale med om det, alle andre har set."

Esben Weile Kjær fotograferet til Eurowoman af Rasmus  Weng Karlsen
Esben Weile Kjær fotograferet til Eurowoman af Rasmus Weng Karlsen
Untitled (Circle1)  af Lulu Kaalund (2021), V1 Gallery
Untitled (Circle1) af Lulu Kaalund (2021), V1 Gallery

Barbara Maj Husted Werner, kunstsamler og indehaver af butikken Holly Golightly

Hvor begynder man?

"Et godt sted at starte er på de københavnske kunstmesser Chart og Enter Art Fair. Der kan du se på meget forskellig kunst fra mange gallerier og måske finde nogle yndlingsgallerier, som du efterfølgende kan besøge. Tag også på mange museer for at orientere dig om samtidskunsten. Vi er så heldige, at vi har mange gode kunstmuseer i Danmark. Statens Museum for Kunst, Louisiana, Arken, Copenhagen Contemporary, Kunsten i Aalborg, ARoS i Aarhus osv. Vil du have en fornemmelse af, hvad der rører sig rundt omkring i verden, er de udenlandske kunstmesser utroligt gode. Højdepunkterne er Art Basel og Frieze i London og New York."

Hvor skal man købe sit første værk?

"Hvis du har et budget i kategorien 2.000-20.000 kr., vil jeg foreslå, at du besøger Edition Copenhagen eller V1 Gallery. Folk er også altid velkomne i min butik Holly Golightly, hvor vi tit har små kunstudstillinger i samarbejde med gallerier eller alene. Skal du udenfor København, vil jeg anbefale, at du tager forbi Charlotte Fogh Gallery og Bjorn & Gundorph Gallery i Aarhus, Galleri Franz Pedersen i Horsens og Galleri Sandberg i Odense. Der er spændende kunst alle steder. Følg dine yndlingsinspiratorer på Instagram eller kunstblogs."

Skal man købe kunst med hjertet eller hjernen?

"Man skal selvfølgelig altid købe med hjertet. Det gør jeg selv. Køb det, du vil elske at kigge på i rigtig mange år."

Hvilke kunstnere holder du selv øje med lige nu?

"Anna Stahn, Emma Kohlmann, Frederik Næblerød og Magnus Fisker. Når jeg skal finde nye kunstnere, spotter jeg dem på messer, gallerier og Instagram."

LÆS OGSÅ: Kunne du investere dine penge på samme måde som Sarah?

Magic Tobacco Bird af Frederik Næblerød (2021), Alice Folker Gallery
Magic Tobacco Bird af Frederik Næblerød (2021), Alice Folker Gallery
Together As One af Casper Aguila (2019), Alice Folker Gallery
Together As One af Casper Aguila (2019), Alice Folker Gallery

Nanna Hjortenberg, direktør for kunstmessen Chart

Hvor begynder man?

"Bliv altædende – eller altseende. Tag på gallerier, museer, biennaler, messer. Jo mere du ser, jo bedre bliver du til at se. Og jo mere du ser, jo mere finder du ud af, hvad der siger dig noget. Mærk efter, hvad du kan lide. Hvad der rører dig. Lad være med at overtænke noget eller tænke på, om det er en god investering. Tænk over, om du kan se dig selv give værket videre til dine børn på et tidspunkt."

Hvor skal man gå hen?

"København har mange gallerier med et superhøjt niveau. Tag afsted, og se udstillingerne, kom tilbage, og se den næste også. Brug lørdagen på at gå fra sted til sted. Læg en rute i Indre By, og besøg Galleri SPECTA, Andersen’s, Martin Asbæk Gallery, Galleri Susanne Ottesen og Etage Projects. Slut ruten på SMK i den historiske samling. Tag en ny tur på Vesterbro, og smut forbi C.C.C. Gallery i Haderslevgade, og gå derefter i Kødbyen og se V1 Gallery, Eighteen, Galleri Bo Bjerggaard og Gether Contemporary. Gå i Fotografisk Center, og slut på Glyptoteket med de franske mestre. Udenfor København vil jeg anbefale, at du tager forbi Kunsten i Aalborg, der bor smukt i Alvar Aaltos bygninger. Museum Jorn er også klart et besøg værd. Fra midt september viser de en udstilling om kvindelige kunstnere omkring Cobra-bevægelsen, som jeg glæder mig til at se."

Hvem har gang i noget spændende lige nu?

"Det sjove er, at kunstscenen aldrig har ét epicenter eller én særlig tendens. Det er altid en kakofoni af forskellige retninger. Det kan virke uoverskueligt, men betyder også, at det aldrig stopper. Der er altid mere. Men hvis du stille og roligt vil arbejde dig ind i kunstscenen, så start med værker til hånden og ånden. Besøg nogle af de uafhængige udgivere af kunstnerbøger og grafiske print, fx Le Petit Voyeur i Sølvgade, Fragment på Mozarts Plads eller Ekely på Istedgade."

Hvad er dit bedste råd til at investere i kunst?

"Stil spørgsmål. Når du går på gallerier, så spørg. Der står mennesker klar, der ved utrolig meget, og som gerne vil fortælle. Når jeg går på museum, læser jeg altid teksterne – af respekt for dem, der har skrevet dem – men læs dem til sidst, og se så udstillingen én gang til."

Lemons af Danielle Orchard (2020), V1 Gallery
Lemons af Danielle Orchard (2020), V1 Gallery
Gynophobia 3 af Lilibeth Cuenca Rasmussen (2020), Andersen’s
Gynophobia 3 af Lilibeth Cuenca Rasmussen (2020), Andersen’s

Anbefalet til dig