Er du nervøs for julefrokostsæsonen?
SPONSORERET indhold

Parterapeutens bedste råd: Sådan tackler I julefrokosterne

Ordet ”julefrokost” hænger uløseligt sammen med ordet ”utroskab”. Men hvorfor egentlig? Og hvad kan vi gøre for ikke at blive sårede eller såre vores partner i den ellers så søde juletid.

Af:: Anne Bang Foto: iStock
02. dec. 2016 | Livsstil | ALT.dk

Man kan næsten ikke sige "julefrokost" uden også at sige "utroskab". Men hvorfor er de to ting egentlig blevet kædet sammen i vores bevidsthed? Og hvordan skal man tale med sin partner om det lidt ømtålelige emne, som hurtigt bliver juletidens elefant i lokalet?

Ifølge par- og psykoterapeut Gitte Sander er der flere grunde til, at julefrokoster med kollegaerne typisk bliver forbundet med utroskab – selvom der ikke er nogle tydelige statistikker, der taler for, at folk skulle være mere utro til julefrokosterne, end de er på andre tidspunkter af året.

LÆS OGSÅ: Blomsterbergs mandel-tranebær konfekt

– Måske er det en skrøne, at vi er mere utro ved julefrokoster, det ved jeg ikke. Det kræver jo som sådan ikke alkohol at være utro med en kollega, siger hun.

– Men mon ikke, når der nu er så meget snak om julefrokoster, at det handler om, at vi trænger til et lys i mørket på den tid af året, og at det er spændende og pirrende, at der kunne ske noget vildt lige midt i den mørkeste tid. En del lider jo af vinterdepression, og vi ved, at stress kan udløse en større trang til affærer. Jo mere belastede, vi føler os, jo større er længslen mod at "give los" og få noget behageligt ind til at opveje ubehaget.

Hun mener desuden, at der er en helt naturlig forklaring på, at man bliver tiltrukket af de kollegaer, man arbejder sammen med til daglig.

– Mange af os bruger jo en forholdsvis stor del af vores tid på arbejdspladsen. Dertil kommer, at vi ofte viser vores mest venlige og ukomplicerede sider frem på arbejdspladsen. Vi anstrenger os og kontrollerer vores frustrationer i arbejdsmæssige sammenhænge, og det er med til at gøre os mere tiltrækkende for andre. Derhjemme giver vi typisk os selv friere tøjler og forventer, at partneren accepterer mere. På den måde får vores kolleger ofte nogle tiltrækkende sider at se af os, imens partneren kan få de mindre flatterende sider at se.

LÆS OGSÅ: Den nemmeste gave: Giv et abonnement i julegave

Kommunikation er nøgleordet, men drop bebrejdelserne

Ifølge Gitte Sander er det afgørende, at man får talt med sin partner, hvis man føler sig nervøs eller jaloux, fordi han eller hun skal til julefrokost.

– Det kan være en god idé at fortælle sin partner, at man er nervøs, dele sine følelser og eventuelt komme med konkrete handlingsforslag, der kan bedre nervøsiteten. For eksempel kan man aftale at tale i telefon sammen i løbet af aftenen eller at bede om noget ekstra opmærksomhed før julefrokosten, siger hun og tilføjer:

– Generelt kan man sige, at kommunikation er nøgleordet, men at det også er vigtigt at kunne dele sine følelser på en måde, så den anden ikke føler sig kritiseret eller bebrejdet, kontrolleret eller omklamret. Tal om dig selv og dine følelser fremfor den andens fejl og mangler.

Vi anstrenger os og kontrollerer vores frustrationer i arbejdsmæssige sammenhænge, og det er med til at gøre os mere tiltrækkende for andre. Derhjemme giver vi typisk os selv friere tøjler og forventer, at partneren accepterer mere. På den måde får vores kolleger ofte nogle tiltrækkende sider at se af os, imens partneren kan få de mindre flatterende sider at se.

Psyko- og parterapeut Gitte Sander

Partneren bør til gengæld kvittere med at lytte og være imødekommende, mener hun:

– Her bør man lytte til følelserne og vise sin forståelse, i forhold til hvad der skaber mere tryghed for din partner. Spørg hvad den anden har brug for, at du gør, som kan gøre ham eller hende mere tryg. Nogle gange går folk helt i baglås, hvis de for eksempel føler, at partneren vil kontrollere dem eller ikke under dem sjove oplevelser. Men hvis man går helt i baglås kan man komme til at virke afvisende, og det gør faktisk det hele meget værre. Nogle gange skal der egentlig ikke mere til, end at man viser, at man er nærværende og forstående. Det handler om at skabe tryghed for hinanden.

Gør noget godt for parforholdet

Det kan desuden være klogt at overveje, om ens parforhold er stærkt og godt, fortælle Gitte Sander. Utroskab opstår nemlig ikke kun, fordi man er tiltrukket af andre, men også hvis der er uopfyldte behov og længsler i parforholdet:

LÆS OGSÅ: Jeanette Ottesen: December er desværre blevet en konkurrence i perfektionisme, hvor alt skal være high end og classy

– Et bud kunne være at tænke over at gøre noget, som ens partner og parforhold har brug for, inden julefrokosterne sætter ind. Det er klart, at hvis parforholdet er en udtørret sandørken, er der større sandsynlighed for, at man vil handle på en aktuel tiltrækning.

Det kan også hjælpe i forhold til jalousi i forholdet, fortæller hun:

– Når man er jaloux, bunder det ofte i, at man føler, at der er noget, andre får, som man ikke selv får, siger hun.

– Hvis man som par jævnligt laver sjove ting sammen, er det knap så farligt, at partneren også laver sjove ting sammen med andre mennesker. Hvis det derimod er meget længe siden, man har følt kærligheden bekræftet, eller hvis man aldrig har det festligt sammen, bliver det langt mere "farligt" at sende partneren i byen.

LÆS OGSÅ: Stor gaveguide: Her er 40 gaveidéer til kvinder

Hun tilføjer, at man desuden kan hjælpe sig selv, hvis man er nervøs for, at ens partner skal til julefrokost, ved at arrangere noget sjovt eller hyggeligt, man selv kan lave på aftenen.

– Du afleder simpelthen din opmærksomhed ved at sørge for selv at foretage dig noget sjovt, spændende og noget, der på anden vis dækker dine egne behov.

Hvis man som par jævnligt laver sjove ting sammen, er det knap så farligt, at partneren også laver sjove ting sammen med andre mennesker. Hvis det derimod er meget længe siden, man har følt kærligheden bekræftet, eller hvis man aldrig har det festligt sammen, bliver det langt mere ”farligt” at sende partneren i byen.

Psyko- og parterapeut Gitte Sander

Drik vand til

Hvis man selv er bekymret for, om man kunne finde på at være utro med en kollega til en julefrokost, er der også flere ting, man kan gøre, fortæller Gitte Sander, som også erkender, at det ikke er lige let for alle at sige fra.

– Nogle har en god impulskontrol og kan bare beslutte sig for, at det kommer ikke til at ske. Men hvis man har en dårlig impulskontrol og føler sig meget fristet, kan jeg anbefale, at man er opmærksom på, at følelser og adfærd er to forskellige ting. Det vil sige, at man godt kan føle sig meget tiltrukket eller forelsket og samtidig i sin adfærd handle anderledes. Der er ikke noget galt med en følelse af at være tiltrukket af kolleger. Rigtig mange mennesker oplever det. Men det kan have vidtrækkende konsekvenser at handle på det. Så et koldt brusebad kunne være at tænke lidt over, hvilke konsekvenser det kan få for dig, din familie og din arbejdsplads, hvis du handler på din tiltrækning.

– Endelig kan det jo være en konkret ide at tage et glas vand for hver genstand alkohol, man indtager, eller at lave en aftale om at blive hentet tidligt fra festen. Gode spørgsmål at stille sig selv kan være: Hvilken slags partner vil jeg gerne være? Hvilken slags kollega vil jeg gerne være? De færreste ønsker dybest set at være en person, der svigter andre, er løs på tråden eller lyver. Det kan derfor give mere selvtillid og stolthed over sig selv at kontrollere egne impulser, end bare at give los.