Sara Blædel

Foto: Peter Nørby Den 56-årige forfatter, Sara Blædel, har oplevet store tab. Men hun har altid haft sine nære venner at læne sig op ad. De er hendes selvskabte familie, fortæller hun.

Sara Blædel: Dette kendetegner et rigtigt venskab – også selvom man måske bliver såret

Forfatter Sara Blædel mener, at man skal huske at sige fra overfor sine nære venner. Netop det udgør et godt venskab, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Sara Blædel har skabt sin egen familie.

Den består bl.a. af barndomsveninderne Gitte og Kristina og venneparret Lars og Andreas.

De har, siden den kendte forfatter mistede stort set hele sin familie – bortset fra broren – i 2013 ageret holdepunkt i Sara Blædels liv. Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”Jeg har nogle mennesker i mit liv, som er mine aller, allernærmeste. Og det siger jeg med eftertryk, fordi jeg har ikke noget familie. Eller jo, jeg har min søn, Adam, som naturligvis er den allernærmeste. Og så har jeg en bror, men der er ikke nogen fra den ældre generation tilbage. Og derfor er jeg simpelthen så taknemmelig over, at jeg er så heldig at have mine tætte, tætte barndomsveninder,” siger Sara Blædel.

”Gitte har jeg været veninde med, fra vi var tre år. Hun er stadig min tætteste veninde. Sammen med Kristina, som jeg har været tæt veninde med, fra jeg var ti år. Jeg gik i klasse med Gitte og i parallelklasse med Kristina, og det betyder meget, at de kender min historie, og jeg kender deres. Vi har været i alting sammen. Gitte ved præcis, hvordan min blå minicykel så ud, og hun kendte mine forældre og min klasselærer. Og alt muligt andet.”

Og netop det med at kende hinandens historie har betydet meget for forfatteren, der er kendt både i ind- og udland for sine bøger og har været bosat i flere år i New York.

For når man kender hinanden gennem et menneskeliv, ved man også, at man altid har hinanden – også når fundamentet slår sprækker.

”Jeg VED, at Gitte og Kristina altid vil være der, og det var de blandt andet, da mine forældre døde med tre dages mellemrum. Kristina smed indkøbskurven i supermarkedet og kom med det samme, da jeg helt ulykkelig ringede til hende. Og Gitte var den, der kom op og greb mig i kirken, da jeg seks uger efter mine forældres død også mistede min elskede faster og var ved at knække sammen ved kisten. Vi har SÅ mange referencerammer, og det betyder alt,” siger Sara Blædel.

Man må gerne sige fra

Med alderen har Sara Blædel lært, at man gerne må sige nej til sine venner. Hvis man ikke kan overskue at se dem eller deltage i et arrangement, skal man blot sige det, mener hun.

Og selvom det måske kan virke sårende, er nej’et netop det, der kendetegner et nært venskab, siger hun.

”Det, der kendetegner rigtige venner, er, at man kan sige fra over for hinanden. Der var f.eks. en konfirmation hos nogle af mine nærmeste venner, som jeg ikke gik til, fordi jeg sad og skrev og ikke kunne overskue det. Det kan godt bide lidt. Var det virkelig nødvendigt, kan jeg godt tænke bagefter. Men det var det på det tidspunkt. Og det respekterede mine venner. At der er sådan en forståelse for, hvor den anden er, selvom man måske bliver lidt såret, kendetegner efter min mening et rigtigt venskab.”

Læs hele interviewet med forfatter Sara Blædel i denne uges ALT for damerne, hvor hun også taler om at finde roen i sig selv og om ikke at gide at være midtpunkt til private middagsselskaber.

Om Sara Blædel, 56 år

  • Journalist og forfatter, aktuel med den 11. bog i serien om kriminalassistent Louise Rick, ”Den tavse enke”
  • Har også skrevet triologien om bedemandens datter Ilka
  • Fire gange kåret som danskernes yndlingsforfatter – i dag kendt som Marthaprisen
  • Modtog ”De Gyldne Laurbær” i 2014
  • Har solgt bøger i mere end 4,5 millioner eksemplarer og udgives i 38 lande
  • Single og mor til Adam på 23 år
Se, hvad vi ellers skriver om: Veninder, Kendte og Interview