Det kan være slut med at dele formuen ved skilsmisse
Når man indgår ægteskab, får man efter den nugældende ret automatisk formuefællesskab. Det betyder, at alle aktiver pr. automatik bliver til fælleseje. Det gælder både, hvad man ejer ved ægteskabets indgåelse, og hvad med senere erhverver under ægteskabet.
Ønsker man ikke fælleseje kan man ved at oprette en ægtepagt aftale særeje.
Formuefællesskabet hænger sammen med reglerne om ligedeling af formuen ved separation/skilsmisse. Ved separation/skilsmisse skal man bodele. Bodelingen er det økonomiske opgør. Hver part opgør i den forbindelse sin bodel (dvs. sine aktiver minus gæld). Er bodelen positiv, skal man aflevere halvdelen af værdien til sin ægtefælle. Er bodelen negativ sker der ingen deling. Dette er ligedelingsprincippet.
Eks.: Morten og Helle skal skilles. Morten ejer en bil værdi 500.000 kr. og konti med indestående 500.000 kr. Helle ejer konti med indestående 2 mio. kr. Hver part vil som følge af ligedelingsprincippet efter bodelingen stå tilbage med 1,5 mio. kr.
LÆS OGSÅ: Nye skilsmisseregler: Det betyder de
Havde Helle i stedet for et indestående på 2 mio. kr. haft en gæld på 2 mio. kr. ville Morten skulle aflevere halvdelen af sin positive bodel altså 500.000 kr. til Helle. Der ville ikke være en deling af Helles negative bodel. Morten vil altså stå tilbage med 500.000 kr. og Helle med en gæld på 1,5 mio. kr.
Reglerne om ligedeling stammer tilbage fra start 1925 og har været fundamentet for det formueretlige opgør ved separationerne/skilsmisserne lige siden. Lige nu er der imidlertid nedsat et såkaldt "Retsvirkningslovsudvalg", der skal se på om reglerne om formuefællesskab fortsat skal være udgangspunktet. Hvis man lytter på vandrørene bliver dette formentlig ikke tilfældet. Udvalget forventes færdigt med deres arbejde i løbet af det kommende ½ år.
LÆS OGSÅ: Gaver mellem ægtefæller: Dét gælder i skilsmissen
Fakta
Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisorer om emnerne og skriver løbende artikler på området.