Phuket
Foto: Mai-Britt Elise Sverd, Getty Images og Lamoet.com Phuket byder blandt andet på eventyrlige bountystrande.

Stor rejseguide: Phuket

Stor rejseguide: Det skal du opleve i Thailands smukke Phuket

Ferieøen Phuket bugner af mystiske t­empler, myldrende markeder og en ­farverig, gammel by. Og der er stadig strande, du kan have næsten for dig selv!

1. Hemmelige strande

Bådture i skærgården mellem Phuket og Krabi er et eventyr! Få steder i verden kan prale med lignende naturskatte. Skipper Adul styrer træskuden MV Phuket Champagne elegant uden om turiststrømmen til James Bond Island – hvor "alle" skal hen – og ind mellem stejle klipper til uberørte pudderstrande, som er så skjulte, at de har fået fællesbetegnelsen "Hidden beaches".
Heldagstur med badestop, god mad og drikke, transport til og fra hotellet, snorkleudstyr og skandinavisk guide, ca. 800 kr. for voksne, halv pris for børn. Bådejer Lotta Hansson samarbejder med Star Tour og Apollo.

Læs mere på Lamoet.com

2. Flotte kjoler til rimelige priser

Er du på jagt efter gamle skatte, fine håndarbejder og ting, som ikke alle andre har, kan du tage bussen ind til Phuket Town. I genbrugsbutikken "2 Better Vintage Clothing" på Rasada Road sælger Amp håndplukkede festkjoler til en rimelig pris. Gå heller ikke glip af en tur i den 200 år gamle handelsgade Thalang Road. Her kan du købe silkestoffer, smukke tunikaer og håndbroderede sko.

3. Sommerfugleparken

Phuket Butterfly Garden & Insect World er en spændende oplevelse, især hvis du har børn med. De vil elske at se de smukke sommerfugle og gyse frydefuldt over at komme tæt på skorpioner og enorme edderkopper.

71/6, M.5, Soi Paneung, Yaowarat Road

4. Søndagsmarked

Hver søndag fra ved femtiden om eftermiddagen er Thalang Road i Phuket Town lukket for trafik. Så er handelsgaden forvandlet til et sydende aftenmarked, som først og fremmest henvender sig til de lokale. Overalt er der boder med spændende mad og fine håndarbejder, og mange unge kommer hertil for at optræde med dans og musik.

5. Blue Elephant

På Krabi Road 96 findes byens smukkeste villa fra tin-mogulernes tid. Phra Pitak Chinpracha Mansion fra 1903 er som taget ud af "Borte med blæsten". Nu huser palæet den verdensomspændende restaurantkæde Blue Elephant, som også har en god kokkeskole med dagskurser for alle, som er glade for at lave mad. Den drives af køkkenchef Nooror Somany Steppe, som er en kendt tv-kok i Thailand.

blueelephant.com/phuket

LÆS OGSÅ: 6 romantiske getaways

6. Nationalparken

Mange lokale turoperatører arrangerer todages ture med overnatning til nationalparken Khao Sok nord for Phuket. Her venter en storslået natur med smukke regnskove, hvor man kan tage med på rafting og overnatte i små hytter høje oppe i træerne – med nysgerrige gibbonaber som nærmeste naboer!

7. Smagfuld ferie

Opskrifter på velsmagende thairetter er den bedste souvenir, du kan tage med dig hjem! Phuket Thai Cookery School ligger i paradisiske omgivelser ved en fisker-landsby på Koh Sire, en ø med broforbindelse til Phuket. Dagen starter med besøg på et lokalt madmarked, hvor man overvældes af mangfoldigheden, duftene og farverne. På madkurset underviser kokken, før man selv slippes løs ved gryderne.
Prisen er ca. 550 kr. inklusive mad, opskrifter og transport. Man lærer at lave fem retter.

phuketthaicookery.com

8. Munkenes velsignelse

Det er værd at tage en pause fra stranden for at opleve, hvor gigantisk Buddha-statuen på bjergtoppen nord for Chalong egentlig er. Ved dette landmærke kan du få munkenes velsignelse og et lykkearmbånd. Det er en højtidelig ceremoni, som ikke koster noget, men det er almindeligt at give en donation. Hver morgen er du velkommen til at deltage i en "lykkemeditation". Glem ikke at nyde en kokosis og den flotte udsigt, som i sig selv er den to timer lange gåtur op til toppen værd.

LÆS OGSÅ: Drømme-destinationer til solo-rejsende

9. Phuket orkidéfarm

Ved denne fantastiske planteskole er mere end 1500 arter af orkideer og hybrider udstillet i drivhuset.

67/1 Soi Suksan 1, Viset Road, Chalong. Phuketorchids.com

10. Templernes mystik

For enden af Ranong Road i Phuket Town ligger to af byens ældste kinesiske taoist-templer, Jui Tui Shrine og Pud Jow Shrine. Pud Jow er Phukets ældste og mest populære tempel, dedikeret til barmhjertighedsgudinden – en prinsesse, som hjalp folket i kampen mod en grusom hersker. Templerne spiller en vigtig rolle i de lokales liv, og mange kommer hertil for at rådføre sig med sandsigere.

11. Pandekager

Pandekagebageren Chef Abdul og hans datter Bolang (opkaldt efter en lokal blomst) stammer fra Indien og er syvende og ottende generation pandekagebagere i Abdul Roti Shop på Thalang Road 128. Deres pandekager må man smage, når man besøger Phuket Town!

12. Søndagsbrunch

Hvis du ikke er så heldig at bo på det luksuriøse boutiquehotel Indigo Pearl, kan du forkæle dig selv med deres fantastiske søndagsbrunch. Her bugner bordene af alt, hvad hjertet begærer: østers, hummer, grillede delikatesser og et stort udvalg af dejlig thaimad efterfulgt af fantastiske desserter. Prisen starter ved ca. 300 kr. pr. person.
Hotel Indigo Pearl ligger på Nai Yang Beach, ca. 10 minutter fra lufthavnen.

13. Phukets første hotel

Memory at On On Hotel blev opført i 1929. Navnet On On betyder "lykke og glæde for alle gæster", men stedet har også haft en tvivlsom fortid som kinesisk bordel. Senere blev det et populært hotel for rygsækrejsende. Billigt, skummelt og spændende. I 2012 gennemgik hotellet en nænsom restaurering og er nu et populært overnatningssted for alle, som elsker hoteller med sjæl og indbygget historie.

thememoryhotel.com

LÆS OGSÅ: Familieferie til Sri Lanka: Bountystrande, frodig natur og fornyet energi

14. Strandene på nordøen

De gyldne sandstrande nær lufthavnen på den nordlige del af øen er lange og smukke. Heroppe finder du de sidste rester af øens uberørte strande, langt fra Phukets hektiske travlhed. Pragtfulde Mai Khao er hele 17 kilometer lang. Den går over i Nai Yang og Nai Thon. Mai Khao grænser op til naturreservatet Sirinat, hvor havskildpadder kommer for at lægge æg.

15. Kinesisk nudelsuppe

Ved klokketårnet midt i Phuket Town, i den store rundkørsel Surin Circle, finder du nogle af Byens bedste suppecafeer. Hokkien Noodle Soup er en specialitet. En stor portion koster 10 kr. på det lille spisested Som Chit, som drives af søde Thip Pasinee. Adressen er Phuket Road 214/6. Hos Mr. Ko Yoon i Ranong Road 6 får du også dejlig Hokkien-suppe.

16. Dykkerparadiset

Mange lokale turoperatører arrangerer udflugter til øparadiset Similan, kendt som en af verdens bedste dykkerdestinationer. Strandene er kridhvide, vandet smaragdgrønt – og verden under vandet er ualmindelig smuk med koraller, farverige fisk og spændende klippeformationer. De ni øer byder også på fine forhold for dem, som kan lide at snorkle.

17. Øens kulturelle hjerte

I Phuket Town kan du tage en spadseretur tilbage i tiden og beundre de statelige, kinesisk-portugisiske huse fra slutningen af 1800-tallet. Fra de mest kendte badesteder går der lokalbus hver halve time. Billetprisen fra Patong er ca. seks kr. ind til byen. Bussen stopper i Rasada Road, hvor du finder det store fødevaremarked, som har åbent om formiddagen. Fortsæt til de flotte gamle handelsgader Thalang, Dibuk, Krabi, Phang Nga og Soi Romanee. Her finder du morsomme butikker og unikke spisesteder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Thailand