Unikke museumsoplevelser i hele Danmark
Foto: GettyImages Denne artikel er sponsoreret af: Willumsens Museum, Nivaagaards Malerisamling, Fængselsmuseet, GASmuseet, Faaborg Museum, Furesø Museer & Esbjerg Kunstmuseum.

Unikke museumsoplevelser i hele Danmark

Trænger du til sommerferieinspiration? Tag på opdagelse på nogle af Danmarks mange spændende museer. Find et bredt udvalg her.

Er du i tvivl om, hvad du skal fordrive din weekend eller sommerferie med, når solen ikke lige inviterer til strandtur? Et godt bud kunne være at forkæle dig selv med oplevelser, der ikke bare fryder øjet, der ser, men som du også lærer noget af. Den slags oplevelse får du med et museumsbesøg. De fleste af os aflægger da også ofte museer et visit, når vi er på udenlandsrejse, men mange glemmer måske, at Danmark også byder på masser af museer med verdensberømt kunst fra både ind- og udland. Her får du et overblik over en håndfuld museer, som du klart bør overveje at besøge denne sommer.

Esbjerg Kunstmuseum – eksperimenterende kunstoplevelser esbjergKunstmuseum_rui_chafes.jpg

Rui Chafes, ’Sluk mine øjnes lys’, 2005 (foto: Torben E. Meyer)

Lad hele familien komme i spil på Esbjerg Kunstmuseum, der både byder på moderne kunst og samtidskunst. Museets udstillende kunstnere får ofte frie tøjler til at afprøve anderledes ideer, ligesom traditionelle opfattelser af, hvad en udstilling er, tit udfordres.

Kunst præsenteres derfor på nye og fascinerende måder, der gør din museumsoplevelse endnu mere interessant. I museets æstetiske laboratorium inviteres alle til at eksperimentere med farver og optiske tricks, mens de mange interaktive formidlingsposter indbyder til personligt engagement og fordybelse.

Immigrantmuseet – indvandringens kulturhistoriefuresomuseum_immigrantmuseet_indgang.jpg

Foto: Mikkel Arnfred

Immigrantmuseet er det eneste statsanerkendte museum i Danmark, der arbejder med dansk migrationshistorie. Her er mødet mellem mennesker og den personlige historie i fokus, og du får sat perspektiv på et højaktuelt emne, netop immigration.

Du kan både fordybe dig i den permanente udstilling med nedslag i 500 års indvandringshistorie og gå på opdagelse i særudstillingerne. Henover sommeren dykker museet ned i Sikhismen, verdens femte største religion med udstillingen ”Sikherne i Danmark”. Hold øje med museets facebook og eftersommerens mange arrangementer.

Immigrantmuseet er del af Furesø Museer og har gratis adgang.

Faaborg Museum – En forunderlig verden af kunstfaaborg_museum._fotograf_hlne_binet_2015.jpgFaaborg Museum rummer både storslåede malerier, skulpturer, spændende arkitektur og møbelkunst. Den arkitektoniske perle blev oprindeligt skabt til kunstnerkredsen Fynboerne (1880-1925).

De mange gange, søjler, mosaikker og farver skaber tilsammen en særlig magi, der giver en følelse af, at et lille stykke af Sydeuropa er landet midt på Sydfyn. På den måde er omgivelserne i sig selv en oplevelse, og i år kan du opleve disse særudstillinger: Anna Syberg – Øjeblikkets skønhed 20/6 – 8/11, Morten Schelde – Ocean of Time 8/8 – 17/11 og Jens Birkholm – Armod og Skønhed vinter 2020/21.

Besøg også museets butik, café og hyggelige have.

GASmuseet – en eksplosiv cocktail af leg, læring og oplevelser  gasmuseet1.jpgTag på GASmuseet med hele familien. Museet byder på flotte og sjove udstillinger, der lægger op til mange lærerige legetimer for børnene i familien. Både børn og barnelige sjæle kan prøve kræfter med science-forsøg og blive klogere på teknik via spændende historiefortælling.

Udstillingerne på GASmuseet er et skatkammer for de oplevelsessyge, der kan se alt lige fra nogle af de første gaslamper til den nyeste energiforsyning. Museet ligger i det gamle gasværk på Hobro Havn ved den smukke Mariager Fjord.

Fængselsmuseet – en fængslende oplevelse Horsens_faengselsmuseet.jpgSmå celler, tykke mure og medrivende historier. Fængselsmuseet har det hele og giver de besøgende en fornemmelse af at være spæret inde på en måde, hvor du heldigvis selv bestemmer, hvornår du vil løslades igen.

På Fængselsmuseet bliver du præsenteret for gruopvækkende historier om den sidste henrettelse med økse, om fængslets uhyggelige kælder, om rockerafdelingen og om verdens vildeste flugt. Med 153 års historie, 4.000m2 og over 70 rum er der fordybelse og oplevelser til mange timer.

Du vælger selv, om du vil gå rundt på egen hånd i eget tempo, eller om du vil deltage på en af de mange spændende rundvisninger. I weekender og ferier er der desuden mulighed for at finde din indre flugtkonge frem og prøve at flygte med Virtual Reality.

Nivaagaards Malerisamling – oplev Scherfigs jungle og samleren Danh Vonivaagaard_hans_scherfig_junglebillede_okapi_1953._privateje.jpgTag på udflugt til det hyggelige nordsjælland, og besøg Nivaagaards Malerisamling. Har kan du opleve særudstillingen ’Hans Scherfig. Myter og drømme’, der henvender sig til et publikum i alle aldre – uanset om det er første møde med malerier, eller om det er et kært gensyn med Scherfigs vidunderlige univers. Udstillingen hylder både Hans Scherfig og er derudover en hyldest til naturen og den biodiversitet, der i dag er truet, og som vi skal gøre alt for at passe på.

På Nivaagaards Malerisamling finder du også den internationale stjernekunstner Danh Vos installation af værker fra egen kunstsamling i dialog med museets unikke samling. Udstillingen ’DANH VO PRÆSENTERER’ kan opleves fra d. 1. juli.

Willumsens Museum – den rene farvejagtWillumsens_p_jagt_efter_farver_willumsens_museum_alt.jpgFra 12. juni kan du opleve en af tidens førende farveeksperter Margrethe Odgaard, når udstillingen ”Think, Dream, Imagine, Colours” åbner på Willumsens Museum.

I udstillingen spiller farverne den altdominerende hovedrolle. Du får med andre ord særligt synssansen i spil, når du kommer til at udforske og opleve farvers samspil med lys, materiale og den forbindelse de har til vores følelsesliv. Udstillingen tilbyder nye indgangsvinkler til at betragte farver og giver et indblik i arbejdet med materialitet og virkning. Glæd dig til en dag fyldt med farver.

Følg Willumsens Museum på instagram.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Samfund