Blødning under graviditet
SPONSORERET indhold

Blødning under graviditet: Det skal du være opmærksom på

Blødning er mildest talt ikke lige det, du forbinder med en graviditet. Men faktisk bløder mange en lille smule undervejs i forløbet. Her fortæller jordemoderen dig, hvornår du skal være på vagt, og hvornår du kan tage den en lille smule mere med ro, hvis det sker for dig.

Af:: jordemoder Nina Sepstrup, Vores Børn
26. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Jeg er gravid og bløder. Hvad skal jeg gøre?

  • Hvis du har en pletblødning eller brunligt udflåd og ikke har smerter, skal du henvende dig til din læge eller fødegangen inden for de nærmeste dage og høre, om det er nødvendigt med en undersøgelse.
  • Bløder du mere end en pletblødning og har smerter, skal du ringe til lægen med det samme.
  • Du skal hvile dig, undgå tunge løft og samleje, indtil blødningen er ophørt, eller du er blevet undersøgt.
  • Hvis du pludseligt bløder i sidste del af graviditeten, skal du ringe til fødegangen med det samme.
  • Bløder du kraftigt, skal du lægge dig ned og ringe efter en ambulance.
  • Er du i tvivl, så ring altid til lægen.

Kilde: Jordemoder Nina Sepstrup

LÆS OGSÅ: De 5 mest hyppige tegn på abort 

Omkring hver femte kvinde oplever at bløde under graviditeten. Nogle bløder en lille smule i de første måneder, mens nogle oplever at bløde hen mod slutningen af graviditeten.

Det føles ofte skræmmende og forkert, men er i langt de fleste tilfælde harmløst. I de første 16 uger af din graviditet kan du få plet-blødninger, der som regel er ganske ufarlige. Du har ingen smerter samtidig, og blødningen forsvinder efter en til to dage.

Pletblødninger er, som ordet beskriver, en lille smule blod. Det kan være brunligt, ”gammelt” blod eller en lille plet af frisk, rødt blod.

Harmløse årsager

Hvis du har en lille pletblødning omkring otte til 10 dage efter, at befrugtningen er sket, det vil sige lidt før forventet menstruation, kan det være fordi, den lille kugle af celler, der er ved at udvikle sig til dit barn, sætter sig fast i livmoderslimhinden.

Hvis blødningen kommer omkring det tidspunkt, hvor du normalt skulle have haft menstruation, skyldes det ofte en hormonel påvirkning. Man kan tolke det som en form for tilbageholdt menstruation. Det kan gentage sig de første måneder af graviditeten omkring det tidspunkt, du skulle have haft menstruation, hvis du ikke var blevet gravid.

Kommer der pletblødning, for eksempel efter du har haft samleje, er det formentlig det, der hedder kontaktblødning. Den kommer, fordi slimhinden på livmoderhalsen bliver sartere på grund af den hormonelle påvirkning og derfor kan bløde meget nemt ved berøring. Det betyder ikke, at du skal undgå samleje.

Kontaktblødning er ganske ufarligt for dig og dit barn. Blødningen kan også komme inde fra selve livmoderslimhinden og kan sommetider ses på en scanning. Hvis du er længere end otte-ni uger henne, og dit foster er levende, er der under 10 procent sandsynlighed for, at det ender med en abort, selv om du har blødt.

LÆS OGSÅ: Do's and dont's før, under og efter din graviditet

Årsag til blødning: Der kan være noget galt

For nogle vil pletblødningen være tegn på en begyndende abort. Omkring 20 procent af alle graviditeter ender som en spontan abort inden for graviditetens første måneder. Risikoen stiger med morens alder.

Nogle gange starter en abort med lidt brunligt udflåd, der efterhånden bliver til mere frisk og mørkerød blødning. Man kan også have murren eller smerter i maven.

Hvis fostret lever, er det eneste, du kan gøre, fortsat at holde dig helt i ro. Så har du det, der hedder en truende abort. Man kan ikke gøre noget for at stoppe den. I mange tilfælde holder blødningen dog op af sig selv, og graviditeten fortsætter. Pletblødning kan også være tegn på, at graviditeten sidder i æggelederen. Der kan den ikke gennemføres og bliver derfor altid fjernet ved en kikkertoperation.

Årsag til blødning: Foranliggende moderkage

I under en halv procent af alle graviditeter sætter moderkagen sig fast på livmodervæggen så langt nede, at den kommer til at dække livmodermunden. Symptomerne er typisk, at du på et tidspunkt inden for de sidste tre måneder, før du skal føde, pludselig begynder at bløde. Blodet er friskt, det vil sige helt rødt, og du har ikke smerter samtidig.

I slutningen af graviditeten får du flere plukveer, og livmodermunden kan derved åbne sig ganske lidt. Når moderkagen ligger foran åbningen, kommer det på den måde til at bløde fra moderkagen, fordi den løsner sig lidt.

Blødningen kan opstå helt uprovokeret eller komme, fordi du har haft samleje eller løftet noget tungt. Hvis du ikke bløder meget, vil du blive indlagt til observation, måske i flere uger. Ved kraftig blødning kan det være nødvendigt at lave akut kejsersnit.

Årsag til blødning: Moderkagen løsner sig

I sjældne tilfælde – også under en halv procent – kommer der blødning, fordi moderkagen løsner sig helt eller delvist fra livmodervæggen. Som regel vil du samtidig få meget ondt i livmoderen.

Hvis blødningen er kraftig, kan det blive nødvendigt at fremskynde fødslen eller lave kejsersnit. Årsagen kan være uvis, men det sker nogle gange, hvis man har meget forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning eller ryger.

Årsag til blødning: Tegnblødning

Den eneste blødning, der er helt forventelig i alle graviditeter, kommer ved fødslens start og kaldes for tegnblødning. Det er en lille, frisk blødning, der ofte viser sig samtidig med, at slimproppen i livmoderhalsen løsnes, og blodet kan derfor være blandet med slim. Kommer der meget rødt blod som på højden af en menstruation, skal du ringe til fødegangen.

LÆS OGSÅ: De 10 største bekymringer som gravid

LÆS OGSÅ: Så ondt gør det at føde

LÆS OGSÅ: Smertefri fødsel - sådan!