Familie på landet

Familien på landet: "Der faldt virkelig ro på, da vi tog den endelige beslutning"

Der er mange måder at indrette sig på som familie. Nogle bosætter sig på landet omringet af marker med mulighed for høns i haven. Andre dyrker storbylivet med to go-kaffe og kulturliv inden for rækkevidde, mens igen andre samles i små kollektiver med familiefællesskabet i højsædet. Mød tre helt igennem skønne børnefamilier, som bor og lever ret så forskelligt.

Hvor og hvordan bor I?

"Vi bor på min mands familiegård, et lille landsted, syd for Holbæk med marker rundt omkring os. Det er et nedlagt landbrug, og vi bor i dag i begge længer, som er sammenlagt til én stor bolig, mens min svigerfar bor i annekset. Det er en stor fordel at have ham så tæt på. Vi kommer aldrig ud i situationer, hvor vi ikke kan få det til at hænge sammen i hverdagen med børnene, fordi han altid gerne vil hjælpe."

Hvorfor har I valgt at flytte på landet?

"Da jeg mødte min mand for 10 år siden, vendte han lidt op og ned på alting for mig. Jeg tror, jeg forestillede mig, at jeg sagtens kunne få børn i byen. Men han ville rigtig gerne blive boende her, og jeg ville rigtig gerne bo med ham."

Hvad flyttede I fra?

"Da vi mødte hinanden, læste jeg på universitetet og boede i en lejlighed på Østerbro. Ret hurtigt blev jeg gravid med vores første barn, og så blev aftalen, at vi skulle bo begge steder, når han kom til verden, for jeg ville gerne være på barsel i København. Så vi brugte min mands hjem som en form for weekend-retreat. Så kunne jeg gå i mødregruppe og til babysvømning og på caféer i hverdagene, det var vigtigt for mig. Men da jeg startede med at læse igen efter min barsel, blev det hurtigt for hårdt og stressende at bo begge steder.

Hver fredag pakkede vi alting i en stor bil. Bæredygtighed betød meget for os allerede dengang, så vi kunne ikke forlige os med at have alting to steder. Jeg kan huske, at jeg en dag ankom med toget og bare sagde til min mand: ”Så, nu bor vi her på landet, jeg har taget mit tøj og vores baby med.” Der faldt virkelig ro på, da vi tog den endelige beslutning. Men det krævede da også tilvænning det første års tid – man kunne ikke lige købe en kaffe eller gå en tur på landevejen med sin barnevogn."

Hvad har overrasket dig?

"Til min egen store overraskelse havde jeg den fedeste barsel med barn nummer to! Jeg kunne det samme – der var bare 20 minutter i bil til babysvømning frem for på gåben. Og så havde jeg alle mulige kreative projekter med at indrette hus og have – og barnevognen kunne bare lige køres udenfor, mens den i lejligheden skulle bakses ned i et kælderrum, hvor den knap kunne være."

Savner du byen?

"Nej, jeg kan sagtens nyde at være i København, men efter et par timer vil jeg egentlig gerne hjem, hvor der er mere stille og færre mennesker. Landet er virkelig vokset på mig. I dag kan jeg ikke forestille mig noget andet. Den eneste udfordring er, at jeg føler, jeg kører for tidligt afsted på arbejde og kommer for sent hjem. Jeg har en times transporttid frem og tilbage på arbejde, som jo går fra min tid med mine børn."

Hvad er det bedste ved at bo på landet?

"Pladsen! Om sommeren bliver vores i forvejen ret store boligareal udvidet med uderummet, og det er fantastisk med tre drenge. Det er også blevet vigtigere og vigtigere for mig at leve så bæredygtigt som muligt, det er der langt større mulighed for her. I år skal der etableres højbede i vores køkkenhave, og vi har også høns, der leverer æg – og selvfølgelig både en indekat og en række vildkatte, de hører sig til på enhver gård.

Hos de store vinder playstation de fleste gange over dyr, men den lille er helt tosset med alle dyrene og vil hver dag med ud til ”gok gok” og give dem mad. Når der er killinger hvert forår, er begejstringen enorm – og det gælder alle børnene. Vi vil gerne have flere dyr, når vi engang har mere tid."

Hvad ser du som den største fordel ved at bo på landet for dine børn?

"Vi er ikke hellige naturmennesker – jeg har fandme lige så svært som alle andre ved at drive mine drenge på seks og ni væk fra den playstation! Om vinteren er vi meget hulemennesker indenfor. Men jeg kan mærke, børnene savner udelivet. De står tit og kigger ud af køkkenvinduet og fortæller, de glæder sig til sommeren. Så snart foråret kommer, så lever vi ude!

Jeg er virkelig også selv blevet et havemenneske og har de seneste år været i gang med at anlægge en stor køkkenhave. Så tuller jeg rundt der, mens børnene langt hen ad vejen underholder sig selv. Det er et slaraffenland med leg i jordbunker og grusbunker, og de bygger huler i krattet ved hønsene. De har hele tiden gang i noget, de selv finder på. Det, tror jeg, er sundt."

Hvad for nogle værdier får de med ved at bo på landet?

"Vi interesserer os for bæredygtig livsstil, så vi går op i at snakke med dem om, at man skal have det, man har behov for og ikke så meget mere. Den værdi er selvfølgelig ikke forbeholdt 'landet', men de værdier, der knytter sig til at have køkkenhave, betyder en del for mig. Vi dyrker det, vi selv skal spise. Børnene glæder sig hvert år til hindbær, ærter, kirsebær og jordbær. Vores mellemste er superkræsen, men om sommeren sker der noget magisk med ham – så nipper han pludselig til salaten og graver en gulerod op, som han smutter over og skyller og spiser."

Maria Wänglund

34, er ingeniør ved Novo Nordisk og gift med Ulrik, der er caféejer. Sammen har de Elliot på 9, Noah på 6 og Vincent på 2 år. Familien bor på et landsted syd for Holbæk. Følg Maria på Instagram @maria_wanglund