Får dit barn D-vitamin nok?
Du har sikkert en lille flaske med D-dråber stående på hylden over puslebordet. Men husker du at give dem til baby hver dag? Og ved du, at dit barn fortsat skal have masser af D-vitamin, når han eller hun når tumlingestadiet?
Du giver sikkert allerede din baby D-dråber hver dag, helt efter sundhedsplejerskens anvisninger. Men selv om du ved, at D-vitamin er vigtigt, kan det måske godt smutte i travlheden en gang imellem.
Selvfølgelig ikke fordi du ikke vil din guldklump det bedste – måske snarere fordi din underbevidsthed ikke helt har styr på, hvorfor vitaminet er så vigtigt for dit barns sundhed.
Grunden til, at baby skal have sine daglige D-dråber, er, at vitaminet har afgørende betydning for kroppens optagelse og omsætning af kalk.
Kalkbalancen er vigtig for, at dit barn kan udvikle stærke knogler og tænder, og hvis baby ikke får D-vitamin nok, kan knoglerne blive bløde og måske senere i livet blive sarte og brække nemt.
D-vitamin til tumlinger
For at sikre dit barn en fremtid med solide knogler, god vækst og sunde tænder skal du altså huske D-vitaminet. For de helt små gælder det, at den medfødte reserve bliver opbrugt seks til otte uger efter fødslen, og da modermælk har et lavt indhold af D-vitamin, kommer baby hurtigt til at mangle vitaminet.
“Derfor anbefaler man, at brysternærede børn får ekstra D-vitaminer. Det er en nødvendig hjælp til at sikre dit spædbarns udvikling,” forklarer overlæge Lars Hyldstrup, leder af Osteoperoseenheden på Hvidovre Hospital.
Sundhedsstyrelsen – og dermed din sundhedsplejerske – anbefaler, at du stopper med D-dråber efter 12 måneder. Fra officiel side mener man nemlig ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at lyshudede børn har gavn af at fortsætte. En del læger anbefaler dog, at du fortsat giver D-vitamintilskud efter barnets første år.
“Den typiske spædbarnskost er nemlig ikke rig på D-vitamin. Så de første leveår kan det være svært at få barnets behov dækket,” uddyber Lars Hyldstrup.
Babyvenligt solskin
Solens ultraviolette stråler er den vigtigste naturlige kilde til D-vitamin, og både børn og voksne kan principielt få dækket kroppens behov udelukkende via sol i sommermånederne. Problemet er, at guldklumpens hud er sart og ikke tåler solen i samme omfang som voksnes. Så mens du selv roligt kan opholde dig 15 minutter om dagen i solen med bare arme og ben, så dur det ikke for ministørrelser.
I stedet gælder det om at finde en babyvenlig måde at omgås solen på, så I på én gang undgår skader på den sarte hud og sikrer barnet en vis mængde D-vitamin. I stedet for at tænke ‘solen er farlig’ kan I med god samvittighed følge de D-vitaminbevidste solregler til børn.
Selvfølgelig må barnet aldrig blive solskoldet eller opholde sig lang tid ad gangen i direkte sol, men det har godt af 15 minutters direkte sol jævnt fordelt på en uge.
Lad den lille trold sidde to-tre minutter i ble uden solcreme på i sandkassen eller tulle rundt på græsset i samme udstyr. Når de få minutter er gået, smører I solcreme på, som I plejer. Husk dog, at de solcremefri minutter ikke skal ligge mellem 12 og 15, hvor solen er stærkest.
Solcreme er altså ikke ‘forkert’ i D-vitaminsammenhæng, men vi er blevet så gode til at smøre poderne ind, at de får meget lidt eller ingen direkte sol.
Solens stråler skal altså ikke undgås konsekvent, men bruges med måde.
“Det er vigtigt, at dit barn kommer ud i solen, og at du ikke, for at forhindre solskoldning, holder det inde i skyggen hele tiden,” fastslår Lars Hyldstrup.
Fed fisk og kød
D-vitamin findes også i fede fisk som laks og makrel og i mindre mængder i kød, lever, smør, æg og avocado. Men for det første kan det være svært at lokke fisk og kød i tumlingen, for det andet skal dit barn indtage urealistiske mængder for at få dækket sit behov.
Rådet lyder at sikre sollys og en varieret kost med fed fisk og kød – samt være klar over, at der stadig kan være behov for et tilskud.
Hvis dit barn har mørk hud, skal du være ekstra opmærksom på, om det får D-vitamin nok. Mørk hud har nemlig sværere ved at danne vitaminet end lys hud. Heldigvis hører det til sjældenhederne, at sundhedsplejersker og læger møder et barn med svær D-vitaminmangel. Men når det sker, kan symptomerne være, at barnet snubler meget eller ikke går, som det skal.
Hvis det er tilfældet, eller hvis dit barn klager over ondt i benene, er det en god idé at overveje, om det får D-vitamin nok. I enkelte tilfælde kan der være behov for at få det testet med en blodprøve og en helbredsundersøgelse.
Hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for dit barn, så tag en snak med din læge om, hvordan du skal gå frem, når guldklumpen fylder et år.