Tasken til fødslen på hospitalet til dig der skal føde
SPONSORERET indhold

Pakkeliste: Det skal du huske i tasken, når du skal føde på hospitalet

Hvor meget skal man egentlig have med, når man skal føde på hospitalet? Her er listen med de mest uundværlige ting til tasken til fødslen, så baby og mor får en god start sammen.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
01. okt. 2020 | Børn | Vores Børn

Der er sikkert ikke lang tid til, at du skal føde, eller også har du det bedst med at være velforberedt i god tid inden fødslen. Den berømte taske til fødslen på hospitalet skal pakkes - men hvad skal du egentlig have med?

Bare rolig, der er hjælp at hente her! Vi har lavet en liste med de ting, de fleste kvinder får brug for på hospitalet lige op til fødslen, og når de ligger på barselsgangen eller barselshotellet de efterfølgende dage. Lad os få pakket den taske, forældre.

LÆS OGSÅ: Den store huskeliste før babys ankomst

Ting til mor 

Behageligt tøj 

Medbring bløde graviditetsbukser eller bukser med løs elastik i livet. Hos langt de fleste kvinder trækker maven sig først sammen efter noget tid, ligesom der kan være ømhed og ubehag i kroppen efter fødslen. Her vil du sætte pris på behagelige bukser.
Hvis du skal amme, er det rart at have en overdel, der nemt kan knappes eller løftes op, så den lille kan ligge helt ind til brystet.

Morgenkåbe

Det er helt sikkert et nice-to-have element, men den kan være både behagelig og nem at amme i. Medbring en, der er blød.

Trusser

Du vil blive glad for løse, behagelig trusser i bomuld. Og skam der ikke over at købe nogen på forhånd, der kan rumme store bind. Hvis du føder vaginalt, vil der være ofte være blødning i både dage og måske uger efterfølgende.

Hjemmesko, badesko og strømper

Medbring hjemmesko til at gå rundt med, eventuelt også sko du kan have på i badet, hvis du har det bedst med det. Husk også strømper, der ikke strammer, gerne i blød uld, der er ofte en smule køligt på hospitalerne.

Amme-BH og toppe

Dine bryster har allerede ændret sig i løbet af graviditeten. I dagene efter fødslen løber mælken til, og dine bryster vil vokse markant. Hvis du ammer, vil brysterne finde en mindre spændt og øm form typisk i løbet af et par dage. Det kan være svært at købe amme-BH’er på forhånd, da du ikke ved, hvor store brysterne bliver. Start eventuelt med en ammetop, der er blød og uden sømme og bøjler i - og køb gerne et nummer større end det, du normalt bruger.

LÆS OGSÅ: Ammetop er bedre end amme-bh til nybagte mødre

Ammeindlæg

Der findes engangs-ammeindlæg eller ammeindlæg i uld. Engangs-ammeindlæggene er gode, når din krop justerer mængden af mælk, det gør den ofte og især i starten. Mange oplever, at de lækker mælk, og der er ammeindlæggene altså uundværlige, så du undgår store skjolder på din trøje. Indlæggene i uld er geniale til at holde brystet varmt og til at forebygge brystbetændelse. Om vinteren er det smart at kombinere de to, så det ene holder brystet tørt, mens det andet varmer. Ammeindlæg i uld er desuden genanvendelige.

Bind

Vælg nogle trusser, der passer til den størrelse bind, du kommer til at bruge i tiden efter fødslen – og ja de er lidt større end normalt, da de fleste bløder kraftigt, i de første dage. På sygehuset har de bind, men foretrækker du et specielt mærke eller en særlig model, skal du selv medbringe dem. De er desuden gode at have i huset, når I kommer hjem med den lille ny.

Toiletpapir

Det kan virker skørt at medbringe eget toiletpapir, men efter en fødsel revner nogle kvinder i mellemkødet og bliver syet, hvilket i den grad skriger på blødt luksus toiletpapir - noget som hospitalerne ikke nødvendigvis har. De fleste hospitaler anbefaler desuden, at du i en første tid vasker dig efter hvert toiletbesøg, især hvis du er blevet syet. 

Toiletsager

Tandbørste, tandpasta, læbepomade, fugtighedscreme, shampoo, balsam og hårbørste (evt. hårtørrer) og ekstra hårelastikker eller hårnåle. Det er ikke et spa-ophold med produkter inkluderet, du er på, og det kan rart at tage et bad med dine egne produkter efter fødslen. Husk at baby foretrækker din naturlige duft, så brug gerne produkter uden parfume.

Ammesalve

Når du begynder at amme, vil dine brystvorter nok blive ømme. En god salve kan lindre meget.

LÆS OGSÅ: Jordemoderen giver svar: Så ondt gør det at føde

Ting til baby

Babytøj til hospitalet 

Tidligere tilbød de fleste hospitaler lånetøj til den nyfødte under opholdet på barselsgangen, men i dag er det forventet, at de barslende forældre selv medbringer tøj til baby. Husk derfor at pakke lidt forskelligt - og nok tøj, da I ikke på forhånd ved, hvor lang tid I skal være på hospitalet. Medbring bodystockings, bukser, strømper, sparkedragter, hue og en lille uldtrøje, hvis det er koldt på hospitalet.

Babytøj til hjemturen

Din baby skal have tøj på, som passer det vejret, og det er vigtigt at sørge for, at den lille ny hverken er for kold eller varm under transporten. Babyer kan nemlig ikke selv temperaturregulerer endnu. Husk eventuelt en kørepose, hvis det er koldt til turen hjem fra hospitalet. Det er et særligt øjeblik, og der vil knytte sig mange minder (og billeder!) til turen. Husk at det skal vaskes, inden det skal på første gang.

Stofbleer

De er uundværlige til mange ting, og du bruger flere, end du tror.

Babydyne og betræk

Medbring en babydyne og blødt dynebetræk til baby. Det er dejligt at kunne svøbe sit barn i en dyne, og hvis det er koldt udenfor, er det vigtigt at kunne pakke baby godt ind før hjemturen. Husk at vaske dynebetrækket før brug første gang.

Babytæppe

Medbring et babytæppe du kan putte om den lille guldklump. Hvis du selv er ferm til at strikke, eller du måske kender en sød kommende bedstemor, så er der masser af strikke- og hækleopskrifter på smukke babytæpper her.

Sut

Der er delte meninger om sutter til nyfødte. Nogen mener ikke, at babyer skal have sut, før amningen er på plads, andre mener ikke, det skader. Hvis du føler behov for det, så medbring en sut og snak med din jordemoder om det.

Autostol

Har du bil, er autostolen et must. På guiden kan du læse om hvad du skal være opmærksom på, når du vælger autostol til din baby.

Mad

Energibarer, müslibarer, chokolade 

Ting der giver dig hurtig energi og er nemme at pakke. Der bliver serveret mad på hospitalet, men måske er der langt til cafeen, når chokoladetrangen melder sig.

LÆS OGSÅ: Smertelindring under fødslen: Her er mulighederne

Elektronik

Kamera, telefon og oplader

Tager du billeder med et kamera eller din telefon, så husk at batteriet skal være opladet, og at der er plads på hukommelseskortet .

Høretelefoner

Nogle har brug for at kunne lukke verden ude med musik eller en lydbog.

Apps

Der findes smarte vetællere til din smartphone, der hjælper med at holde styr på veerne. Det vil din partner sikkert gerne stå for. Der findes apps, der handler om barnets først år, som kan være hyggelig at kigge på. Du kan også hente en amme-app, som hjælper dig med at holde styr på, hvornår din baby sidst har ammet, hvor længe samt på hvilket bryst.

Ting til din partner

Skiftetøj

Ingen ved hvor lang tid fødsel tager, så det kan være rart at have et frisk sæt tøj med, hvis I er ude i en maraton.

Mad, energibarer og chokolade

Der bliver ikke serveret mad til din partner på hospitalet, og også hans eller hendes energidepoter skal fyldes op engang imellem.

Underholdning

Bøger, blade, apps eller film til tablet.

Søskende

Søskendejalousi kan forekomme, når familien udvides. Sørg selv for en lille gave med eller aftal med familien, at opmærksomheden skal rette sig mod de andre børn i familien. Medbring også lidt snacks, legetøj, blade og aktivitetshæfter til de andre søskende.

Praktisk

Vandrejournal og sygesikringskort

Hospitalet har brug for oplysningerne for at vide, hvordan din generelle sundhedstilstand er, og hvordan din graviditet er forløbet. Husk at nævne hvis du tager medicin, eller hvis der er andre hensyn, der skal tages.

Penge/dankort

Du skal bruge penge til kiosken, mad i cafeen og eventuelt til parkering.

Anbefalet til dig