Her er 6 x fartype
SPONSORERET indhold

Hvilken fartype er du?

Storby-smart med hang til latte eller pacer-far, der vil have det fremmeste barn i klassen? Du kan formentlig også kategoriseres som en bestemt fartype - her er 6 af slagsen.

Af:: Ditlev Fejerskov Foto: PR
15. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

Der er ham, som lader børnene bestemme, ham der vil have vinderbørn, og ham som sjældent er hjemme. Der findes mange forskellige fartyper, men for at sætte de mange danske fædre i overskuelige kasser har voresbørn.dk spurgt livstilseksperten Anne Glad, der har taget udgangspunkt i en kernefamilie, hvor mor og far stadig er sammen.

LÆS OGSÅ: ”At se min mand som far, gør mig nærmest nyforelsket"

Hun tager os her igennem seks forskellige fartyper, og selvom fædrene bliver sat i karikerede bokse, kan de fleste fædre formentlig genkende sig selv i en (eller flere) af disse.

Den aktive

Han er den traditionelle danske fartype, som får hele forenings-Danmark til at hænge sammen. Han bruger rigtig mange timer i børnenes fritidsinteresser, og så træner han selv det lokale lilleput fodbold ved siden af sit arbejde. Som barn dyrkede han også en masse sport og husker de mange gode stunder i klublokalerne, og det er disse øjeblikke han betaler af på nu. Alt fællesskab omkring børnene tiltaler ham, så derfor er han aktiv til forældremøder, lejrturer og skolefester. For ham, er en væsentlig del af et godt liv at have familie og børn.LÆS OGSÅ: Thomas Skov: 19 tegn på at du er blevet farfartype2Han er en moderne forælder, som involverer sine børn i beslutninger og respekterer dem, da han ønsker at opdrage børnene til at blive selvstændige individer. Men der er samtidigt ingen tvivl om hvem der bestemmer, da han sætter en del restriktioner for børnene, og han er ret kritisk overfor deres digitale forbrug, som han sætter begrænsninger på, da han hellere ser dem lege ude i naturen.Når børnene bliver ældre, kan det godt være de bliver lidt trætte af alle reglerne, og de vil have lov til at bruge Ipad, når de vil. Hustruen syntes også, at de mange timer han bruger om aftenen på frivilligt arbejde nogle gange tager overhånd.LÆS OGSÅ: Mattias Hundebøll: "Jeg vil ikke ende som en Mad Men-far"Den aktive fartype ses oftest i provinsen, hvor sportsforeningskulturen er størst. Her passer han sit job, hvor han arbejder med mennesker som fx. skolelærer, håndværker eller kommunal ansat. Han ser sit arbejde som et kald, ikke som en karriere. 

Den storby-smarte

Han gør sine børn til cool accessories, og i stedet for at pakke dem væk sørger han for, at der er et fedt barnesæde på Fixie-cyklen. Han tager gerne børnene med på kaffebar, når han skal hente dagens filterkaffe hos ’Coffee Collective’. Børnene er så vant til at være med far i byen, at de opfører sig pænt, sidder stille og drikker deres øko-saft. Det rør ikke ved hans coolness at være far, og han har endda tatoveret sine børns første tegninger på overarmen. Børnenes navne skal skille sig ud og være hippe, så det irriterer ham lidt, når han finder ud af, at der er to andre, der hedder Elliot i børnehaveklassen.  Børnene må gerne være smart klædt i noget tøj, som ligner hans eget. Det er typisk noget tøj, han og hustruen har købt i en genbrugsbutik, og der er selvfølgelig ingen logoer på, med mindre farmand lige syntes, det var sjovt at klæde børnene på i Adidas-tøj fra top til tå den dag.hjipsterHan er i øjenhøjde med sine børn og taler meget med dem, hvilket gør at de tidligt bliver velformulerede og siger sjove og seje ting, som han godt kan lide at fortælle om på arbejdet, og nogle gange tweeter han endda om det. Selvom han har fået børn, ændrer han ikke synderligt meget på sin livsstil og tager børnene med til koncerter og rejser til New York, selvom de endnu ikke er fyldt to år.Nogle gange ville børnene nok hellere have været en tur på legepladsen end i en genbrugspladebutik på Vesterbro – også selvom det er imponerende, at lille Elliot kan hele bagkataloget fra et David Bowie album fra 70’erne. Generelt kommer hans egne behov lidt for ofte før børnenes. I sit professionelle liv arbejder han i medie- og kommunikationsbranchen eller er gået selvstædig med sin egen lille virksomhed, som kunne være inden for design, kunst eller digitaludvikling.

Paceren

Hvis børn skal have en chance i fremtidens samfund, skal de allerede spidse pinden i vuggestuen. Denne fartype synes, at det er noget humanistisk pladderromantisk sludder, at børn skal hygge sig, indtil de skal i skole. Ifølge ham starter børnenes uddannelsesforløb, idet de kommer til verden, og han har allerede fundet ud af, hvilken privatskole og gymnasium de skal gå på. Han følger meget med i børnenes udvikling og sikrer sig, at der bliver givet ordentlig lektiehjælp i skolen og sætter sig ind i materialet, når det nye skoleår begynder. Han påtager sig ansvaret for, at børnene skal lykkedes med sine ting. Han synes dog slet ikke, at han stiller urimelige krav, han har de samme krav til sine medarbejdere og forventer, at man tager livet alvorligt.fartype3Han er ikke kun forælder – han er også træner for sit barn, og han sørger for at udvikle børnenes konkurrencegen, da det er nødvendigt for at overleve. Derfor sikrer han sig, at børnene begynder til fodbold eller tennis, og får dem til at tage træningen seriøst, så de kan blive dygtige.Børnene orker ikke altid alle farmands krav, og og nogle gange er det bare nedtur at blive testet i lektier, når man skal køres til fodboldkamp om lørdagen. Nogle gange vil de hellere have læst en historie højt og have bamseboller.Denne fartype bor formenligt i forstæderne til de større byer, og han findes i flertal nord for København. Han tager selvfølgelig også sin egen karriere meget seriøst og er enten leder eller på vej mod en topstilling med sin akademiske baggrund, der typisk går mod den blå side af uddannelsessystemet som fx økonom eller jurist.

Karrieremanden

I 00’erne var det legitimt for karriemænd ikke at gå op i sine børn. Det kunne man godt forstå, de ikke havde tid til, når de arbejdede så meget. Men sådan er det ikke længere. Dagens karrieremand ser prestige i at fortælle, at han har tre børn derhjemme, og når han bliver portrætteret til Børsen, er far-rollen det første, han fremhæver. På kontoret har han billeder af sine børn stående i små billedrammer, og de pryder også hans baggrundskærm på computeren, så alle kan se dem, når han skal holde et oplæg på arbejdet.fartype4Der er imidlertid et savn i ham, da han ikke har meget tid til at deltage i børnenes liv, og det kan være svært at få det hele til at hænge sammen, når man kører på den store karriereklinge og rejser over 100 dage om året. Derfor får han enten hjælp af en hustru, der arbejder mindre end ham selv eller af en rengøringsdame og au pair-pige.Når han har fri fra arbejde, har han brug for at tage en tur på sin cykel eller løbe en tur. Til gengæld går han meget op i, at familien har masser af kvalitetstid, når de endelig er samlet. Derfor installerer han dem alle sammen i et sommerhus i tre uger et sted i Sydfrankrig, når børnene har fået sommerferie. Da han er lidt på bagkant med børnenes udvikling, overlader han det at være skrap og sætte grænser til sin kone, for når han endelig er hjemme, skal det også være hyggeligt. Børnene ved godt, hvilke ømme punkter de skal trykke på, hvis de skal have et ’ja’, når de er på shopping. De respekterer ham heller ikke altid i lige så høj grad som deres mor.Karriefaren findes i store mængder i forstæderne tæt på storbyerne eller i villalejligheder i byerne, hvor de er i gang med at klatre op af karrierestigen.

Den moderne, bløde mand

Det kan godt være, at ældre mænd synes, at han ser meget blød ud, når han kommer gående med sin barnevogn i fædregruppen, men det er han ligeglad med, da børn og familie er det vigtigste for ham. Han har oplevet, hvordan hans egne forældre og alle andre i ’Genereration-Y’s forældre blev skilt, og det skal bare ikke ske for ham.fartype5Han tager sin farrolle meget alvorligt, og er slet ikke bekymret for at få dårligere jobs, fordi han tager en lang barsel og generelt bruger meget tid på sit nyfødte barn. Danske mænd er de dårligste i Skandinavien til at holde barsel, men han hviler nok i sig selv til at gå imod denne tendens. Faktisk er familien næsten vigtigere end karrieren for ham. Hvis hustruen eller kæresten har et drømmejob, har han ikke noget i mod at drosle lidt ned og tage sig af hjemmeplejen.Ligesom hustruen er han veluddannet og velinformeret og går op i analyser af børns udvikling. Han sætter sig ind i, hvad den digitale udvikling betyder for børn, læser bøger om børneopdragelse og køber altid økologi; ikke kun fordi hustruen synes, det er en god ide, men fordi han går meget op i barnets kost.Denne fartype er i slutningen af 20’erne eller i starten af 30’erne og bor de tæt på storbyerne eller i forstæderne til disse, da det er her uddannelsesinstitutionerne og jobsene er. Det er ikke sikkert, at han har fundet sit drømmejob endnu, og måske er han ikke helt færdig med studierne. Formentlig har han et deltidsjob eller er mikro-entreprenør, hvis arbejdsopgaver han kan klare hjemme fra computeren.

Den unge

Det var egentlig ikke planlagt, at han skulle blive far så tidligt, for han og kæresten har ikke helt økonomien til det, da han stadig går i skole eller har en elevplads. Men det er en okay elevløn, så det skal nok hænge sammen. Han har aldrig været i tvivl om, at han skal have børn og et hus, der ligger tæt på barndomshjemmet, så det passer ham egentlig fint, at barnet er kommet tidligt. Han hænger stadig ud med vennerne og ser fodbold, og kæresten er okay med, at han ikke altid er hjemme til spisetid, så hans liv har ikke ændret sig markant.

ungEftersom hans egne forældre fik ham tidligt, føler han det meget naturlig at være far, selvom han kun er i start 20’erne. Samtidigt har han og kæresten nogle unge bedsteforældre, der hjælper til med at sætte det nye parcelhus i stand, og de tager gerne en stor tørn med børnepasningen.

For den unge far handler børneopdragelse om at få det praktiske til at hænge sammen. Han reflekterer ikke nødvendigvis over, hvordan børnenes opdragelse skal være. Om de skal købe økologi eller undgå teknologi. Måske er det derfor, han tør kaste sig ud i dette børneprojekt? Selvom han har skulle svare på nogle spørgsmål fra vennerne, synes han, at det er meget sjovt og ikke nogen ’big deal’ at få et barn. Og måske er det heller ikke det?

Der er flest af disse fartyper i de mindre provinsbyer og i vandkants-Danmark, og netop disse forældre-typer sørger for, at yder-områderne ikke bliver affolket. De skal have nogle erhverv, som man kan uddanne sig til her i kanterne, og han er typisk i gang med en håndværksmæssig uddannelse og drømmer en dag om at få sin egen forretning.  

LÆS OGSÅ: Er dit barn far- eller morsyg? Sådan håndterer du det

LÆS OGSÅ: Video: Sådan yder du førstehjælp til dit barn

LÆS OGSÅ: Sådan opdrager vi: "Her bestemmer mor og far"