Sæt pris på dit barns modgang

Sæt pris på dit barns modgang

Modgang er en del af livet - også for børn. Derfor er det ikke nødvendigvis noget, du skal skåne dit barn mod. Lad det hellere møde livets udfordringer.

Faktaboks

  • Giv dit barn lov til at have problemer.

  • Hjælp barnet med at løse dem.

  • Bed barnet om at komme med løsningsforslag.

  • Hjælp barnet med at udnytte sine ressourcer til at komme igennem modgangen.

  • Ros barnet for en god indsats.

  • Mind barnet om, at det har fået nogle strategier, som det fremover kan bruge i lignende situationer.{/info}

Vi forældre har det bedst, når vores børn trives og er glade. De skal helst klare sig godt i skolen, score mål på fodboldbanen og være vellidte af kammeraterne. Vi er stolte, når de stryger legende let gennem tilværelsen, og vi vil helst undgå, at de møder modgang.

Men modgang er ikke nødvendigvis dårligt for vores børn. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Derfor har dit barn brug for onde eventyr

– Modgang er med til at udvikle børnene og ruste dem til voksentilværelsen, siger Sanne Thyrgaard, der er tidligere coach og arrangerer kurser for personalet i daginstitutioner. Hun opfordrer til, at vi ser på det positive, når vores børn står i en vanskelig situation.

– Tænk på, at modgangen giver dit barn en chance for at udvikle sig og få nogle erfaringer, som det kan trække på senere hen. Barnet får styrket den muskel, det skal bruge til at takle en lignende situation en anden gang, siger hun.

Mærk modsætningerne

Marte Meo: Sæt ord på dit barns følelser

Okay at være ked af det

Er det så forkert at ville beskytte vores børn mod modgang? Det er vel fordi, vi naturligt nok ikke bryder os om, når de er kede af det? Ja, men børn skal ikke nødvendigvis altid være glade, mener Sanne Thyrgaard:

– Vi vil helst se et smil på vores børns læber hele tiden. Men det er faktisk okay, når børn til tider synes, det hele er kedeligt og håbløst. Vi skal give dem lov til at have det dårligt i små stunder og ikke bare gøre alt, hvad der står i vores magt, for at gøre dem glade. Vi skal give børnene lov til at have det svært.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at løse konflikter

Når dit barn eksempelvis kommer nedtrykt hjem fra skole, fordi det har følt sig udenfor, er den mest nærliggende tanke naturligvis at trøste hende eller ham for at få humøret til at stige. Men det er ikke nødvendigvis den bedste idé.

– Sig hellere til barnet, at det er i orden at være ked af det, og spørg, hvad det selv kan gøre for at løse problemet. De fleste børn hader konflikter og elsker at bidrage, så de kan helt sikkert selv komme med nogle gode løsningsforslag, siger Sanne Thyrgaard.

På den måde lærer børnene, at de selv kan være med til at løse deres problemer.

– Når vi opfordrer børnene til at komme med løsningsforslag, viser vi, at vi har tillid til, at de har nogle livsstrategier, som de kan bruge. Desuden er det godt for deres selvværd at opleve, at de har nogle ressourcer, som de kan trække på, når tingene brænder på, siger Sanne Thyrgaard.

Går du efter den metode, lærer børnene efterhånden, at modgang er noget, man snakker om i familien og kan hjælpe hinanden igennem. De finder også ud af, at problemer ikke nødvendigvis er noget, der løser sig på en eftermiddag. Og så skal man huske at rose børnene, når de har været med til at løse en konflikt:

– Børn kan jo klare de mest fantastiske ting. Gør dem opmærksom på, at de har fået nogle styrker, som de kan hive op af værktøjskassen næste gang, de står over for en udfordring, som virker svær.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du dit barns personlighed

LÆS OGSÅ: Hjælper du dit barn med ALT?

LÆS OGSÅ: Psykologi: Lær dit barn at blive en god ven