Anna Ancher
SPONSORERET indhold

Hvor godt kender du din Skagensmaler?

“Fruen,” blev hun ofte kaldt af kritikerne, fordi hun var gift med Skagensmaleren Michael Ancher. Men Anna Ancher (1859-1935), der blev kendt for at fange solstråler og hverdagsskildringer på lærredet, var noget så usædvanligt som en kvindelig kunstner, der både blev anerkendt af sin mand, sin samtid og sin eftertid.

Af: Sine Gerstenberg Foto: Statens Museum for Kunst / Ritzau
03. jun. 2019 | Bolig | Eurowoman

Mandlige kunstnere har gennem tiden været gode til at fastholde kvinder med deres blik, pensel og økonomiske magt. Det gælder også deres egne hustruer, og det skyldes ikke, at kvinderne ikke var kunstnerisk begavede. De er bare ikke blevet set eller hørt, fordi de har været så nemme at udviske fra kunsthistorien. Deres ægtefæller havde nemlig ikke alene stemme- og arveretten i hjemmet, men også retten over deres hustruer – og dermed rig mulighed for enten at undertrykke eller tage æren for deres kunstneriske frembringelser.

Netop af den grund er Skagensmaleren Anna Ancher et vigtigt bekendtskab. Hun havde nemlig ikke blot en enestående sans for at fastholde subtile stemninger og lyssætte sine malerier. Hun var også noget så usædvanligt som anerkendt i sin samtid og af sin mand, længe før udtryk som ‘HeForShe’ og ‘Female Empowerment’, var blevet en del af hverdagssproget. Ikke fordi hun var en kvinde, men til trods for det.

LÆS OGSÅ: Forfatter Dea Trier Mørch var et feministisk ikon i de fællesskabsglade 70'ere

Og så var hun den eneste af den første generation af Skagensmalere, der rent faktisk var fra Skagen. Hun blev født Anna Kirstine Brøndum i 1859 og var datter af kroværten Erik Andersen Brøndum. I hendes teenageår var der på kroen en stor tilstrømning af kunstnere, der ville male i Skagens særlige lys, og Anna sugede til sig af deres vid og virke. Hendes intellektuelle og åndrige mor støttede Annas interesse, og den alliance, hun indgik med maleren Michael Ancher. De giftede sig på Annas 21-års fødselsdag, samme år debuterede hun på Charlottenborg, og tre år senere fødte hun datteren Helga.

Anna ancher
Her er Anna Ancher portrætteret af gemalen i værket Portræt af min hustru, Anna Ancher fra 1884. Foto: Statens Museum for Kunst / Ritzau

Selv om kvinder ikke var velkomne på Kunstakademiet, plejede Anna Ancher sit talent ved at studere på Vilhelm Kyhns private tegneskole for kvinder og i Paris sammen med Marie Triepcke, der siden blev gift med P.S. Krøyer. Anna Ancher nåede at udstille 54 gange på Charlottenborg og fik generelt mere omtale end de fleste andre kvindelige kunstnere i hendes samtid, men måtte leve med, at hun ofte at blev anmeldt sammen med sin mand, og at flere kritikere blot omtalte hende som “Fruen.”

Anna Ancher blev kendt for sin blide kolorisme, sin evne til at fange solstråler på lærredet og for sin skildring af de lokale skagboer i hverdagsmomenter eller ved skelsættende livsbegivenheder som i hovedværket En begravelse. De afbillede mennesker i Anna Anchers billeder udfordrer ikke dit blik med et møde, og derfor kan du med ro reflektere over karakterernes indre liv og hvile i dine egne tanker. Selv om Anna Ancher opnåede anerkendelse af sine kunstnerkolleger og publikum, blev hun altid fremhævet for sin særegent ‘kvindelige’ kunst, der især på grund af farvevalget og de små formater blev anset for værende særligt følsom.

LÆS OGSÅ: Grevinde Danner var de svage kvinders beskytter: Gik fra ukendt tjenestepige til dronning

Du kan opleve hendes værker på Skagens Museum, Ribe Kunstmuseum, Den Hirschsprungske Samling i København og i Anchers Hus, kunstnerparrets smukt bevarede hjem i Skagen. Men for at opleve Anna Anchers udfordringer, behøver du ikke gå på museum. For nok banede Anna Ancher vejen for, at flere kvinder har bevæget sig ind på mandens kunstneriske territorium, men hendes eksempel understreger, at kønnet altid står før talentet.

Kilder: Hirschsprung.dk, Dansk Kvindebiografisk. Leksikon på Kvinfo.dk og Skagensmuseum.dk

Anbefalet til dig